V Šumperku vytřídili za první rok do speciálních nádob 90 tun gastroodpadu
První čtyři desítky nádob na gastroodpad byly po Šumperku rozmístěny loni v květnu. Letos v červenci k nim přibyly další, v současné době je jich na 80. "Do dvou až tří let by měli mít všichni občané nádoby na třídění v docházkové vzdálenosti, počítáme že po Šumperku budou zhruba 300 hnědých popelnic," uvedl místostarosta Jakub Jirgl (ANO).
Za první rok od spuštění projektu doputovalo do rapotínské bioplynové stanice asi 90 tun odpadu, který by jinak skončil na skládce. "Toto množství představuje asi 350 000 nesnědených jídel, z nichž lze vyrobit takové množství BioCNG, které vystačí na ujetí téměř 100 000 kilometrů," uvedla mluvčí radnice Soňa Singerová.
Gastroodpad tvoří podle průzkumů až třetinu obsahu černých popelnic na směsný odpad a zároveň patří k nejtěžším složkám. Čím více se tuto komoditu podaří z popelnic se směsným komunálním odpadem vytřídit, tím méně zaplatí město za jeho svoz a ukládání na skládku, uvedli zástupci radnice. Díky třídění se tak zmírní dopad rostoucích cen za skládkování vyplývající z odpadového zákona. "Smyslem třídění gastra je především smysluplné využití této komodity, která se zpracovává jako obnovitelný zdroj v lokálních bioplynových stanicích. Tento projekt by zároveň mohl vést k tomu, že lidé najdou cestu k omezení plýtvání potravinami a zamyslí se, proč a jak vůbec vzniká odpad," doplnil místostarosta Jirgl.
V současné době již třídí 13 dalších měst či obcí a od září jich přibude dalších pět, dodali zástupci šumperské radnice. Patří mezi ně například domácnosti v Litovli na Olomoucku, kde začne od září zkušební sběr tohoto odpadu. Sběr kuchyňského odpadu od letošího jara testuje radnice ve Šternberku na Olomoucku. Několik desítek nádob na sběr kuchyňského odpadu bylo loni na podzim zkušebně rozmístěno také na sídlišti Povel v Olomouci.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (4)
smějící se bestie
15.10.2022 07:10Břetislav Machaček
15.10.2022 08:49 Reaguje na smějící se bestieCo kdyby se někdo obohatil a odpadem ze školní kuchyně vykrmil prase
a jelítky obdaroval kuchařky a vedení školy. Tak to fungovalo bez
zplyňování desítky let i na vojně(Černí baroni). Dneska vás nepustí
ani na skládku sbírat pečivo, prý aby jste neutrpěl úraz!
Pavel Jeřábek
16.10.2022 00:30 Reaguje na Břetislav MachačekA vy byste skutečně šel na skládku sbírat pečivo pro krmení prasete či drůbeže?
Břetislav Machaček
16.10.2022 19:59 Reaguje na Pavel Jeřábekpečivem ročně vykrmil několik prasat a stovky kusů
drůbeže. Ač lidé věděli o zdroji potravy zvířat,
tak měl vždy předem vyprodáno. Pak mu to zakázali
a pár let prohrabával kontejnery a popelnice. Ke
své nízké penzi si tím slušně přivydělal a údajně
dědici podědili slušný majetek. Vypadal jako by byl
bezdomovec, ale dům měl vybavený jako milionář.
Prostě nebyl líný a nestyděl se hrabat v odpadcích!
Kdyby to byl svinčík a jedy, tak by už dávno
vymřely spousty ptáků a zvířat, kteří mají skládky jako poslední zdroj potravy ve vypleněné přírodě.
Nevím jak dalece je tříděn gastroodpad a zda třeba
neobsahuje příměsi jako plasty, sklo či alobal.
Takový svinčík do pole nepatří a samotný digestát není pro půdu taky žádná velká výhra.