https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-irsku-predcasne-nasli-casovou-schranku-ulozenou-v-lede-arktidy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Irsku předčasně našli časovou schránku uloženou v ledě Arktidy

7.11.2020 15:09 | DUBLIN (ČTK)
Posádka a pasažéři ledoborce se domnívali, že schránku lidé naleznou za nejdříve 30 až 50 let.
Posádka a pasažéři ledoborce se domnívali, že schránku lidé naleznou za nejdříve 30 až 50 let.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Časová schránka, nesoucí připomínky života na počátku 21. století a uložená v roce 2018 v arktickém ledu, nakonec svědectví budoucím generacím nepřinesla. Zato překvapila dva surfaře, kteří ji náhodou objevili na severozápadním pobřeží Irska, kam ji po odtání ledu zanesly mořské proudy, píše deník The Guardian.
 

Kovový válec obsahující dopisy, básně, fotky, odznaky, pivní podtácky, jídelní lístek a vinné zátky k severnímu pólu před dvěma lety umístila posádka a pasažéři expedičního ledoborce 50 Years of Victory. Dva surfaři ji ale nyní objevili na zhruba 3700 kilometrů vzdálené pláži u města Gweedore v severním cípu Irska.

"Když jsem to uviděl, nejdřív jsem si myslel, že je to kovová trubka z lodi, a pak, když jsem to zvedl, viděl jsem na tom vyrytý nápis. Pak jsem si myslel, že je to bomba," uvedl jeden z nálezců Conor McClory. "Když jsem na ní uviděl datum, tak jsem si řekl, že by to mohla být něčí urna, tak jsem to neotevíral," řekl irským médiím surfař.

Že jde o časovou schránku nakonec zjistil ruský známý McCloryho, který nápis přeložil. Uvnitř objevili anglicky a rusky psané dopisy expedice. "Všechno okolo je pokryté ledem. Myslíme si, že až tento dopis někdo najde, v Arktidě už bohužel žádný led nebude," píše se v jednom z dopisů ze srpna 2018.

McClorymu se následně na instagramu podařilo najít jednoho z autorů vzkazů, který žije v Petrohradě. Při vzájemné komunikaci člen expedice vyjádřil zklamání nad předčasným nálezem; posádka a pasažéři ledoborce se domnívali, že schránku lidé naleznou za nejdříve 30 až 50 let.

Za poslední desetiletí se teplota v Arktidě zvýšila o téměř jeden stupeň, připomíná The Guardian. Podle studie vydané v odborném časopise Nature Climate Change od roku 1992 do roku 2017 přišly Grónsko a Antarktida dohromady o 6,4 bilionu tun ledu. Tím se hladina oceánů zvedla o téměř 1,8 centimetru. Vědci se navíc domnívají, že se ledový příkrov v Grónsku ztenčil natolik, že jeho ztrátu již nepůjde zastavit. Na ledovou masu totiž nespadne za rok dostatečně sněhu na to, aby se vyrovnala její ztráta při odtávání v letních měsících.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist