https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zahrade-augustinianskeho-klastera-v-brne-otevreli-obnoveny-mendeluv-sklenik?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zahradě augustiniánského kláštera v Brně otevřeli obnovený Mendelův skleník

13.11.2022 00:30 | BRNO (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zástupci vedení města, kraje i zástupci církve včera v zahradě augustiniánského kláštera na Starém Brně otevřeli obnovený Mendelův skleník. Gregor Johann Mendel zde prováděl pokusy s hrachem, při nichž objevil zákony dědičnosti, a položil tak základ nového vědního oboru - genetiky. Skleník za 38 milionů korun převážně ze skla a oceli vyrostl na půdorysu původního skleníku, kde v polovině 19. století Mendel pracoval. Návrh skleníku vytvořilo studio Chybík + Kristof. Sloužit bude jako polyfunkční objekt pro pořádání přednášek, školení či kulturních a společenských akcí.
reklama

 

"Opatství bylo za Mendelovy doby významným centrem kultury a vzdělanosti v Brně. Jsem rád, že se obnovený skleník může stát odkazem nejen bratra Gregora a jeho doby, ale i místem pro dialog vědy a víry," uvedl generální převor řádu augustiniánů Alejandro Moral.

"Johann G. Mendel, přestože v mládí trpěl značnou trémou, se stal oblíbeným středoškolským učitelem s vynikajícími pedagogickými dovednostmi. Jeho rozum osvícený vírou v Boha dokázal geniálně propojit svět matematiky a botaniky, a tak lidstvu přinést objev, který známe jako Mendelovy zákony dědičnosti. Schopnost jeho analytického myšlení je praktickým příkladem spojení vědy a víry," uvedl brněnský biskup Pavel Konzbul.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) míní, že skleník a areál opatství mají potenciál na zápis do seznamů UNESCO.

Zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel studoval na univerzitě ve Vídni matematiku, fyziku a přírodní vědy. Jako první ve své práci aplikoval matematické metody v biologickém výzkumu, tedy biostatistické metody. Většinu své práce vykonal za zdmi Augustiniánského opatství na Starém Brně. Zde byl také vysvěcen na kněze a po smrti opata Nappa se sám stal opatem. Na zahradě opatství se zachoval i včelín, který Mendel nechal postavit. Od jeho narození letos uplynulo 200 let.


reklama

Libor Popela
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist