https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zachranne-stanici-jsou-castymi-jarnimi-pacienty-mladata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské záchranné stanici jsou častými jarními pacienty mláďata

2.5.2019 00:31 | PRAHA (ČTK)
Za minulý rok přijala pražská záchranná stanice pro volně žijící živočichy 4712 zvířat 141 druhů. Každý rok počet přijatých zvířat stoupá, v roce 2017 jich bylo 4134. / Ilustrační foto
Za minulý rok přijala pražská záchranná stanice pro volně žijící živočichy 4712 zvířat 141 druhů. Každý rok počet přijatých zvířat stoupá, v roce 2017 jich bylo 4134. / Ilustrační foto
Foto | Jessica W / Flickr
Častými pacienty pražské záchranné stanice pro volně žijící živočichy se se začátkem jara stala mláďata. V březnu a dubnu jich ošetřovatelé do péče přijali 197 a každý den přibývají další. Řekla to mluvčí Lesů hlavního města Petra Fišerová. Od začátku roku do minulého pátku ve stanici ošetřili 902 živočichů 62 druhů.
 

Mláďata vyžadují častá krmení. "Nejnáročnější jsou v tomto ohledu malá ptáčata, která potřebují být krmena v patnáctiminutových intervalech od rána do večera, zabrat nám ale dají i savčí mláďátka, která mají sice intervaly mezi jednotlivými krmeními delší (dvě až čtyři hodiny, dle stáří a druhu), zato ale mnohdy potřebují být krmena i v noci," popsala péči Fišerová.

Při nalezení osamocených mláďat Fišerová doporučuje nejprve volat do záchranné stanice a poradit se, potřebné informace jsou na webu Lesů hlavního města. Rozhodně by lidé neměli mládě hned odnášet. "Není nic smutnějšího, když se k nám dostanou mláďata, která své rodiče měla a lidé je v domnění, že je zachraňují, jejich rodičům vlastně ukradli a velmi jim tak ztížili život. Nejlepší péči dostanou mláďata pouze od svých rodičů," uvedla Fišerová.

Některá zvířata se ze záchranné stanice vracejí zpět do přírody za několik dní, u větší části pobyt trvá týdny až měsíce, jiní se již do přírody vrátit nemohou a zůstávají ve stanici nebo zookoutku. U některých zvířat je nutné návrat do přírody pozdržet, například u zvířat v zimě hibernujících, těmi jsou například ježci, netopýři, plazi a obojživelníci. Ošetřovatelé vyčkali také na lepší podnební podmínky pro dravce a sovy. V březnu a dubnu vypustili celkem 404 živočichů, například 104 ježků, 73 netopýrů, 40 kachen nebo 20 labutí.

Na začátku roku nejčastěji přijali do stanice netopýry, labutě, zajíce a ježky, v únoru přijali několik dravců a sov, na čemž se podle Fišerové podepsalo mrazivé počasí. Kvůli lovu, který je v zasněžené krajině obtížný, se přibližují k silnicím, kde jim hrozí srážka s autem. V posledních týdnech přibývají ve stanici kachny divoké a další ptačí druhy. Z přijatých zvířat tvoří 65 procent ptáci, zbývajících 35 procent tvoří savci.

Za minulý rok přijala pražská záchranná stanice pro volně žijící živočichy 4712 zvířat 141 druhů. Každý rok počet přijatých zvířat stoupá, v roce 2017 jich bylo 4134. Od roku 2012, kdy stanici provozují Lesy hlavního města, přijala celkem 21.790 zvířat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist