https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-britanii-roztalo-snehove-pole-prezdivane-sfinga-teprve-po-osme-za-300-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Británii roztálo sněhové pole přezdívané sfinga, teprve poosmé za 300 let

4.11.2021 00:45 | LONDÝN (ČTK)
Sněhové pole na úpatí třetí nejvyšší britské hory Braeriach kompletně roztál v letech 1933, 1959, 1996, 2003, 2006, 2017, 2018 a letos.
Sněhové pole na úpatí třetí nejvyšší britské hory Braeriach kompletně roztál v letech 1933, 1959, 1996, 2003, 2006, 2017, 2018 a letos.
V Británii roztálo sněhové pole přezdívané sfinga, které obvykle přečká celé léto a zůstane na úpatí Skotské vysočiny až do další zimy. Za posledních 300 let tento známý kousek sněhové pokrývky roztál jen osmkrát, v posledních letech je to ale stále častější. Podle odborníků za to může globální oteplování, napsala stanice BBC.
 

Sněhové pole na úpatí třetí nejvyšší britské hory Braeriach kompletně roztál v letech 1933, 1959, 1996, 2003, 2006, 2017, 2018 a letos. Před rokem 1933 tento sníh roztál nejspíš naposledy v 18. století. V posledních týdnech se sfinga zmenšovala až na velikost listu papíru. Nakonec v mírném počasí posledních dní roztála úplně.

Podle odborníka na ledovce Iana Camerona mohou za roztání takzvaného věčného sněhu klimatické změny. Podobné ostrůvky sněhu studuje Cameron ve Skotsku už 25 let, je autorem knihy The Vanishing Ice (Mizející led). Ve skotských horách existují podle Camerona i další bloky sněhu, které přečkávají od jedné zimy do té další, ale v posledních letech jsou stále menší a je jich celkově méně. Jedním z důvodů jsou podle vědce i menší sněhové srážky.

Sfinga leží v horském údolí vytvořeném během poslední doby ledové, na úpatí hory Braeriach vysoké 1296 metrů. Údolí je známé jako nejzasněženější místo ve Skotsku, protože dokáže pojmout obrovské množství studené bílé hmoty, která zde zůstává až do pozdního léta. Přezdívku sfinga dostal poslední kousek sněhu podle nedaleké stejnojmenné horolezecké cesty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

4.11.2021 14:54
"Mapa republiky" (termin znamy vsem "Pecařům") aneb "Sfinga" po skotsku. Vsimnete si, ze to ani moc o zadnem katastrofickem oteplovani nevypovida. Vsimneme si take, ze meteorologove a mistni patrioti ve skotske vysocine byli/jsou lepsimi - dlouhodobejsimi - pozorovateli, nez jejich krkonosske protejsky. "Slavne" snehove pole nad Peci je totiz v zaznamech az cca do roku 2000 typu "Hic sunt leones" - kdy presne tam roztal posledni snih v letech 1850 - 2000, nikdo uz dnes netusi a nebylo to zrejme nikdy systematicteji zaznamenavano. I kdyz - archeologicke vykopavky ci pripadna prekvapeni v podobe nove objevenych davnych zapisku o pocasi z vyklizovanych pud a sklepu treba jeste mohou nekdy prinest prekvapeni... :)

"Sfinga" leží v horském údolí na úpatí hory Braeriach vysoké 1296 metrů. Údolí je známé jako nejzasněženější místo ve Skotsku. Sněhové pole na úpatí třetí nejvyšší britské hory kompletně roztálo v letech 1933, 1959, 1996, 2003, 2006, 2017, 2018 a letos. Ve skotských horách existují i další bloky sněhu, které přečkávají od jedné zimy do té další, ale v posledních letech jsou stále menší a je jich celkově méně. Jedním z důvodů jsou menší sněhové srážky
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

4.11.2021 18:25 Reaguje na Miloš Zahradník
Kolega z Krkonos mi vytknul, ze znevazuji usili krkonosskych zemepiscu, geomorfologu a klimatologu a ze udaje o nejznamejsim krkonosskem snehovem poli samozrejme existuji i pred rokem 2000
akorat nejsou vsechny na internetu. Myslim, ze by to bylo dobre tema pro ekolist - ktery publikuje desitky poplasnych zprav o klimatickych zmenach tydne - pokusit se od odborniku z Krnapu zjistit co nejuplnejsi historicke udaje o tom nejslavnejsim - medialne velmi popularnim v poslednich prinejmensim 15 letech - snehovem poli a publikovat je zde na ekolistu. Zvysilo by to rozhodne povedomi verejnosti o skutecnem rozsahu klimatickych zmen v Krkonosich uz od toho roku 1780 (ci kdy to bylo) kdy Tadeas Haenke usporadal vedeckou botanickou vypravu do Krkonos a m.j. ho pri te vyprave stihla snehova boure na Lucni boude nekdy zacatkem srpna (!) coz je tedy jev, ktery by ted v 21 stoleti mohl nastat skutecne jen velmi tezko
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist