https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unor-byl-celosvetove-nejteplejsi-v-historii-mereni-uvedl-copernicus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Únor byl celosvětově nejteplejší v historii měření, uvedl Copernicus

7.3.2024 11:26 (ČTK)
Výrazně nadprůměrné teploty byly v únoru zaznamenány ve střední a východní Evropě.
Výrazně nadprůměrné teploty byly v únoru zaznamenány ve střední a východní Evropě.
Letošní únor byl celosvětově nejteplejší v historii měření. Uvedla to meteorologická služba Evropské unie Copernicus, podle které průměrná únorová teplota u zemského povrchu činila 13,54 stupně Celsia, a byla tak o 0,81 stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020. Průměrné denní teploty na hladině světových oceánů minulý měsíc také pokořily rekordy.
 

Odborníci na hladině světových oceánů v únoru naměřili průměrnou teplotu 21,06 stupně Celsia, což je nejvyšší hodnota za jakýkoli měsíc v záznamu dat, vyšší než v rekordním srpnu 2023, kdy maximum činilo 20,98 stupně Celsia.

Přestože klimatický jev El Niňo v rovníkové oblasti Tichého oceánu nadále slábne, teploty mořského vzduchu obecně zůstávají na neobvykle vysoké úrovni.

Druhý měsíc roku byl proti dosud rekordnímu únoru z roku 2016 teplejší o 0,12 stupně Celsia. Podle vědců z programu Copernicus je letošní únor již devátým měsícem v řadě, který byl nejteplejší v historii měření.

Výrazně nadprůměrné teploty byly v únoru zaznamenány ve střední a východní Evropě. Mimo Evropu byly nadprůměrné teploty na severní Sibiři, ve střední a severozápadní části Severní Ameriky, na většině území Jižní Ameriky, v Africe a v západní Austrálii.

"Únor se připojil k dlouhé řadě rekordů z posledních měsíců. Jakkoli se to může zdát pozoruhodné, není to vlastně překvapivé, protože neustálé oteplování klimatického systému nevyhnutelně vede k novým teplotním extrémům," uvedl šéf programu Copernicus Carlo Buontempo. "Klima reaguje na aktuální koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, takže pokud se nám je nepodaří stabilizovat, budeme nevyhnutelně čelit novým globálním teplotním rekordům a jejich důsledkům," dodal.

Průměrná globální teplota za posledních dvanáct měsíců, tedy od loňského března do letošního února, je rovněž nejvyšší v historii měření. Podle odborníků je o 0,68 stupně Celsia nad průměrem ze tří desetiletí v rozmezí 1991 až 2020 a o 1,56 stupně Celsia nad předindustriálním průměrem let 1850 až 1900. Vědci dlouhodobě varují, že po překročení 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni se dopady klimatické krize rychle stanou katastrofálními a nevratnými.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

7.3.2024 12:38
suchý únor, teplý únor ...
Co bude v příštích letech?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.3.2024 19:25 Reaguje na Michal Uhrovič
Studený, mokrý....
Odpovědět
pk

pepa knotek

7.3.2024 16:58
Kopernikus měří několik desítek let, což je naprosto nicotný okamžik v dějinách zeměkoule. Ze získaných dat nelze dovodit nic z toho co se dělo s teplotou stovky milionů let předtím ani to, co se bude dít miliony let potom. To je to samé jako když jepice zjistí, že se v průběhu několika hodin během dne mění teplota a chtěli by ovlivňovat co bude příští týden.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

8.3.2024 07:26 Reaguje na pepa knotek
Jenže ty výsledky se shodují s klimatickými modely. Je to jen jeden z mnoha údajů, které dávají dohromady obraz již probíhající katastrofy. Zas takové jepice v tomto případě nejsme. Spíš pštrosi.
Odpovědět
pk

pepa knotek

8.3.2024 08:12 Reaguje na Šimon Špidla
právě že změny klimatickým modelům neodpovídají např. zde - https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/v%C4%9Bda-a-technika/zm%C4%9Bny-v-tichomo%C5%99sk%C3%A9-cirkulaci-neodpov%C3%ADdaj%C3%AD-p%C5%99edpov%C4%9Bd%C3%ADm-z-klimatick%C3%BDch-model%C5%AF/ar-AA1j1JwC?ocid=msedgntp&cvid=cbedbaccce8643208ef0598b948eef8e&ei=33
Odpovědět
PE

Petr Elias

8.3.2024 08:46 Reaguje na pepa knotek
To je zase moudro. :D
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

8.3.2024 15:33
No a v době po svém vzniku měla naše planeta na povrchu několik set stupňů,
takže můžeme být přeci úplně v klidu, ne?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist