https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-soosu-je-dokoncene-infocentrum-jeho-otevreni-se-ale-odklada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Soosu je dokončené infocentrum, jeho otevření se ale odkládá

24.3.2020 00:09 | FRANTIŠKOVY LÁZNĚ (ČTK)
Infocentrum se mělo otevřít pro veřejnost začátkem dubna při zahájení letošní sezony. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru se ale otevření pravděpodobně odloží. / Ilustrační foto
Infocentrum se mělo otevřít pro veřejnost začátkem dubna při zahájení letošní sezony. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru se ale otevření pravděpodobně odloží. / Ilustrační foto
Foto | Hans-Peter Scholz / Wikimedia Commons
V národní přírodní rezervaci Soos dokončili stavbaři nové návštěvnické centrum. Do infocentra se teď stěhuje nábytek a pracuje se na posledních úpravách. Ve dvou nových budovách bude pokladna, obchod se suvenýry, zázemí pro zaměstnance, ale také výukové místnosti či badatelny pro vědce. Infocentrum se mělo otevřít pro veřejnost začátkem dubna při zahájení letošní sezony. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru se ale otevření pravděpodobně odloží, řekl v pátek starosta Františkových Lázní Jan Kuchař (PRO).
 

"Stavební práce jsou již dokončené. Požádali jsme o kolaudační povolení a čekáme na vyjádření všech orgánů. Soos v současné době dovybavujeme vnitřním vybavením, například nábytkem a osvětlením," řekl Kuchař.

Stavba návštěvnického centra byla zahájena loni na podzim. V hlavní budově budou po vybavení výukové místnosti a badatelny pro vědce z oboru geologie či balneologie. Pro veřejnost tam budou přichystané tematické přednášky.

Výstavba, která stála 18,5 milionu korun, je financována z dotace z česko-německého projektu Brána do hlubin Země, který financuje také zpřístupnění historických štol pod sopkou Komorní hůrka či bývalý železnorudný důl v německém Fichtelbergu.

Národní přírodní rezervace o rozloze 221 hektarů je přístupná po 1,2 kilometru dlouhé naučné stezce, která vede po dně vyschlého slaného jezera. Rezervace je dnes známá především díky takzvaným mofetám, bublajícím bahenním sopkám. Vytváří je unikající oxid uhličitý, který je pozůstatkem dřívější vulkanické činnosti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Barbora Horáčková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist