https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-dnes-zacne-vystava-eco-cesky-design-smerem-k-udrzitelnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze dnes začne výstava ECO? Český design směrem k udržitelnosti

11.7.2022 12:10 | PRAHA (ČTK)
Projekt, který se zabývá tím, co je skutečně eko a co jen prostý marketing, vznikl ve spolupráci Českých center, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT Praha) a pražského magistrátu.
Projekt, který se zabývá tím, co je skutečně eko a co jen prostý marketing, vznikl ve spolupráci Českých center, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT Praha) a pražského magistrátu.
Zdroj | Pxhere
Na Mariánském náměstí v Praze se dnes uskuteční slavnostní zahájení výstavy s názvem ECO? Český design směrem k udržitelnosti, která je součástí projektu Laboratoř budoucnosti. Ekologická instalace je tvořená modulem s ukázkami eko-produktů s vlastním příběhem vybízejícím k debatě o tom, co je a co již není udržitelné. Akci, která se koná při příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie, zahájí primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a generální ředitel Českých center Ondřej Černý. Výstava potrvá do 31. července.
 

Projekt, který se zabývá tím, co je skutečně eko a co jen prostý marketing, vznikl ve spolupráci Českých center, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT Praha) a pražského magistrátu. Jeho kurátorkou je Veronika Pařízková.

Podle Vladimíra Kočího, vedoucího Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie VŠCHT Praha, má design větší vliv na ekologii výrobků, než se obvykle předpokládá. Zásadním způsobem ovlivňuje materiálové složení výrobků a ovlivňuje, zda bude výrobek při jeho používání spotřebovávat větší či menší množství energie. Důsledný design zohledňuje celý životní cyklus výrobku a zároveň respektuje všechny složky prostředí i různé typy environmentální zátěže. Když designér navrhne výrobek nevhodným způsobem, má zodpovědnost za způsobené environmentální škody.

Zodpovědný designer s respektem k životnímu prostředí by neměl vytvářet zbytečné produkty, ale navrhovat výrobky trvanlivé, multifunkční, opravitelné, nadčasové a energeticky úsporné. A využívat druhotné suroviny tam, kde je to smysluplné, a co nejméně používat kompozitní materiály, které nelze recyklovat.

Přínos produktů k ekodesignu tvůrci projektu hodnotili pomocí kritérií, jakými jsou předcházení klimatické změně, snížení spotřeby surovin, ochrana vodních ekosystémů, zachování biodiverzity, omezení úniku toxických látek, ekonomický, sociální a kulturní přínos.

Naplňování cílů udržitelnosti je v současnosti považováno za celospolečenský úkol. OSN definovala 17 hlavních cílů udržitelnosti, tzv. SDGs. Jednotlivé cíle zahrnují respekt nejen k životnímu prostředí, ale i k ekonomice a společnosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist