https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-safari-parku-dvur-kralove-se-narodilo-mlade-vzacneho-nosorozce-cerneho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo mládě vzácného nosorožce černého

21.12.2022 01:00 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Foto | Dominika Stempa / Safari park Dvůr Králové
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se 13. prosince narodilo mládě nosorožce dvourohého černého východního poddruhu, který je ohrožen vyhynutím. Nové mládě je samice. Jde o druhé letos narozené mládě nosorožce. Prvním byl v březnu narozený sameček, který dostal jméno Kyjev, připomněla mluvčí zoo Zuzana Boučková. Dvorský safari park patří k největším a nejúspěšnějším chovatelům nosorožců na světě.
 

Malá samice po narození vážila na svůj druh průměrných 28 kilogramů. "Nedlouho po porodu začala matka Molly mládě kojit a to dodnes dobře prospívá," uvedl zoolog Jiří Hrubý, který má v safari parku chov nosorožců na starosti.

Samice Molly rodila poprvé. Otcem je, stejně jako v případě Kyjeva, chovný samec Davu. Mládě obývá stáj a výběh v zázemí a návštěvníci zoo jej zatím neuvidí.

Protože odchov jde zatím bez problémů, chovatelé samici Molly pravidelně odstřikují mléko, které zmrazí. "Mléko by mohlo posloužit v případě problémů s odchovy v budoucnu nejen v safari parku, ale také některé z dalších partnerských zahrad," uvedla mluvčí.

Safari Park nyní chová 20 nosorožců, z nichž 14 je nosorožců černých východního poddruhu a šest je nosorožců jižních bílých. Nosorožci černí jsou ohroženi vyhynutím, v přírodě jich žije posledních zhruba 900 jedinců. Nosorožců bílých jižních žije v Africe přibližně 20.000.

Dvorský safari park je nejvýznamnějším chovatelem nosorožců černých východního poddruhu mezi zoologickými zahradami na celém světě. Celkem se jich ve Dvoře Králové dosud narodilo, včetně poslední samice, 48. Ze Dvora Králové se do divočiny ve Rwandě a v Tanzanii dosud vrátilo devět nosorožců černých východního poddruhu.

Základ chovu nosorožců ve Dvoře Králové byl položen před 50 lety. Zvířata z afrických expedic na přelomu 60. a 70. let minulého století přivezl tehdejší ředitel zoo Josef Vágner. První nosorožec se ve Dvoře Králové narodil v roce 1976. Z 60 dosud narozených nosorožců v zoo bylo 48 dvourohých černých. Dále se narodilo pět nosorožců severních bílých, tři jižní bílí, kříženec jižního a severního bílého a tři nosorožci indičtí.

V roce 2009 zoo poslala do keňské rezervace Ol Pejeta čtyři severní bílé nosorožce. Po úhynu samců Suniho a Sudána zbývají nyní v Keni dvě samice, které jsou posledními zvířaty svého druhu na světě. Druh se vědci pokoušejí zachránit pomocí umělých technik reprodukce, protože zvířata v Ol Pejetě se už přirozeně rozmnožit nedokážou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist