https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-usa-pojmenovali-nove-objeveny-druh-mnohonozky-po-zpevacce-taylor-swiftove?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V USA pojmenovali nově objevený druh mnohonožky po zpěvačce Taylor Swiftové

20.4.2022 11:05 (ČTK)
Zpěvačka Taylor Swift.
Zpěvačka Taylor Swift.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Američtí vědci po několika letech pátrání popsali 17 nových druhů mnohonožek. Vedoucí týmu zoologů jeden z nových druhů pojmenoval po zpěvačce Taylor Swiftové, další pak po své manželce. Napsal o tom server Independent.
reklama

 
Studie o dvou desítkách nových druhů členovců vyšla v odborném periodiku ZooKeys. Vědci v ní zúročili léta pátrání v 17 amerických státech, během nějž sbírali mnohonožky a snažili se pomocí DNA sekvenování odlišit dosud neznámé druhy. Většinu z nich našli v Appalačském pohoří na východě USA.

"A s novými druhy přicházejí i nová jména! Hledání jmen jsem si užil, tady je jeden pojmenovaný po mé manželce - Nannaria marianae! Malé poděkování za její trpělivost, když při procházkách zastavuji a hledám mnohonožky," napsal na twitteru jeden z autorů studie Derek Hennen. Další z druhů získal jméno Nannaria swiftae podle známé zpěvačky. "Jsem její velký fanoušek, tak jsem jí chtěl vyjádřit uznání pojmenováním nového druhu z Tennessee právě po ní. Je to velká pocta," uvedl v dalším tweetu.

Pojmenování nových živočišných druhů podle známých osobností je velmi časté, letos například dostal nově popsaný druh žáby z panamské džungle jméno po švédské klimatické aktivistce Gretě Thunbergové. Loni se rozhodli vědci pojmenovat nově objevený druh bezkřídlého hmyzu weta po novozélandské premiérce Jacindě Ardernové.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist