https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-letos-jako-kazdorocne-zlikviduji-zhruba-300.000-vanocnich-stromku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze letos jako každoročně zlikvidují zhruba 300 000 vánočních stromků

6.1.2023 00:55 | PRAHA (ČTK)
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Pražské služby a další svozové firmy předpokládají, že letos v metropoli jako každoročně zlikvidují zhruba 300 000 vánočních stromků. Ty by lidé měli odkládat vedle veřejně přístupných popelnic nebo kontejnerů na tříděný odpad, odkud je firmy přemístí do překladišť a následně do kompostáren. Lidé by v žádném případě neměli stromky házet přímo do popelnic. ČTK to sdělil mluvčí Pražských služeb Radim Mana.
reklama

 

Lidé by podle mluvčího také neměli nechávat stromky u popelnic ve vnitroblocích, v uzamčených klecích nebo u popelnic rodinných domů. "Stromky by vedle takových nádob rozhodně končit neměly, a to ani v momentě, kdy je popelnice přistavena před objekt k pravidelnému svozu. Správné místo pro vysloužilý stromek je v těchto případech separační stanoviště s barevnými kontejnery," uvedl Mana.

Dodal, že stromky odložené u popelnic může vzít aktuální silný vítr, a Pražské služby proto lidem doporučují s likvidací počkat až na neděli, kdy má meteorologická výstraha pominout. Nejvíce lidí stromky tradičně vyhazuje na Tři krále, tedy v pátek.

O svoz stromků se budou starat menší nákladní vozy s valníkem i větší speciálně vyčleněné popelářské vozy. Jehličnany budou svážet na překladiště v ulicích Průmyslová, Proboštská a Puchmajerova a odtud poputují do kompostáren, kde poslouží k výrobě štěpky a kompostu.

Část znečištěných nebo nedostatečně odstrojených stromků může skončit ve spalovně v Malešicích, dodal Mana. Umělé stromky, které dosloužily, by lidé měli odvážet na sběrné dvory, do kontejneru na směsný ani tříděný odpad nepatří.

PSAS zajišťují svoz a zpracování odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole. Od roku 2018 je jediným vlastníkem firmy Praha, když město vytěsnilo drobné akcionáře pomocí takzvaného squeez-outu. Zbytek svozu odpadu v Praze zajišťuje AVE CZ a další firmy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist