https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jablonci-nad-nisou-otevrou-v-lednu-ve-smetanove-ulici-re-use-centrum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jablonci nad Nisou otevřou v lednu re-use centrum

29.12.2021 01:14 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
Věci, které tam lidé odloží, si budou moci jiní koupit za ceny začínající desetikorunou. Peníze radnice použije na obnovu zeleně nebo dětských hřišť. Ilustrační foto
Věci, které tam lidé odloží, si budou moci jiní koupit za ceny začínající desetikorunou. Peníze radnice použije na obnovu zeleně nebo dětských hřišť. Ilustrační foto
V Jablonci nad Nisou otevřou po Novém roce takzvané re-use centrum, dají tak druhou šanci věcem, které by jinak skončily v odpadu. Provoz centra budou zajišťovat Severočeské komunální služby ve sběrném dvoře ve Smetanově ulici. Otevřeno bude celý týden kromě neděle. Věci, které tam lidé odloží, si budou moci jiní koupit za ceny začínající desetikorunou. Peníze radnice použije na obnovu zeleně nebo dětských hřišť, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.
 

"Hlavní myšlenkou je opětovné využití starých, ale stále funkčních předmětů. Lidé budou moci v re-use centru bezúplatně odevzdávat drobný nábytek, zařízení a vybavení domácností, obrazy, rámy, vázy, CD, DVD, knihy, časopisy, hračky, sportovní vybavení a podobně," doplnil náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). Centrum ale podle něj není určené pro ukládání drobné domácí elektroniky, pracovních elektrických nástrojů a jiných elektrozařízení, ani pro čalouněný nábytek

Re-use centrum otevřou v pondělí 3. ledna, zpočátku ale bude pouze přijímat předměty a plnit sklad. Bude se třídit a oceňovat, vznikne také webová stránka s nabídkou. "Jakmile bude tato část hotová, budeme okamžitě veřejnost informovat, že už je možné si vybírat a nakupovat," řekla Barbora Šnytrová z oddělení správy místního hospodářství města. Ceny budou začínat na deseti korunách za drobné předměty, jako jsou hrnky, knihy, příbory nebo drobné hračky, nejdražší předměty jako kola nebo kočárky budou za 200 korun.

Centrum ve Smetanově ulici bude otevřené od pondělí do pátku od 08:00 do 17:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00. Předměty bude možné předat také obsluze na překladišti v Proseči, odkud je převezou do Smetanovy ulice. Radnice na základě zkušeností z jiných měst a na doporučení ministerstva životního prostředí zvolila prodej formou veřejné sbírky. "Výtěžek použijeme na úhradu výsadby zeleně a její ošetření, obnovu parků, pořízení a údržbu herních prvků na dětských hřištích," dodal Kouřil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist