https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ceperce-se-na-podzim-uskutecni-referendum-o-spalovne-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Čeperce se na podzim uskuteční referendum o spalovně odpadu

23.8.2022 23:56 | ČEPERKA (ČTK)
Obyvatelé Čeperky na Pardubicku budou během podzimních komunálních voleb v referendu rozhodovat, zda má v katastru obce vzniknout spalovna směsného komunálního odpadu. Rozhodli o tom na začátku léta zastupitelé. Zařízení na energetické využití odpadu plánuje vybudovat elektrárna Opatovice přímo za vjezdem do svého areálu.
 

"Lidé budou odpovídat na jednoduchou otázku, kterou chci ještě nechat posoudit právníkem," řekla ČTK starostka Čeperky Kristina Vosáhlová. Podle ní vedení obce chápe, že opad bude nutné někde likvidovat a elektrárna k tomu má všechny podmínky, zatížení lokality průmyslem je ale již v současnosti vysoké. Kromě elektrárny má v místě stát také papírna firmy Rollpap či průmyslový park společnosti Czech Industrial Development. Obec navíc leží mezi dálnicemi D11, D35 a silnicí pro motorová vozidla z Hradce Králové do Pardubic. "Máme toho tady hodně a nebyly nám nabídnuty vůbec žádné kompenzace, což bude pro nás nejzásadnější," uvedla Vosáhlová.

Záměr spalovny je v současnosti v souladu s územním plánem Čeperky. Obec nyní připravuje změnu; kdyby lidé v referendu zařízení odmítli, byla by v plánovaném území taková výstavba zakázána a Čeperka by v procesu EIA vydala nesouhlasné stanovisko.

Proti spalovně se v minulosti postavila sousední obec Opatovice nad Labem, na jejímž katastrálním území část elektrárny leží. V roce 2006 uspořádala referendum, které záměr odmítlo a na jehož základě byl změněn územní plán Opatovic. Referendum stále platí a obec je jeho výsledkem vázána.

Zařízení na energetické využívání odpadu (ZEVO) by mělo zpracovávat 150 000 tun odpadu ročně, což představuje 480 tun za den. Vzniklé teplo by se distribuovalo systémem centrálního zásobování teplem elektrárny, která je dodává do Pardubic, Hradce Králové, Chrudimi a dalších měst a obcí. V záměru se počítá s roční výrobou tepla 615 terrajoulů (TJ), z toho 17 TJ činí vlastní spotřeba, a výrobou elektrické energie 78,5 gigawatthodin (GWh) za rok, přičemž vlastní spotřeba dosahuje 15,7 GWh.

Svozová oblast, z níž by odpady pocházely, počítá s okruhem asi 60 až 80 kilometrů. V maximální variantě zahrnuje území Pardubického a Královéhradeckého kraje, východní část Středočeského kraje a sever Kraje Vysočina. V budoucnu by produkce energeticky využitelných odpadů z této oblasti měla dosahovat asi 280 000 až 328 000 tun ročně. Denně se uvažuje s příjezdem asi 30 středních nákladních vozidel a stejným počtem těžkých nákladních vozidel s odpadem a 30 osobními auty.

Podle mluvčí společnosti Hany Počtové by spalovna byla pro elektrárnu doplňkovým zdrojem k zemnímu plynu a biomase, kterým chce postupně nahradit hnědé uhlí. Její výkon by měl pokrýt dodávky tepla a elektrické energie domácností krajského města. Výše budoucí investice elektrárny se odhaduje na několik miliard korun. Zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2028.

Během voleb se bude referendum konat tak v Chýšti na Pardubicku. Obyvatelé v něm budou rozhodovat, jak má obec naložit s pozemky ve své průmyslové zóně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

24.8.2022 06:12
Měli by se podívat do Vídně, aby viděli, jak tam funguje spalovna už přes 50let, dnes vlastně uprostřed města a ta úspora PHM k tomu.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

24.8.2022 08:15 Reaguje na smějící se bestie
Máte pravdu - za mne 1*

Ještě bych rozlišoval spalovnu a zařízení na energetické využívání odpadu (ZEVO).

Pokud se bude někdo ptát, jaký je v tom rozdíl, pak doporučuji přečíst normu:

ISO EN 21 640 – Tuhá alternativní paliva – specifikace a třídy

Tam pochopí, že příprava tuhých alternativních paliv (TAP) má svoje přesně stanovená pravidla, kdy se z odpadů připravuje směs, jejíž vlastnosti není vždy jednoduché splnit.

Ve spalovně se spalují odpady za účelem odstranění odpadu, v ZEVO se spaluje TAP, jehož účelem je energeticky využívat odpady.

Pokud má odpad výhřevnost NCV 5 a nižší, nesplňuje požadavky na TAP na minimální výhřevnost pro rekuperaci energie a nelze ho do ZEVO přijmout.

Důvod?

TAP by se nemělo používat jako palivo, pokud je jeho spálením vyprodukováno méně tepelné energie, která se získá k využití, než energie použitá ke spálení TAP (a tím nevyužita).

A to je ten rozdíl mezi spalovnou a ZEVO.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

24.8.2022 09:23
To místo je z hlediska zpracování a spalování odpadu výborné. Napůl cesty mezi dvěla krajskými městy v areálu stávající elektrárny. 10-12km jak do Hradce tak do Pardubic. Obě města řeší likvidaci odpadu a mají významnou potřebu tepla i elektřiny. Mezi Čeperkou a elektrárnou leží "hradubická dálnice". Potíž bude v tom, že místní odpoví ne protože NIMBY.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

24.8.2022 10:18 Reaguje na Dalibor Motl
Ono je fuk co místní odpoví v nějakém referendu, takových tu už bylo. Nikde se nepíše, jak teplárna chce zvýhodnit obyvatele, jak chtějí skládkovat tisíce tun smětí a odpadu, jestli, jako všude v Česku je zvykem, tak je zvýhodní než vysokou dopravní frkvencí popelářských vozů, s výsledkem rozbitých silnic, vysokou prašností a bordelem, kam se podíváš a nakonec.. co, my podnikáme, prodáváme Vám předražené energie a silnice je přeci kraje, nebo obce.Když už tu dávno není Demokracie, ale tvrdý kapitalismus, roč nevykoupí teplárna domy a pozemky od obyvatel, kteří si to nepřejí a je po referendu. Tady v tom banánovosračkovým státě nefunguje už ani splachovací hajzl a jestli spalovna bude fungovat, jako naše dráhy, stvba dálnic, nebo státní úřady, tak teda poťež pánbůh.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.8.2022 11:14 Reaguje na Milan Vítkovič
Tak zrovna u Čeperky, problémy se silnicemi nejsou !
Problém začíná tím, že odpadové hospodářství jako takové, nepatří zcela státu - veřejně prospěšná společnost.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

27.8.2022 14:17 Reaguje na smějící se bestie
problémy se silnicemi nejsou.. zatím, až tam projede stovky náklaďáků denně, tak problémy budou. Vůbec nechápu, kde dnešní společnosti berou, či dováží tu drzost, že na podpis v referendu si bezhlavě pojedou svoji politiku a už dnes ví, že případné stížnosti stejně nikdo řešit nebude, což je dobrá praxe v ČR. Proto píšu, hovno referendum, ať vykoupí domy nespokojených + úhrada psychické újmy vůči majetku a pak ať si to tam pálí třeba na dvoře. Společnost by v žádném případě neměla tolerovat soukromý zisk nad životní úrovní obyvatel. Nejedná se o klasickou spalovnu, technologie, která tam je slouží ke klasickému spalování jednodruhových paliv a o tom to je. Pokud kluci o kus výše píší o spalovně v Rakousku, porovnávají v tomto případě nesrovnatelené. Ať si Kraj postaví spalovnu na odpady a není co řešit, technologie propojí a pak nemůže vzniknout spor, od čeho je najednou při inverzi smrad, kde se berou ty krysy a mouchy, nemoce a jiné druhy rakoviny. Však si každý velmi dobře umí představit výsledek v podání úsporného, a ještě úspornějšího režimu čehosi, co primárně doposud sloužilo úplně něčemu jinému. Jako by se jeden zblíznil a chtěl létat s parní mašnou, ale v ČR i nemožné je možné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist