https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pevninske-australii-se-v-prirode-narodilo-dalsich-devet-tasmanskych-certu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pevninské Austrálii se v přírodě narodilo dalších devět tasmánských čertů

12.6.2022 01:21 (ČTK)
Ďábel medvědovitý, neboli Tasmánský čert, neboli Sarcophilus harrisii
Ďábel medvědovitý, neboli Tasmánský čert, neboli Sarcophilus harrisii
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Mathias Appel / Flickr.com
Tasmánští čerti se už druhým rokem rodí v pevninské Austrálii ve volné přírodě. Masožravý vačnatec známý též jako ďábel medvědovitý vymizel z divoké přírody kontinentální Austrálie podle vědců nejspíše kvůli psům dingo, původním obyvatelům a devastujícímu suchu. Do volné přírody byl vrácen v roce 2020. Loni se v rezervaci v národním parku Barrington Tops, která se prostírá na 400 hektarech severně od Sydney, narodilo sedm mláďat a nyní ochránci přírody objevili ve vacích matek devět dalších, informovala agentura DPA.
 

Podle ekologické organizace Aussie Ark lze očekávat, že se počet novorozených tasmánských čertů v příštích týdnech ještě zvýší. "Je to mimořádný pocit, když kontrolujete vak samice a uvidíte tam růžové mládě," uvedla představitelka organizace Kelly Davisová. "A je to ještě mimořádnější pocit tady v barringtonské rezervaci, protože víte, že ta zvířata se narodila ve volné přírodě bez zásahu člověka," dodala.

Tasmánští čerti se podle mínění vědců už před třemi tisíci lety uchýlili z pevninské Austrálie do ostrovní Tasmánie. I tam ale jejich počty od 90. let minulého století dramaticky klesaly kvůli nakažlivé formě rakoviny. Obličejové nádory zdecimovaly jejich populaci zhruba ze 140 000 na 20 000 jedinců a Mezinárodní svaz pro ochranu přírody (IUCN) považuje tasmánské čerty za ohrožený druh.

Do rezervace v národním parku Barrington Tops bylo v roce 2020 vypuštěno 28 dospělých ďáblů medvědovitých z Tasmánie, kteří nejevili známky choroby. V rezervaci žijí tasmánští čerti na území obehnaném plotem, který chrání živočichy před různými hrozbami včetně nemocí či automobilové dopravy. V rezervaci také nejsou žádní jiní predátoři.

Mláďata tasmánských čertů opouštějí vaky matek zhruba po 100 dnech. Během této doby budou ochránci přírody samice s mláďaty sledovat pomocí kamer s detekcí pohybu. "Očekáváme, že za šest měsíců už budou mladí tasmánští čerti prozkoumávat rezervaci," uvedla organizace Aussie Ark, podle níž byl pro dlouhodobý úspěch programu letošní rok klíčový.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2022 07:06
Asi si ho pořídím, abych věděl to, co politruk.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.6.2022 11:38 Reaguje na Karel Zvářal
Já Vám nevím. Slyšel jsem, že jsou uřvaní a koušou jako leckterá manželka. Tak proč riskovat, když mám doma klid?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2022 13:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Trochu jste se minul s pointou. Když může někdo chovat lva, pumu či lišku, tak zvíře velikosti kmotry jde ukočírovat. Oni řvou, když se jich sejde více u padliny nebo značkovacího balvanu, jinak je to normální mazel. Jeho největší devíza je ale v tom, že by to byl nejmenší (a nejlevnější) odborný poradce... Takže až budete příště číst v diskuzi "čort znajet", bude majitel Tasmánce jako jediný znát odpověď:-))
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.6.2022 14:01 Reaguje na Karel Zvářal
Nojo, jenže to rčení je v ruštině a pokud vím, tak na široké Rusi tihle ďáblíci nežijí. Nebude to mít i jiný význam? Nepředpokládám, že by obyvatelé onoho státu jezdili až do Tasmánie pro moudra. Případně by to taky mohlo znamenat, že rétor je blbý jak tágo a tím rčením zamlouvá vlastní pitomost.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2022 14:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je zažité (v-)rčení i u nás (čert ví..., čert aby se v tom vyznal,...) a nevymysleli to hloupí lidé. Jen hlupák se právě domnívá, že všechno ví (lépe než ostatní). A diskusi důsledně přeznačkovává svým pachem...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.6.2022 14:11 Reaguje na Karel Zvářal
Čím jsem starší, tím více jsem přesvědčený, že vím méně a méně. Nakonec to dojde do stavu, kdy budu very old větev a budu si připadat jako absolutní trotl. :-)))
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2022 14:20 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ta úvodní legrace má kořeny v ranném dětství, kdy jsem se domníval, že kdo si rád hrál s vláčky, tak jde na průvodčího nebo strojvedoucího, kdo má rád pivo, dělá v pivovary, kdo má rád buchty, pracuje v pekárnách... Prostě všechno jsem bral doslova. A že člověk se učí celý život, je přece úžasná věc! Nekonečné dobrodružství, jen to chce zvolit tu správnou aktivitu/hobby. Mě to štěstí potkalo už ve školce a neměnil bych...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.6.2022 15:06 Reaguje na Karel Zvářal
Ta Vaše teorie je zajímavá. Jak by se projevoval v mládí ten, kdo pracuje jako funebrák?
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.6.2022 13:24
Fuj to je škaredé.Vzal bych lopatu a rozstřískal to na krvavou kaši.Brrrr
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist