https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-indii-hynou-supi-zabiji-je-leky-ktere-dostava-mistni-dobytek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Indii hynou supi. Zabíjejí je léky, které dostává místní dobytek

27.12.2011 01:26 | DILLÍ/PÍSEK (Ecomonitor)
Na příčinu úhynu supů se přišlo už před více než deseti lety. Přesto se populace ptáků v Pákistánu a v Indii ocitla na pokraji vyhynutí, píše ScienceDaily.
Na příčinu úhynu supů se přišlo už před více než deseti lety. Přesto se populace ptáků v Pákistánu a v Indii ocitla na pokraji vyhynutí, píše ScienceDaily.
Na vině katastrofálního poklesu počtu volně žijících supů v jižní Asii jsou běžná veterinární léčiva. Místní dobytek dostává lék diclofenac, který sice skotu nevadí, je však smrtelný pro mrchožravé ptáky, píše ScienceDaily.
 

Na příčinu, vysvětlující alarmující úhyn supů jako důsledek otravy veterinárními léčivy, se přišlo už před více než deseti lety. Přesto se populace kdysi nejpočetnějších supů bengálských a supů indických v Pákistánu a v Indii ocitla na pokraji vyhynutí.

Diclofenac je pro chovatele skotu i veterináře v jižní Asii běžně dostupný medikament, který se používá jako prevence proti zánětům a pro svou účinnost i nízkou cenu je velmi oblíbený. Dokázat jeho přítomnost v tělech mršin, a tím i vysvětlit narůstající úmrtnost supů, připomínalo však v mnohém detektivní práci.

Lindsay Oaksová a Richard Watson, kteří se na odhalení souvislosti největší mírou podíleli, nyní o svém pátrání a použitých vědeckých metodách referují i v jedné kapitole nové knihy „Ekotoxikologie – forenzní přístupy“. Oaksová i Watson zde dávají řadu možných příkladů a doporučení, jak efektivněji uplatňovat zákazy a kontrolovat prodej problematických veterinárních léčiv.

„Ten smutný příběh totiž odhalením příčiny ještě zdaleka neskončil,“ říkají shodně autoři. „Neúspěch snahy dostat pod kontrolu léčiva, jako je diclofenac, pravděpodobně povede k zániku těchto fascinujících ptáků. Po tisíciletí přitom hráli supi zásadní roli jako úklidová služba přírody, ze které odstraňovaly infekční mršiny.“

Přijít na to, co smrt supů způsobuje, bylo prý rozhodně snazší než prosadit zákaz pro masožravce smrtícího léčiva. Indie, Pákistán a Nepál dlouho odmítaly všechny předkládané důkazy. A když k zákazu před čtyřmi lety skutečně došlo a byla ukončena i průmyslová výroba tohoto farmaka, farmáři a veterináři nadále ilegálně diclofenacem chovaný skot očkují.

Článek byl uveřejněn 17. 11. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „Vultures Dying at Alarming Rate“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist