https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brazilii-zabavili-zasilky-s-temer-30-tunami-zralocich-ploutvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brazílii zabavili zásilky s téměř 30 tunami žraločích ploutví

21.6.2023 01:03 (ČTK)
Podle státního institutu pro životní prostředí IBAMA muselo kvůli takovému množství ploutví zemřít kolem 11 000 žraloků modrých (na obrázku) a žraloků mako.
Podle státního institutu pro životní prostředí IBAMA muselo kvůli takovému množství ploutví zemřít kolem 11 000 žraloků modrých (na obrázku) a žraloků mako.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Mark Conlin/NMFS / Wikimeda Commons
Brazilské úřady zabavily 28,7 tuny žraločích ploutví z ilegálního rybolovu, které mířily na asijský trh. Napsal o tom server BBC. Podle státního institutu pro životní prostředí IBAMA muselo kvůli takovému množství ploutví zemřít kolem 11 000 žraloků modrých a žraloků mako. V Číně jsou žraločí ploutve považovány za pochoutku, vaří se z nich polévka.
 

Převážná většina ploutví - 27,6 tuny - se našla u jediné exportní společnosti v jihobrazilském státě Santa Catarina. Zbytek úřady objevily na letišti v Sao Paulu. Podle úřadu IBAMA jde co do hmotnosti o rekordní zabavené množství ploutví a firmy, které žraloky lovily, dostaly pokuty.

Lovení žraloků je v Brazílii protizákonné a rybáři podle všeho využili povolenky na jiné druhy ryb. Žralok mako byl v Brazílii před třemi týdny zařazen na seznam živočichů, kterým hrozí vyhubení.

Největším vývozcem žraločích ploutví na světě je Peru, v roce 2021 vyvezla tato země do Asie 400 tun. Polévka ze žraločích ploutví je velmi drahou delikatesou, jedna porce se někdy prodává až za 200 dolarů (4400 korun).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

21.6.2023 09:13
V dokumentu Naše planeta na Netflixu (za mě určitě jeden nejpůsobivějších dokumentů, co jsem viděl), vyprávěném králem Attenboroughem, se člověk dozví, že se počet žraloků v mořích a oceánech snížil v posledních dekádách o 90%! Přesto se najdou stále lidé, kteří se o ně nebojí a myslí si, že jsou asi nesmrtelní. Bohužel nejsou a mělo by se o tomto problému začít psát a hovořit více i u nás. Je to krize srovnatelná s pytláctvím kvůli rohovině.
Celý mořský ekosystém jsme dostali do krize. Což samozřejmě není moc překvapivé. Myslíme si, že obrovská hejna ryb, krillu apod. jsou nekonečná, ale nejsou! A mělo by se o tom začít mluvit mnohem víc i u nás kde je toto téma spíše okrajové.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.6.2023 11:03
V takových zprávičkách mi chybí celkový kontext lidské exploatace moří. Tedy jaký je trend úlovků žraloků a z jakých oblastí pochází. Protože někde se loví a jinde ne, takže z těchto oblastí se do těch s odlovem doplňují. Dále jaký je trend lovu ryb na světě, neb zejména ten běží na průmyslové bázi, přičemž valná část úlovku necílových druhů končí vyhozena v moři, část z toho konzumují hejna racků aj doprovázející lodě. Dopad lidské činnosti na mořské ekosystémy je dalekosáhlý, mnohde silně devastující. Jestliže někde rybáři dokáží zpracovat zbytek žraločího těla, je to polehčující okolnost, neb jinde se tak neděje a o tělo se postarají mořští mrchožrouti, tak jako u průmyslového rybolovu. A nedovedu si představit lov žraloků podobným způsobem, tam ten odpad by byl obrovský. Tipuji spíše individuální s pomocí harpun, přičemž ploutve lze zamrazit a vyskladňovat až při dosažení dostatečného množství.

Ale vzato dokola kolem, globální tlak na exploataci moří je obrovský, přičemž konzumace vybraných částí těla je zrůdnost nejvyššího kalibru, pokud se nezpracuje zbytek úlovku. Jak vyplývá z výše uvedeného, často se tak neděje, a mnoho i chráněných a vzácných druhů končí v odpadu. To už přijatelnější je lov na háčky, ale pouze v noci, aby se nechytali i ptáci, i když i zde by ta regulace byla žádoucí jiným způsobem, neb např přemnožení velcí racci ohrožují kytovce vyklováváním měkké kůže, a pokud zvíře přijde o oko či obě, je jeho osud zpečetěn. Takže i k těmto aspektům by se mělo přihlížet a posuzovat stav věcí ve všech kontextech, a ne jen u "ikonických" predátorů. Ti, jak vyplývá z u uloveného množsví, zatím na kritických počtech nejsou. A čím méně jich je, tím rychleji se množí. O malé kusy rybáři zájem nemají, přičemž mnohé se mohou množit už při podměrečných vahách. Lze jen doufat, že instituce ochrany příroy vše sledují a stihnou včas zasáhnout a dají ekosystémům pár let na zotavenou. A je jen dobře, že ochraně moří se věnuje v poslední době zvýšená pozornost. Přesto všechno uhlídat bude těžké, nicméně lze konstatovat, že mírný optimismus je namístě.
Odpovědět
Pe

Pepa

21.6.2023 13:27 Reaguje na Karel Zvářal
uloví desítky miliónů žraloků ročně a vezmou si na to harpuny, ty zase bavíš karle.
Na háčky se také chytají a není to přijatelnější, žraloci jsou odploutveni a většinou odhozeni zpět.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

22.6.2023 07:12
nejlepsi je, ze ploutve bez koreni chutnaji jak chrupavka neco jako praseci ucho.
nejedl sem jen slysel, zraloci maso jedl a je dobre a jako vsechny paryby bezkosti :)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist