https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nemecku-zemrela-cyklistka-ktere-se-dostalo-opozdene-pomoci-kvuli-aktivistum?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu zemřela cyklistka, které se dostalo opožděné pomoci kvůli aktivistům

4.11.2022 15:37 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zemřela cyklistka, která byla zraněna při střetu s domíchávačem na berlínské dálnici. V Německu sílí hněv vůči klimatickým aktivistům, kvůli jejichž pondělní protestní akci se ženě nedostalo včasné pomoci. Ke kritice na adresu ekologických demonstrantů se dnes připojil například německý vicekancléř a ministr průmyslu Robert Habeck.
reklama

 

O úmrtí 44leté ženy dnes informovaly policie a státní zastupitelství. Cyklistka zemřela ve čtvrtek večer v nemocnici. Předtím policie informovala o její mozkové smrti.

Případ v Německu vyvolal pobouření, které nyní patrně ještě zesílí. Vicekancléř Habeck dnes odsoudil protesty, jež ohrožují druhé. "Ti, kteří riskují zdraví a životy druhých svými protesty, pozbývají veškeré legitimity a také poškozují samotné klimatické hnutí," prohlásil ministr ze strany Spojenectví 90/Zelení.

Policie vyšetřuje dva aktivisty ve věku 63 a 59 let, kteří se přilepili na silnici a kteří čelí podezření, že svým jednáním bránili záchranářům v poskytnutí pomoci cyklistce, neboť jejich vozidlo uvázlo v koloně. Mluvčí berlínského státního zastupitelství dnes sdělila, že po úmrtí cyklistky přichází v úvahu i obvinění ze zabití z nedbalosti. "Smrt cyklistky je šokující, okolnosti musí být podrobně objasněny," zdůraznil Habeck médiím ze skupiny Funke.

Po nehodě navíc řidiče domíchávače napadl a zranil muž s nožem. Podle agentury DPA je pachatelem 48letý německý bezdomovec. Podle státního zastupitelství byl umístěn na psychiatrickou kliniku.

Pondělní demonstraci, která zablolokovala provoz na dálnici, podle médií uspořádala skupina Letzte Generation (Poslední generace), která dnes vyjádřila rodině zemřelé ženy soustrast. "Jsme šokováni," řekla mluvčí skupiny Carla Hinrichsová. Zároveň ale skupina oznámila, že bude ve svých aktivitách pokračovat.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist