https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rybnice-dlouhy-v-lanskroune-prestaly-hynout-ryby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V rybníce Dlouhý v Lanškrouně přestaly hynout ryby

23.9.2022 20:45 | LANŠKROUN (ČTK)
Vodní nádrž
Vodní nádrž
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V rybníku Dlouhý v Lanškrouně na Orlickoústecku přestaly hynout ryby. Během září jich tam uhynuly tisíce. ČTK to řekl vedoucí výrobního a technického úseku Rybářství Litomyšl Michal Brychta. Na konci letní sezony tam platil zákaz koupání.
 

"Úhyn byl souhrou několika kombinací faktorů, a to vysoké teploty vody, nižšího obsahu kyslíku ve vodě, splachu po bouřce a kombinovaným působením bakterií a plísní na ryby," řekl Brychta.

Ryby měly nemocné žábry. Rybáři mrtvé kusy odváželi, místa dezinfikovali chlorovaným vápnem. "Dle informací od našich pracovníků úhyn na rybníce Dlouhý ustal minulý týden. Tento týden ještě naši pracovníci odstraňovali starší uhynulé ryby v řádech kusů," řekl Brychta.

Ztráty zatím nelze přesně vyčíslit, to bude možné až po výlovu. Ryby jsou teď malé, váží do 130 gramů. Uhynuly jich odhadem tisíce.

"Předejít tomuto stavu je problematické. Jde většinou o souběžné působení dvou faktorů, a to faktoru prostředí a biologického tlaku na ryby," řekl Brychta.

Ryby hynuly kvůli výkyvům počasí také loni, kdy se střídalo horko a déšť. Měly problémy se zažívacím ústrojím.

Rybáři mohou částečně ovlivnit prostředí, dělat zimování, rybník je v zimě bez vody, provádět meliorační vápnění. Chování biologických organismů a ostatní podmínky nejde podle Brychty až tak ovlivnit.

"Aplikace přípravků na léčbu je u ryb také problematická. Na rybníce Dlouhý je to ještě komplikované s ohledem na využívání rybníka k rekreačním účelům," řekl Brychta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

24.9.2022 09:01
už všechny vychcípaly nebo se objevilo zázračné uzdravení ryb ?
to ale nikoho nezajímá, zajímavá je jen Bečva
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.9.2022 09:49 Reaguje na vaber
Zhruba totéž mě taky napadlo. Měl jste rychlejší klávesnici.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist