https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prerovske-rezervaci-zebracka-byly-pokaceny-jasany-napadene-voskovickou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V přerovské rezervaci Žebračka byly pokáceny jasany napadené voskovičkou

2.4.2021 01:56 | PŘEROV (ČTK)
Symptom nekrózy jasanu
Symptom nekrózy jasanu
Licence | Open Government Licence
Foto | Food and Environment Research Agency / Wikimedia Commons
V přerovské Národní přírodní rezervaci Žebračka pokáceli odborníci v uplynulých dnech 914 metrů krychlových dřeva. K zemi šly stovky jasanů napadených voskovičkou jasanovou, houbou, která způsobuje nekrózu jasanů. Zákeřná houba se rozšířila v přerovském lužním lese celoplošně, kácelo se ovšem pouze u cest, s ohledem na bezpečnost návštěvníků rezervace. V hloubi lesa naopak byly stromy ponechány svému osudu. Za ohleduplnost k přírodě může nyní město čerpat dotace, sdělila ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.
 

"Projednali jsme plán s Agenturou ochrany přírody, která náš návrh i pohled na věc podporuje. I nadále budeme hlídat jen bezpečnost turistů, kteří se mohou pohybovat pouze po vyznačených trasách, a stromy v útrobách rezervace nebudeme řešit, takže když spadnou, necháme je jako dosud na místě," uvedl radní Michal Zácha (ODS).

Město chce nyní požádat kvůli zásahům v Žebračce o dotaci stát, který toto šetrné hospodaření v přírodní rezervaci podporuje. "Za toto k přírodě šetrné zacházení by nám stát mohl vyplácet v rámci takzvané újmové vyhlášky 3,186 milionu korun každý rok, a to po dobu 50 let," doplnil Zácha. Pokud bude žádost úspěšná, získané peníze se podle Záchy vrátí zpět do přerovské městské zeleně.

Investovat z této částky by mělo město i v samotné Žebračce. "Žebračku chceme co nejvíce ponechat v původní podobě, na kácení nemáme zájem, ale ani nemůžeme ignorovat nemocné stromy u cest a zákony této země," uvedl primátor Petr Měřínský (ANO). Kácení se podle něj navíc řídí plánem péče, který zpracovalo ministerstvo životního prostředí.

Dělníci se v Žebračce pohybovali už loni na podzim, kdy pracovali na lepším zavodnění půdy. V posledních letech totiž les výrazně trpěl suchem, spásou pro něj nebyl ani poslední deštivější rok. Pracovníci technických služeb tehdy vyměnili potrubí pod dvěma stezkami a tímto relativně jednoduchým zásahem umožnili opětovné zavodnění jedné větší strouhy, přivádějící potřebnou vodu na levý břeh mlýnského náhonu Strhanec.

Národní přírodní rezervace Žebračka, která je v těsném sousedství severního předměstí Přerova, leží na území o rozloze zhruba 228 hektarů, město Přerov je vlastníkem lesního hospodářského celku. Žebračka se stala rezervací v roce 1949, neboť představuje unikátní zbytek původně rozsáhlých lužních lesů údolní nivy Bečvy. Území je rovněž významné společným výskytem karpatské a panonské květeny, žije zde množství ohrožených druhů živočichů a hnízdí tu okolo 75 druhů ptáků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist