https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-olomouci-vyroste-nova-linka-na-upravu-odpadu-pro-energeticke-vyuziti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Olomouci vyroste nová linka na úpravu odpadů pro energetické využití

2.1.2023 00:12 | OLOMOUC (ČTK)
V Olomouci vyroste nová linka pro zpracování až 60 000 tun odpadu. Technologické zařízení bude schopno dotřídit odpady pro jejich další energetické využití a zároveň bude schopno co nejvíce odpadů odklonit pro materiálovou recyklaci. Stát bude v olomoucké části Chválkovice, stavba včetně technologie vyjde na 450 milionů korun. Budovat by se měla začít ve druhém čtvrtletí roku 2024, řekl již dříve manažer projektu odpadového hospodářství v Olomouckém kraji Lukáš Václavík. Provozovat a stavět ji bude s největší pravděpodobností Servisní společnost odpady Olomouckého kraje, kterou tvoří města a obce kraje.
 

"Linka se v současné době plánuje na 60 000 tun odpadu, bude pokrývat potřeby v okolí Olomouce a okolních obcí s rozšířenou působností. Linka je variabilní, je schopna reagovat na potřeby trhu a na poptávku po materiálech. Pokud například vzroste poptávka po nějakém druhu plastu, linka bude schopna se tomu přizpůsobit a k trhu nachystat. Největší výhodou je tak to, že myslí na několik různorodých koncovek, a je tak schopna reagovat na situaci na trhu," uvedl Václavík. Doplnil, že v jednání je i stavba překladiště na severu kraje.

Linka podle Václavíka bude schopna vyprodukovat odpady s vysokou výhřevností, které budou využity po energetické stránce, například pro zařízení v přerovské teplárně, které již nyní buduje společnost Veolia. Podobný záměr má podle zástupců kraje také v Olomouci. "V Přerově se v současné době již staví kotel na tuhá alternativní paliva, kotel bude schopen spalovat přetříděné odpady s vysokou výhřevností. Linka bude schopna tyto odpady v dané výhřevnosti vyprodukovat," doplnil Václavík.

Podle krajského radního Martina Šmídy tak v Olomouckém kraji vzniknou koncovky pro využití odpadu. "Klíčovým uzlem je nyní právě úprava odpadu. To byl důvod, proč jsme celý projekt restartovali a aktualizovali - máme nyní technologické řešení nejen pro současnou situaci, ale díváme se i do budoucna, abychom mohli co nejvíce odpadů přesouvat do materiálové recyklace," uvedl radní.

Stavbu linky i otázku nakládání s odpady řeší Servisní společnost odpady Olomouckého kraje, jejíž založení schválili na podzim 2018 krajští zastupitelé. Akcionářů servisní společnosti je podle Šmídy nyní 16, jeden z nich je spolek, který sdružuje šest desítek obcí. "První výhodou je jistota obcí, že budou mít kam dávat odpad i po zákazu skládkování v roce 2030, druhou je technologické řešení, které nám přináší variabilitu nakládání s odpadem, kdy předpokládáme, že velkou část směsného komunálního odpadu budeme schopni přetransformovat na certifikované palivo a využít jej energeticky. Třetí výhodou je kontrola obcí nad celým projektem - akcionářem Servisní společnosti Odpady Olomouckého kraje jsou právě města a obce v kraji," doplnil radní.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

2.1.2023 06:38
Hlavně, jestli se té lince budou schopni přizpůsobit lidi, co na ní budou dotřiďovat odpad. Nebo, že by to byla první automatická linka na třídění odpadu, jako to je v zahraničí? Bez lidských rukou na třídění?
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

2.1.2023 15:56 Reaguje na Katka Pazderů
Pražská dotřiďovací linka s automatickým dotřiďováním s využitím optických senzorů už běží pátý měsíc.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

2.1.2023 16:49 Reaguje na Daniel Vondrouš
Kolik stála a kolik dotřídí odpadů?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.1.2023 08:36
Energetické využívání odpadů je krok správným směrem. Daleko lepší by ovšem bylo, kdyby žádné odpady nevznikaly, ale to bych chtěl asi moc.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

3.1.2023 07:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano, máte pravdu. Kdyby odpady vůbec nevznikaly, bylo by to ideální. Ale co je dneska ideální?

Energetické využívání odpadů je správná volba pro tu frakci odpadů, kterou nelze recyklovat, ani materiálově využít. Samostatnou kapitolou jsou pak výměty z dotřiďovacích linek. Tam toho nikdo moc nevymyslí. Takže je snaha to využít na TAP (tuhé alternativní palivo).

Právě pojmy "recyklace" a "využití" se mnoha lidem pletou nejvíce.

Reálně recyklovat lze jenom část odpadů, mnohem více jich jde využít! Protože se k nám léta vozilo mnohem více nerecyklovatelných plastů, tak teď z nich najednou recyklovatelné neuděláme.

Lpět na recyklaci za každou cenu, když lacinější a často i smysluplnější je odpad využít, je jen technologická nevzdělanost těch, co toho mluví.

Recyklace nezahrnuje energetické využití, jak je uvedeno v § 11 odst.1 písm. l) zákona č.541/2020 Sb. (o odpadech).

Hlavně tady zaváhal stát. Je třeba si uvědomit, že historicky první zákon o odpadech (č.238/1991 Sb.) máme v ČR účinný od 01.08.1991 a zákon o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí (č.244/2022 Sb.) je účinný až od 01.10.2022.

To znamená, že neuvěřitelných 11 384 dnů (31 let a 2 měsíce) legislativcům MŽP trvalo, než byli schopni vytvořit alespoň první vlaštovku regulace dopadu části jednorázově použitelných výrobků na životní prostředí. Mezi tím naše země byla zbytečně zaplavována množstvím obalů a jednorázově použitelných výrobků často pochybného původu a složení!

Proto teď řešíme, že ne všechno lze recyklovat. Ale naštěstí to lze pořád ještě využít - třeba energeticky!
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

2.1.2023 13:24
Nejhorší na tomto projektu jsou ty mimikry, aby to bylo průchodné. Ten socialismus již má své charakteristické kontury. Musím lhát, abych prosadil správnou věc. Problémem je to, že je akce mnohem dražší než by za normálních okolností stála, když se ještě stavělo na základě produktivity a racionálnosti.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist