https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-bude-pokracovat-sber-veci-vyrobenych-pred-rokem-1989
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně bude pokračovat sběr věcí vyrobených před rokem 1989

3.1.2020 00:08 | BRNO; (ČTK)
Brno bude nadále spolupracovat s provozovatelem sběrných středisek nazvaných Retro-Use pro sběr a opětovné použití historických věcí vyrobených především před rokem 1989. / Ilustrační foto
Brno bude nadále spolupracovat s provozovatelem sběrných středisek nazvaných Retro-Use pro sběr a opětovné použití historických věcí vyrobených především před rokem 1989. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brno bude nadále spolupracovat s provozovatelem sběrných středisek nazvaných Retro-Use pro sběr a opětovné použití historických věcí vyrobených především před rokem 1989. V tiskové zprávě to uvedla Zuzana Gregorová z brněnského magistrátu. Město se společností Amerfo spolupracuje čtvrtým rokem, smlouvu prodloužilo na dobu neurčitou. Firma zajišťuje dvě střediska ve Francouzské a Husově ulici.
 

Město smlouvu prodloužilo na dobu neurčitou na základě dobrých zkušeností. "Nové využití starých, ale stále funkčních věcí přispívá k ochraně životního prostředí. A protože preferujeme předcházení vzniku odpadu před jeho likvidací, je v Brně v provozu několik středisek, která dávají těmto předmětům druhou šanci," uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL), který je zodpovědný za životní prostředí.

Vedle středisek Re-Use na vyřazené funkční věci a Re-Nab na starý nábytek funguje ještě Retro-Use pro opětovné využití funkčních věcí, které jsou ale vyrobené především před rokem 1989. Smyslem těchto středisek je, že lidé do nich věnují věci, které už sami nepoužívají, ale ještě fungují, a proto je může využít někdo jiný.

Kromě Retro-Use středisek ve Francouzské a Husově ulici, kde je v protiatomovém krytu 10-Z, funguje i informační centrum v Orlí ulici. Návštěvníci se v něm dozvědí více o projektech předcházení vzniku odpadů. "Předměty historické hodnoty jsou přednostně nabízené do sbírek muzeí. Ostatní věci pak najdou využití například ve fundusu divadel, ve školách, v literárních lavičkách a podobně. Kromě zachování předmětů historické hodnoty se prodlužuje životní cyklus věcí, které by jinak skončily jako odpad," uvedl Hladík.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist