https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-tropickem-skleniku-botanicke-zahrady-v-teplicich-prave-plodi-chlebovnik?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V tropickém skleníku botanické zahrady v Teplicích právě plodí chlebovník

7.5.2022 00:44 | TEPLICE (ČTK)
V tropickém skleníku botanické zahrady v Teplicích právě plodí chlebovník. Celé plodenství může vážit až deset kilogramů a přezdívá se mu jackfruit. V Indii ho smaží jako hranolky. Plod z botanické zahrady však poslouží zase botanikům, ČTK to řekl ředitel zahrady Petr Šíla.
reklama

 

Chlebovník různolistý vysadili botanici v křížovkářském záhonu. Strom patří do příbuzenstva dobře známých moruší. Plod lze koupit v obchodech s exotickým ovocem, k jídlu je určená šťavnatá část obalující semena. Toto ovoce podle Šíly obsahuje vysoký podíl sacharidů, ale i významné množství vitamínů.

Chuť zralého ovoce je kombinací jablka, ananasu, manga a banánu. Kuchyně mnoha asijských zemí používá vařený mladý jackfruit do kari, salátů nebo jako náplň do masa. V jižní Indii se jackfruit nakrájí na plátky a smaží se podobně jako hranolky. "Chlebovník různolistý má zvlášť samčí a zvlášť samičí květy na jednom jedinci. Opylování zajišťuje hmyz nebo vítr. Plody dozrávají po 80 až 160 dnech a sladké aroma udává plně zralé ovoce," uvedl kurátor zahrady Jan Ptáček.

V tropickém skleníku se pěstuje také chlebovník obecný, jehož ovoci se říká breadfruit. Dva exempláře vítají návštěvníky hned u vchodu části věnující se tichomořské oblasti. "Tento chlebovník plodil v minulém roce, avšak jediné plodenství záhy opadlo," uvedl Ptáček. Breadfruit se před konzumací peče, smaží nebo vaří. Jeho chuť je přirovnávána k bramborám nebo čerstvě upečenému chlebu.

Pokud plod chlebovníku různolistého dozraje a bude mít v sobě semena, pak je tepličtí botanici poskytnou ostatním botanickým zahradám na výměnu. "Funguje to podobně jako v zoologických zahradách se zvířaty. Také když se narodí mládě, pak putuje na výměnu do jiné zoologické zahrady. U botanických zahrad je to stejně a je nutné v tomto ohledu vzdělávat i naše návštěvníky," uvedl ředitel. V letošním roce vydala botanická zahrada video z cyklu Botanika všem, které se věnovalo právě tématu výměny semen mezi botanickými zahradami.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist