https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-utery-bude-uhelna-komise-konec-uhli-v-cr-asi-stanovi-na-2038
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V úterý bude uhelná komise, konec uhlí v ČR asi stanoví na 2038

19.10.2020 00:14 | PRAHA (ČTK)
Zásadní je nejen stanovení roku, kdy ČR s uhlím skončí, ale i kdy začne jeho útlum a jak rychle se bude uskutečňovat. Bohužel, ani jedna z nyní projednávaných variant nepočítá s tím, že by vláda uhelné elektrárny jakkoliv omezovala před rokem 2029.
Zásadní je nejen stanovení roku, kdy ČR s uhlím skončí, ale i kdy začne jeho útlum a jak rychle se bude uskutečňovat. Bohužel, ani jedna z nyní projednávaných variant nepočítá s tím, že by vláda uhelné elektrárny jakkoliv omezovala před rokem 2029.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
V úterý ráno se uskuteční další jednání takzvané uhelné komise, která má řešit útlum těžby uhlí, ale také celkový budoucí energetický mix ČR. Na dotaz ČTK to uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Kvůli současnému koronavirovému stavu se bude diskutovat on-line. Podle několika zdrojů ČTK komise v úterý už stanoví datum konce využívání uhlí v Česku, a to na rok 2038, podobně jako již učinilo Německo. Havlíček to však nepotvrdil.
 

"Zatím nechci předbíhat, jestli bude oznámen termín. Důležitější, než samotné datum, bude celý jízdní řád útlumu. Pracujeme se třemi scénáři 2038, 2033, 2043. Klíčové bude, jak se podaří namodelovat energetický mix, a to po celou dobu, ode dneška, až ke klíčovému termínu. Ten musí být ve vazbě na technologické a ekonomické možnosti," napsal ČTK ministr.

"Nejvíce reálný je rok 2038. Definitivní rozhodnutí ale ještě nepadlo," citovaly tento týden Havlíčka Hospodářské noviny. V červnu po zasedání komise v Prunéřově na Chomutovsku ministr uvedl, že postup útlumu těžby uhlí bude stanoven do konce letošního roku. Dřívější odklon od uhlí prosazují ekologové. "Ekologické organizace v uhelné komisi prosazují, aby byla poslední uhelná elektrárna v ČR odstavena v roce 2030 a do roku 2035 jí následovala i poslední uhelná teplárna," řekl v červnu člen komise Jan Rovenský (za Greenpeace).

"Zásadní je nejen stanovení roku, kdy ČR s uhlím skončí, ale i kdy začne jeho útlum a jak rychle se bude uskutečňovat. Bohužel, ani jedna z nyní projednávaných variant nepočítá s tím, že by vláda uhelné elektrárny jakkoliv omezovala před rokem 2029. To považujeme za zcela nepřijatelné. Zvlášť když chce být ČR v této dekádě ambicióznější ve snižování emisí skleníkových plynů, jak potvrdil ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO)," uvedl v dnešní společné tiskové zprávě organizací Greenpeace, Hnutí Duha a Zelený kruh Rovenský.

Havlíček minulý týden ve svém pořadu na kanále YouTube připustil, že i po rozhodnutí uhelné komise o jízdním řádu a datu odklonu od uhlí v ČR může nastat situace, která celý proces urychlí. "Může nastat situace B, která je o tom, že všechno může být s ohledem na ceny emisních povolenek, které se dnes šplhají nahoru a už jsou na 30 eurech (820 Kč za tunu oxidu uhličitého), svým způsobem i rychlejší. To znamená, že se bude třeba odstavovat rychleji. Nikoliv proto, že o tom rozhodne uhelná komise, ale prostě proto, že se to těm aktérům, podnikatelům v oblasti prostě nevyplatí," uvedl. Emisní povolenky platí uhelné elektrárny či průmyslové podniky za tunu oxidu uhličitého (CO2) vypuštěného do atmosféry. Před několika lety byla jejich cena téměř na nule.

Z loňských dat Mezinárodní asociace pro obchodování s emisemi (IETA) vyplývá, že uhelné elektrárny už nemá deset evropských států, další země jejich odstavení plánují nebo o něm uvažují. Podle IETA už uhelné zdroje z evropských států neprovozuje Belgie, Estonsko, Island, Kypr, Litva, Lotyško, Lucembursko, Malta, Švýcarsko a Norsko. Dalších 12 států plánuje podle organizace odklon od uhlí v příštích letech - do 2022 Švédsko a Francie, do roku 2025 Irsko, Itálie, Rakousko a Británie, do roku 2029 Nizozemsko, do roku 2030 Dánsko, Finsko, Portugalsko a Španělsko, a do roku také 2038 Německo. Polsko ukončí těžbu uhlí v roce 2049, dohodla se letos v září tamní vláda s odbory.

Česká uhelná komise, byla zřízena loni, je poradním orgánem vlády Předsedají jí ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a Havlíček. Má 19 členů, mezi kterými jsou zástupci těžařů, akademici i ekologové. Mimo jiné mezi ně patří generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka nebo vedoucí energetického programu ekologického Hnutí Duha Jiří Koželouh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

19.10.2020 09:47
"Bohužel, ani jedna z nyní projednávaných variant nepočítá s tím, že by vláda uhelné elektrárny jakkoliv omezovala před rokem 2029".

To je příšerná představa, to budeme za špinavce celé Evropy!!

Hlavně cena elektřiny z uhláků je dnes už nejvyšší a ještě výrazně vzroste. Takže pro nás bude daleko výhodnější nakupovat ze zahraničí a svoji elektřinu prodávt pouze jako špičkovou (za normální cenu je neprodejná), jenže naše uhláky rozhodně špičkové nejsou, co s nimi, když fouká a svítí??
Já myslím, že budou stejně zařezány na ekonomice provozu a neplnění emisních limitů, i v Číně mají nové uhláky (což jsou skoro všechny) nižší exhalace než naše.
Problémem je, že u nás není čím je nahradit, ani po roce 38.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.10.2020 10:03
Termín se mi zdá solidní, aby se vše mohlo řádně připravit na změny.
Předpokládám, že v té době už bude prokázána nesmyslnost OZE v masovém měřítku a bude probíhat výstavba 4-5 JE, které nám zajistí klidný spánek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.10.2020 11:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
OZE dnes v normálních zemích tvoří asi 50% dodávek elektřiny, takže její "nesmyslnost" je prokazatelně nesmylná.
A kde proboha seberete 4-5 JE, když v roce 38 má být zprovozněn jen jeden blok nahrazující polovinu JE Dukovany?
Ta je už dnes trochu starší, než fve panel, takže je na odstavení.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.10.2020 10:26
Tak samozřejmě bude vhodné počkat na oficiální výstupy ze zítřejšího jednání uhelné komise, nebo počkat na zápis z jednání, který je dostupný na stránkách MPO než si vyvozovat svoje úsudky a závěry, že pane Hanzle?
Nicméně, nemyslím si, že bychom v ČR dokázali odejít od uhlí nějak zásadně dříve než v Německu, když Německo zahájilo svoji Energiewende již v roce 2011.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.10.2020 11:04 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vsadím gatě, že ten závěr příliš odlišný nebude. Uhelná lobby má u nás dominantní sílu a to je celý.
Německo se zbavilo svých JE, takže jejich pozice je x násobně těžší, nicméně my jsme na tom hůře, protože vůbec nevíme, čím uhláky nahradíme. Na rozdíl od Němců, ti v tom mají jasno.
Odpovědět
LB

Lukas B.

19.10.2020 11:39 Reaguje na Pavel Hanzl
němci v tom mají jasno; ti hloupí si myslí, že to uhlí nahradí fofrníky a panely, ti realističtěji založení uznávají, že chybějící energii dovezou (třeba a například) z francie (jaderky), od nás (uhlí) nebo z ruska (plyn pro plynovou elektrárnu).

ostatně soudím, že pálit plyn, ropu a uhlí ve stacionárních zdrojích je krátkozraká hloupost, kromě toho, že je to surovinová základna pro chemický průmysl, je to zaím nenahraditelné palivo (surovina pro výrobu paliva) pro dopravu (plyn, nafta/benzín, uhelný benzín, svítiplyn...)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.10.2020 22:48 Reaguje na Lukas B.
Já miluji nejvíce místní přispěvatele, kteří jsou zabetnováni v přítomnosti a nechápou, že existuje nějaký vývoj. A ve světové energetice dnes běží vývoj přímo překotný.
To, co píšete platí dnes, bude to platit částečně ještě pár let ale do roku 30 bude situace už úplně jiná.
Fofrníky i fve dnes vyrábí v normálních zemích skoro 50% energie, polovina států Evropy už vypnula uhláky úplně a do roku 25 zbyde jen pár špinavců.
Technicky nic nebrání tomu, aby se energetika (i doprava) převexlovala kompletně na OZE.
Odpovědět
PD

Pavel Dudr

19.10.2020 12:27
A to víte, že za oteplení ČR o 1C může odsíření a filtrace uhelných elektráren v 90. letech, rušení uhelných kotelen atd? Tady to máte:
https://pravyprostor.cz/hlavni-pricinou-otepleni-v-cesku-je-odsireni-elektraren/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.10.2020 13:31 Reaguje na Pavel Dudr
"v atmosféře jsou také prachové částice a oxid siřičitý měnící se na kyselinu sírovou, které mají opačný účinek než je skleníkový efekt, tedy že sluneční paprsky odrážejí do vesmíru, a tím Zemi i atmosféru ochlazují."
Takže se máme zamořit prachem a kyselinou sírovou, aby tu byla kosa. Voni sou hlava, pane vachmajstr.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.10.2020 13:33 Reaguje na Pavel Dudr
Před 200 lety byly elektrárny neodsířené, proto tady bylo chladněji, to je zcela kouzelný argument...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist