https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bavorsku-a-rakousku-zadaji-zasah-proti-kurovci-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Bavorsku a Rakousku žádají zásah proti kůrovci na Šumavě

24.7.2019 00:23 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Představitelé některých lesnických organizací v Bavorsku a v Rakousku požadují razantnější zásah proti kůrovci na Šumavě. / Ilustrační foto
Představitelé některých lesnických organizací v Bavorsku a v Rakousku požadují razantnější zásah proti kůrovci na Šumavě. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jindřich Chlapek / Ochrana přírody
Představitelé některých lesnických organizací v Bavorsku a v Rakousku požadují razantnější zásah proti kůrovci na Šumavě. Podle nich je jediným řešením odstraňování napadených stromů. Uvedli to na společném setkání v německém Freyungu, jehož se zúčastnili i čeští zástupci. Podle nich kůrovec ze Šumavy ohrožuje i lesy v Německu a Rakousku. Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) tvrdí, že šumavský národní park proti kůrovci vůbec nezasahuje. Vedení národního parku toto tvrzení odmítá.
 

"Zápas s kůrovcem prohráváme, ačkoli Jihočeský kraj dělá maximum pro to, aby skóre otočil. Těžko můžeme bojovat proti kalamitě, když Národní park Šumava, který zaujímá velkou část postiženého území, odmítá jakýkoli zásah," uvedla v tiskové zprávě Stráská.

Podle ředitele NP Šumava Pavla Hubeného ale park proti škůdci, který napadá převážně smrky, zasahuje na třech čtvrtinách své rozlohy. Ředitel řekl, že za kůrovcovou kalamitu v Jihočeském kraji nemůže NP park Šumava, ale sucho.

Stráská uvedla, že masivní rozmach kůrovce je vidět například v šumavských lesích poblíž Strážného na Prachaticku. "Radvanovický hřbet, který je vidět ze silnice na Strážný, patří k té jedné čtvrtině, kde se zásahy neprovádějí. Nejde o území nepřístupné a doporučujeme každému, aby toto místo navštívil. Uvidí pod odumírajícími smrky nový smíšený les, uvidí smrky, které přežily gradaci (kůrovce) a společně s buky jedlemi tvoří nosnou kostru budoucího přírodního lesa," reagoval Hubený.

Setkání mezinárodní pracovní skupiny ve Freyungu se zúčastnili například zástupci dolnorakouského zemského lesního hospodářství, zemského lesního hospodářství Horního Rakouska, lesníci z Bavorska a Horní Falce, představitelé Jihočeského kraje a kraje Vysočina a také státního podniku Lesy ČR. "Považujeme za podivné, že paní hejtmanka nepřizvala do pracovní skupiny žádného zástupce NP Šumava, ministerstva životního prostředí, Národního parku Bavorský les nebo zástupce bavorských státních lesů," řekl Hubený.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist