https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-malochovu-na-ceskobudejovicku-je-ptaci-chripka-letosni-prvni-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V malochovu na Českobudějovicku se objevila ptačí chřipka

2.1.2024 23:30 | HORNÍ SLOVĚNICE (ČTK)
Zasažený malochov splňuje podmínky pro použití výjimky dané evropskou legislativou. Tou hlavní je, že chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z chovu je minimální. Ilustrační foto
Zasažený malochov splňuje podmínky pro použití výjimky dané evropskou legislativou. Tou hlavní je, že chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z chovu je minimální. Ilustrační foto
Foto | K W / Flickr
V malochovu drůbeže v Horních Slověnicích na Českobudějovicku se prokázala ptačí chřipka H5N1, potenciálně přenosná na člověka. Chovateli uhynulo 31. prosince deset ze 30 slepic, zbylé veterináři utratí. Veterináři nebudou vymezovat okolo zasaženého chovu uzavřená pásma, nevyhlásí ani mimořádná opatření, což umožňuje změna evropské legislativy. Nákaza se v republice objevila téměř po osmi měsících, informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.
 

Úhyn slepic nahlásil chovatel 31. prosince. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha dnes prokázalo nákazu. Slepice v době kontroly vykazovaly klinické příznaky onemocnění a méně snášely. Zbývající drůbež z chovu veterináři utratí, pak chov dezinfikuje odborná firma.

"Krajská veterinární správa podobně jako v případě posledního loňského případu na Kladensku využije možnost danou nedávnou změnou evropské legislativy. Nevymezí okolo zasaženého chovu uzavřená pásma a v nich nebude vyhlašovat mimořádná veterinární opatření," uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Drůbež v malochovu je ve zděném kurníku s výběhem bez přímého kontaktu s volně žijícími ptáky. V okolí jsou ale rybníky s velkým množstvím divokých kachen, uvedli veterináři.

Zasažený malochov splňuje podmínky pro použití výjimky dané evropskou legislativou. Tou hlavní je, že chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z chovu je minimální. "Česká republika by neměla navíc ztratit oficiální status země prosté ptačí chřipky důležitý pro mezinárodní obchod s drůbeží a jejími produkty. Krajská veterinární správa bude nákazovou situaci v oblasti bedlivě monitorovat," sdělil Semerád. Veterináři budou s hasiči informovat chovatele a blízké obce.

Loni v ČR veterináři potvrdili 23 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a dalších ptáků. První dvě ohniska se objevila 2. ledna 2023, jedno v malochovu drůbeže ve Velké Bukovině v Ústeckém kraji a druhé v komerčním chovu ve středočeských Sedlčanech. Poslední ohnisko potvrdili 12. května v malochovu ptáků ve středních Čechách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist