https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-botanicke-zahrade-praha-mohou-lide-videt-nejmensi-leknin-na-svete?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Botanické zahradě Praha mohou lidé vidět nejmenší leknín na světě

1.12.2022 00:38 | PRAHA (ČTK)
V Botanické zahradě Praha mohou návštěvníci nově vidět nejmenší leknín na světě. Expozici tropických deštných lesů ve skleníku Fata Morgana, kde je leknín trpasličí umístěn, lze navštívit každé úterý až neděli. Ve volné přírodě tato vodní rostlina již neexistuje. ČTK o tom informovala tisková mluvčí Botanické zahrady Praha Michaela Bičíková.
reklama

 

Leknín trpasličí, vodní rostlina měřící do 15 centimetrů, rostl dříve na jediném místě na světě, a to v termálním prameni ve Rwandě. V roce 2008 ovšem z volné přírody zcela vymizel. Jedním z míst, kde ho lze nyní spatřit, je právě Botanická zahrada Praha, uvedla Bičíková.

„Důležitou úlohou botanických zahrad je činnost v oblasti ochrany genofondu rostlin. Jde jak o zachování rostlin, které jsou vzácné a ohrožené, tak rovněž o udržení genofondu takových druhů, které se v přírodě již vůbec nevyskytují," uvedl náměstek odborného oddělení botanické zahrady Vlastimil Rybka. Příkladem je podle něj i leknín trpasličí. "U nás v botanické zahradě jej pěstujeme již od října 2018. V pěstebním zázemí nám i pravidelně kvetl. Exempláře, které máme k dispozici, jsme se nyní rozhodli ukázat i návštěvníkům,“ řekl.

S pěstováním leknínu trpasličího se podle něj začalo již dříve v Německu a Velké Británii. Od nalezení totiž byla tato rostlina považována za ohroženou vyhynutím, dodal.

List leknínu trpasličího může měřit jeden až dva centimetry. Rostlina má drobné bílo-žluté květy, které se rozevírají ráno a zavírají se odpoledne. Rozkvést může kdykoliv v roce. V botanické zahradě v Troji může rozkvést ještě v prosinci.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

1.12.2022 10:49
Byla by to ideální pokojovka. Dokážu si představit na okně skleněnou mísu, kde by rostl. Akorát je problém se sehnáním.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist