https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unorove-vichry-ponicily-v-np-sumava-asi-65.000-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Únorové vichry poničily v NP Šumava asi 65.000 stromů

3.3.2020 00:17 | VIMPERK (ČTK)
Únorové vichry polámaly nebo vyvrátily v lesích šumavského národního parku 65.000 krychlových metrů dřeva. / Ilustrační foto
Únorové vichry polámaly nebo vyvrátily v lesích šumavského národního parku 65.000 krychlových metrů dřeva. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Únorové vichry polámaly nebo vyvrátily v lesích šumavského národního parku 65.000 krychlových metrů dřeva. Představuje to přibližně 65.000 stromů. Největší škody způsobily v okolí Stožce na Prachaticku a Prášil na Klatovsku. Dohromady v těchto lokalitách vítr poničil 30.000 až 35.000 metrů krychlového dřeva. Včera to řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.
 

Výrazně ničivější byla větrná bouře Sabina, která se Českem prohnala hlavně 9. a 10. února. Další silný vítr zasáhl republiku minulý týden. "V tomto případě škody už naštěstí nebyly tak zásadní," uvedl Dvořák.

Podobné škody napáchal silný vítr i v jiných místech republiky. Vichřice v minulém týdnu nadělala v lesích státního podniku Lesy ČR škody asi za 100 milionů korun. Vítr poničil kolem 400.000 metrů krychlových dřeva. Bouře Sabine před dvěma týdny Lesům ČR poničila přibližně 950.000 metrů krychlových dřeva se škodou až 300 milionů korun.

Na Šumavě likvidují rozsáhlejší následky silného větru v posledních letech poněkolikáté. Například v letech 2017 a 2018 vytěžil park kvůli polomům více než 200.000 krychlových metrů dřeva.

Největší škody způsobil orkán Kyrill, který Šumavu zasáhl v lednu 2007. Tehdy těžaři porazili 767.143 krychlových metrů. Další stovky tisíc krychlových metrů poškozených Kyrillem vytěžili lesníci v následujících letech. A opět stovky tisíc poškozených stromů zůstaly v bezzásahových územích parku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

3.3.2020 06:49
Tyto polomy se většinou dějí tam, kde k tomu jsou podmínky. I v NP Šumava jsou velké plochy stejnověkých smrčin a ty v kombinaci s hustou a nevhodnou sítí svážnic dělají své... Stejnověké smrčiny vytvářejí porostní stěnu. V kombinaci se svážnicemi (proudnicemi větru) vznikají větrem velice exponovaná místa a ty pak jsou k zemi.. ví se to už dlouho, ale nikdo to neřeší... lidé zase a opět sklízejí problémy, které sami zavinili.... ale podle oficiálních stanovisek je na vině vždycky nějaký činitel = pachatel, který za ty škody všeho charakteru může.... člověk je fakt pokrytecký alibistický debil.......
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.3.2020 07:25 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Souhlas. To je tak, když se z přestárlé nepůvodní plantáže udělá škrtem pera bezzásahový NP.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.3.2020 08:51 Reaguje na Karel Zvářal
Někdy se to tím škrtem pera odstarovat muselo.. ten les se v bezzásahových zónách za 10-20 let zpřírodní a ustabilizuje, to problém není... tam bude všechno jak má být...

Jde spíš o to, že v hospodářských lesích NP i ve všech jiných hospodářských lesích ČR tyto fakta, které jsem popsal nikdo pořádně neřeší a podle mě ani řešit nebude a než ti naši lesozločinci tyto hospodářeské lesy předělají na opravdové lesy (smíšené, pestré, s plněním opravdových funkcí lesa) a hlavně PROSTOROVĚ A VĚKOVĚ DYNAMICKÉ (COŽ CHRÁNÍ OPRAVDOVÝ LES PROTI VĚTRNÝM POLOMŮM), tak to jiné nebude a popadá toho ještě spoustu s tím, že pak to zase odvezou, nastartují ještě vodní erozi atd. a bude všechno zase v pr****... sucha, povodně, zanášení toků a vodních ploch nánosy, další kalamity (podle dnešního absurdního rozdělení na biotické i abiotické), škody na majetku, zdražování pojištění, atd. atd. prostě paráda....

Většina lidí co dnes hospodaří s krajinou jsou lhostejní jak k problémům, které svým přístupem generují, tak k tomu, že sami přicházejí o hromadu peněz a ani jim se nedaří dobře...

Hloupost vládne světu....
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.3.2020 09:30 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Když jsem viděl spokojeného, samolibého Martina B. u vykocených velikánů, také jsem vyřknul onu poslední větu z textu.

Plánovat bezsásahovost tam, kd to zavání katastrofou, není o hlouposti, ale o kriminálu. Má se těžit všude, kde je to akutně nezbytné, a ne že se budem držet stupidních představ.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

3.3.2020 10:54 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Doufám, že ta eko hloupost světu opravdu vládnout nebude. Věřit že se ten les "v bezzásahových zónách za 10-20 let "ZPŘÍRODNÍ" a ustabilizuje", mohou snad jen šílenci typu Kašpárka. Bohužel kašpárci ani netuší co bude následovat a že než se ten les alespoň přibližně "ustabilizuje" do stavu v jakém byl, uplyne takových 300-400 let.
Nesmysly o tom jak se hospodářeské lesy předělají na OPRAVDOVÉ lesy (smíšené, pestré, s plněním OPRAVDOVÝCH funkcí lesa) a hlavně PROSTOROVĚ A VĚKOVĚ DYNAMICKÉ (COŽ CHRÁNÍ OPRAVDOVÝ LES PROTI VĚTRNÝM POLOMŮM), to jsou pouhé fráze pošahaných ekoexpertů na všechno. To už potom nebudou polomy? Nebudou se kalamitně množit druhy hmyzu považované za kalamitní?
Proboha co je to za nesmysl ten PROSTOROVĚ A VĚKOVĚ DYNAMICKÝ LES ? Jak to má vypadat?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

3.3.2020 12:13 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Velice by mě také zajímalo co je absurdního na "dnešním" dělení vlivů na biotické a abiotické?
Prostě a jasně, jste hlupák a kecal pane Kašpárku.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.3.2020 18:16 Reaguje na Jarek Schindler
https://www.youtube.com/watch?v=t3Xu0rXZWnE
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist