https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-taborske-zoo-zahynula-sova-lekla-se-pyrotechniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V táborské zoo zahynula sova, lekla se pyrotechniky

7.1.2020 00:14 | TÁBOR (ČTK)
V táborské zoo zahynula těsně před silvestrem sova. Lekla se odpáleného dělbuchu, chtěla uletět a narazila do klece. / Ilustrační foto
V táborské zoo zahynula těsně před silvestrem sova. Lekla se odpáleného dělbuchu, chtěla uletět a narazila do klece. / Ilustrační foto
Foto | Nigel / Flickr
V táborské zoo zahynula těsně před silvestrem sova. Lekla se odpáleného dělbuchu, chtěla uletět a narazila do klece. Byla to handicapovaná samice kalouse ušatého, který patří k ohroženým druhům zvířat. Včera to řekl mluvčí táborské zoo Filip Sušanka.
 

Událost se stala 30. prosince. Podle mluvčího se zvíře splašilo. "Je to další ztráta zvířete, která souvisí s nekontrolovanými prodeji a používáním pyrotechniky. Tato vzácná a ohrožená sova se lekla hlasitého dělobuchu odpáleného už den před silvestrem a snažila se uletět. Bezhlavě narazila do klece a zabila se," řekl ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Kalous ušatý patří k ohroženým druhům. Je na seznamu CITES, což je Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. "Táborská zahrada převzala samici z jiného chovu v naději, že jí poskytne důstojné podmínky k životu. Teď ve voliéře zůstal opuštěný samec," uvedl mluvčí.

Ředitel zoo připomněl i labutě v Praze, z nichž jedna krátce po silvestrovské půlnoci na místě zahynula. Dvě jsou těžce zraněné a další čtyři skončily v záchranné stanici zvířat v Jinonicích poté, co se lekly dělbuchů na náplavce, nezvládly noční let a narazily do překážky.

Kalous ušatý žije v přírodě především v Evropě, Asii, severní Africe a v Severní Americe. Živí se hlavně drobnými savci, zejména hlodavci, dále obojživelníky, hmyzem či menšími druhy ptáků.

"Chmýří na hlavě, podle kterého nese tento druh sovy název, nejsou v skutečnosti žádná ouška - ta má po stranách hlavy a nejsou vidět. Je ale pravda, že kalous ušatý má mimořádně vynikající sluch, na vzdálenost desítek metrů snadno zaznamená i nejtišší vypísknutí myši nebo hraboše. Petardy, které jsou v ČR doposud volně prodejné, mu proto způsobují život ohrožující hluk," uvedl Sušanka.

Zoo Tábor vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací a rozprodáním zvířat. Loni ji navštívilo přes 83.000 lidí. V zoo žije přes 310 zvířat, téměř 80 živočišných druhů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.1.2020 07:04
ty dělobuchy snad někdo odpaloval přímo v zoo vedle soví klece ? nějak to nechápu. někdo to viděl na vlastní oči že to svádějí na dělobuch ?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.1.2020 08:19
To musí dělbuchy bouchat přímo u psí boudy, aby se pes lekl a zpanikařil? Ta zoo je hned vedle zástavby, takže je to jasné každému, kdo aspoň trochu zná reakce zvířat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist