https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nemecku-se-muz-nakazil-zapadonilskou-horeckou-od-komara
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu se muž nakazil západonilskou horečkou od komára

30.9.2019 00:10 | BERLÍN (ČTK)
Německo v pátek ohlásilo první případ, kdy se člověk nakazil západonilskou horečkou na německém území po štípnutí infikovaným komárem. / Ilustrační foto
Německo v pátek ohlásilo první případ, kdy se člověk nakazil západonilskou horečkou na německém území po štípnutí infikovaným komárem. / Ilustrační foto
Foto | jentavery / Flickr
Německo v pátek ohlásilo první případ, kdy se člověk nakazil západonilskou horečkou na německém území po štípnutí infikovaným komárem. Informovala o tom agentura DPA. Až dosud se všichni nemocní nakazili virem při cestování nebo kontaktem s nemocnými zvířaty. Podle odborníků přelomový případ nákazy souvisí se změnami klimatu.
 

Institut Roberta Kocha (RKI) uvedl, že virem se nakazil sedmdesátiletý muž ze Saska. Nemoc u něj měla závažný průběh a kvůli zánětu mozku se léčil v nemocnici v Lipsku. Nyní už je zdravý.

Virus západonilské horečky byl poprvé prokázán v roce 1937 v Ugandě. Mezitím se rozšířil do rozsáhlých částí Afriky, Asie a Evropy a v 90. letech i do Spojených států. Jeho nositeli jsou hlavně ptáci a také komáři, kteří se nakazí jejich infikovanou krví.

V posledních letech se virus, který byl dříve obvyklý zejména v tropických oblastech, šíří stále více na sever. Loni se nakazily stovky lidí v Řecku, Itálii i v balkánských státech, dvaasedmdesátiletá žena zemřela na tuto nemoc i na jižní Moravě.

Inkubační doba západonilské horečky se pohybuje od tří do 14 dnů. Až 80 procent nakažených vůbec nezaznamená žádné příznaky, asi pětina nemocných pociťuje symptomy připomínající chřipku. Asi v jednom procentu případů může mít nemoc závažný průběh, riziko hrozí zejména dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem. Virus může způsobit encefalitidu či meningitidu a pacientům hrozí i smrt.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

30.9.2019 09:39
1.Existuje tzv. příletištní malárie, kdy infikovaný komár vyletí z letadla a má dolet v kilometrech. Museli bychom vědět, kde dotyčný člověk žije a pracuje, abychom tuto možnost vyloučili.

2. Pro řadu tropických chorob tu vhodné přenašeče máme, pouze stačí dodat infikovaného lidského jedince, od něhož nabere nákazu. To dělají dovozci ilegálních imigrantů (ty legální lze alespoň částečně kontrolovat po zdravotní stránce a bývají dočasně umístěni v karanténě).

3. Některé tropické nemoci byly do Evropa zavlečeny se zvířaty pro zoo a laboratoře. Takto propukla v Německu před pár desetiletími epidemie Marburgské choroby (což je méně smrtící, zemře jen něco mezi 10 až 20 procenty nakažených, příbuzný eboly).

A, MMCH za časů mých studií jsme měli i pár případů lepry (malomocenství), kdy se nemocní nakazili v cizině (nejčastěji v rámci poskytované rozvojové pomoci zemím 3. světa). Měli jsme ovšem takto nemocnou jednu paní na Slovensku, která prokazatelně nevytáhla paty z republiky, takže to musela chytit na území republiky, akorát nebylo jasné, od koho.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.9.2019 16:38 Reaguje na Jan Šimůnek
To je zajímavé. Lepra se dosud v Evropě vyskytuje v Rumunsku, Španělsku a na Maltě, ale o případu ze Slovenska jsem neslyšel.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.10.2019 09:24 Reaguje na pavel peregrin
Sedmdesátá léta. To ještě opravdu nebyl internet.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist