https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ostravskem-belskem-lese-se-otevrela-cesta-vody.na-trase-vznikly-male-priessnitzovy-lazne-i-atrakce-pro-deti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ostravském Bělském lese se otevřela Cesta vody. Na trase vznikly malé Priessnitzovy lázně i atrakce pro děti

29.10.2023 00:41 | OSTRAVA (ČTK)
Foto | Lukáš Kaboň / Magistrát města Ostravy
V Bělském lese v Ostravě se lidé mohou projít Cestou vody. Nová stezka propojuje dva prameny Výškovického potoka a na trase vznikly malé Priessnitzovy lázně, atrakce pro děti nebo naučná trasa. Úpravy, které začaly koncem loňského roku, vyšly téměř na 18 milionů korun, řekl náměstek primátora Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).
 

"Bělský les s poměrně významnou plochou a starým lesem byl důmyslně otevřen mezi prostorem Výškovic a Starou Bělou tak, aby zde lidé mohli chodit na procházky. Kromě 12 naučných tabulí je tady přes 500 metrů dlouhá cesta, kterou tvoří povalové nebo štěrkomlatové chodníky," uvedl Boháč. Lidé se tak od Priessnitzových lázní dostanou lesem až po kapličku a studánku Panny Marie Lurdské.

"Cesta obohacuje území o volnočasové aktivity pro děti i dospělé. V neposlední řadě projekt přispívá k zadržování vody v krajině a ke zpomalení odtoku povrchových vod v daném území," řekl Boháč.

Foto | Lukáš Kaboň / Magistrát města Ostravy

Naučné tabule Cesty vody se věnují problematice vody, flóry, fauny a pojednávají i o Priessnitzových lázních. Nad částí s mokřadem pak lidé najdou pětitunového sedmimetrového dřevěného sedícího obra nebo obří žížaly vytvořené z akátových kmenů. Na stezce jsou také herní prvky pro děti nebo odpočinková místa. Upraveno bylo i prostranství u kapličky a studánky Panny Marie Lurdské, kde vznikl například altán.

Podle Boháče se v oblasti počítá i s dalšími úpravami, které by měly navázat na nynější projekt a rozšířit tak možnosti rekreace v této lokalitě. "Kromě prvků, které jsou přívětivé k biodiverzitě a přírodě, se zaměřujeme na něco, co je i více rekreační a sportovní," uvedl Boháč. Do konce roku by podle něj měl být hotov projekt na úpravy Čujkovovy ulice, kde by mělo být dětské hřiště. Příští rok jsou připraveny investice na obnovu běžeckých okruhů, doplnil. Přímým pokračováním Cesty vody by pak měl být projekt Parku nad rybníkem, který oblast zpřístupní z dalších stran.

Projekt vznikl podle návrhu architekta Ivana Tachezyho, který novinářům řekl, že pro něj velkou výhodou bylo, že prostor Bělského lesa a jeho okolí dobře zná. "Inspirace byla základní, a to dostat lidi z panelových domů a technicky pojatých sídlišť do lesa. Bělský les je jedním z unikátních prostor ostravské aglomerace. Od počátku příprav a práce na projektu jsem měl v hlavě základní vizi - více vtáhnout lidi do prostoru lesoparku a zpřístupnit jim zajímavá, romantická zákoutí," řekl Tachezy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

30.10.2023 06:47
Když pozorujeme malé děti v lese, žádné uměle atrakce nepotřebují. Tuto schopnost sebe zábavy ztrácí pod “ dohledem” vysrteslych rodičů a digitalizacie.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist