https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-by-se-mel-prestat-plevel-likvidovat-chemicky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze by se měl přestat plevel likvidovat chemicky

12.9.2019 00:22 | PRAHA (ČTK)
Na městských pozemcích v Praze by se měl přestat k likvidaci plevele přestat používat glyfosát. / Ilustrační foto
Na městských pozemcích v Praze by se měl přestat k likvidaci plevele přestat používat glyfosát. / Ilustrační foto
Na městských pozemcích v Praze by se měl přestat k likvidaci plevele přestat používat glyfosát. Městským společnostem a radnicím to chce doporučit výbor pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí pražského zastupitelstva. Členové výboru to odhlasovali na včerejším jednání.
 

Praha 12 na svých pozemcích glyfosát nepoužívá od roku 2011, řekla místostarostka modřanské radnice a členka výboru Eva Tylová (za Piráty). Údržba veřejné zeleně je možná i bez chemie, například předsedkyně výboru Jana Plamínková (STAN) zmínila zařízení, kterým lze čistit chodníky pomocí horké vody a páry.

Přestat používat glyfosát se rozhodlo loni Brno, letos se odstraňování trávy z chodníků pomocí prostředku Roundup vyhýbá také Liberec. Olomoucká radnice v červenci zadala zpracování analýzy alternativního hubení plevelů. Na stole by ji měla mít do konce listopadu.

Stát loni plošný zákaz nejpoužívanějšího herbicidu Roundup schválil. Později od něho ustoupil a omezil zákaz na použití glyfosátu k urychlení dozrávání a vysušování obilovin a řepky.

Chemickou látku glyfosát označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Evropská agentura pro chemické látky, o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Evropská komise na konci roku 2017 prodloužila licenci na používání glyfosátu o pět let. Komise to zdůvodnila prohlášením, že po důkladném posouzení všech dostupných údajů o glyfosátu dospěla k závěru, že neexistuje žádná spojitost mezi glyfosátem a rakovinou u lidí, jak se laická veřejnost obává.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

13.9.2019 05:35
Proč tam máte fotku zemědělce, když pesticidy ve městech se stříkají typicky ze zádového postřikovače? to není ilustrační foto, ale návodně špatný obrázek.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist