https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zemich-africkeho-rohu-hrozi-kvuli-mimoradnemu-suchu-hlad-dvema-milionum-deti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zemích Afrického rohu hrozí kvůli mimořádnému suchu hlad dvěma milionům dětí

27.4.2022 01:22 | ŽENEVA (ČTK)
Z jiných důvodů se hlad šíří také v Burkina Fasu na západně Afriky.
Z jiných důvodů se hlad šíří také v Burkina Fasu na západně Afriky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř dvěma milionům dětí v oblasti Afrického rohu hrozí smrt hladem. Řekl to koordinátor humanitární pomoci OSN Martin Griffiths. Tato oblast východní Afriky se podle něj potýká s nejhorším obdobím sucha za posledních čtyřicet 40 let. Griffiths mluvil na dárcovské konferenci a řekl, že jeho organizace má k dispozici pouze zlomek z 1,4 miliardy dolarů (32 miliard korun), jež potřebuje na to, aby pomohla řešit následky sucha v Etiopii, Somálsku a Keni.

 
"Musíme si přiznat, že závodíme s časem, abychom odvrátili ztrátu mnoha životů v roce 2022, a přitom nemáme prostředky," řekl Griffiths. Oblasti hrozí počtvrté za sebou sucho v období, kdy má pršet. Griffiths to označil za "nejhorší naléhavou situaci v historii vyvolanou klimatickou změnou".

Hladem je v tomto regionu už nyní ohroženo 15 milionů lidí, zemědělci přišli kvůli suchu o tři miliony kusů dobytka.

Mezivládní panel OSN pro změny klimatu (IPCC) předpověděl, že v příštích desetiletích se budou častěji vyskytovat vlny horka, sucha a velmi silného deště.

Z jiných důvodů se hlad šíří také v Burkina Fasu na západně Afriky. Příčinou jsou sílící boje skupin napojených na Al-Káidu a Islámský stát. O život přišly tisíce osob a miliony odešly z domovů, takže lidé neobdělávají půdu. Jídlo tak nemá jisté 3,5 milionu lidí, z nichž 630 000 je podle agentury AP na pokraji vyhladovění. Oproti loňsku se v 21milionové zemi zvýšil počet lidí ohrožených hladem o 82 procent.

Do nemocnice v Ouagadougou přichází stále víc rodin s těžce podvyživenými dětmi; nemocnice pro ně už nemá místo ani personál k jejich ošetření. "Jde o lidi, kteří uprchli z domovů a nedokážou své rodiny uživit," řekla Clarisse Nikiemaová, jež řídí nutriční oddělení nemocnice. I když se zdravotní stav některých zlepší, mnozí podle ní odmítají odejít, protože doma děti znovu čeká hlad.

Armáda v lednu svrhla prezidenta a tvrdí, že chce v zemi obnovit bezpečnost. V únoru však ale podle statistik přibylo útoků radikálů o 11 procent a toto násilí znásobuje počet hladovějících. Radikálové kradou úrodu a dobytek a vyhánějí lidi z venkova do měst.

Podle obyvatel se rychle zvyšují ceny potravin, zatímco loni stál 100kilogramový pytel kukuřice v přepočtu 690 korun, teď je to 1,100 korun. Burkina Faso nakupovalo v Rusku více než třetinu své spotřeby obilí a očekává se, že se do cen promítne ještě ukrajinská válka.

OSN loni požadovala na pomoc Burkina Fasu 607 milionů dolarů a získala necelou polovinu. Letos už dárci naznačili, že příspěvky sníží o 70 procent, protože je třeba podporovat Ukrajinu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

27.4.2022 11:36
Nikdo tady nenapíše ten hlavní důvod, proč africký kontinent trpí suchem a následně místní populace trpí hladem. Proč někdo neřekne, že příčinou těchto problémů je místní obyvatelstvo, které se množí geometrickou řadou a svůj domovský kontinent doslova vybydluje. Jenže tohle se nesmí říci, protože to není politicky korektní. Takže budeme zase masírováni reklamami s hladovějícími černošskými dětmi, pořád nám bude zdůrazňováno, že určitý finanční příspěvek, posílaný pravidelně měsíčně na konkrétní účet, zabezpečí lékařskou péči a náklady na školu pro nějaké nám neznámé dítě. Ale nikdo těm hladovějícím neřekne, že je třeba taky trochu osobní odpovědnosti, je třeba se naučit plánovanému rodičovství a sám svým dílem přispět k tomu, aby se další generace místních lidí měly lépe.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.4.2022 12:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Když ono je to tam trochu začarovaný kruh, bo s ohledem na to, jak to tam vypadá ... celkově ... oni nemají nikdy jistotu, kolik z těch jejich dětí se dožije dospělosti a současně nemají jinou formu zajištění na stáří, než naději, že ty děti, co nakonec přežijí, se o ně postarají.
Když si k tomu připočteme fakt, že velkou část z místních je občanská válka oblíbeným způsobem seberealizace, tak ...
Prostě společnost, která je mentálně někde v době bronzové a současně je konfrontována s civilizací 21. století ... to snad ani dobré řešení nemá.
Koukněte na Afgoš, měli tam cca 20 let šanci fungovat relativně jak lidi ... jasně, ideál to nebyl, ale aspoň trochu. A stačilo pár měsíců a ... z hlediska stavu společnosti (ne mobilu v kapse) 14. století jak vyšitý.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.4.2022 12:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Díky kvalitní lékařské péči se dožívá v Africe dospělosti mnohem více lidí než před sto lety. Díky tomu tam mají populační explozi. Jinak co se týče Afgánistánu, tak tam se žilo lépe akorát okruhu provládních lidí. V zastrčených vesničkách to bylo možná ještě horší než za sovětské éry. Běžný vesničan se nedovolal spravedlnosti, protože veškerá byrokracie byla zkorumpovaná. Pokud se někdo soudil, tak to trvalo dlouho a stálo to hromadu peněz. Podle práva šáría místní soudce rozhodne během jediného dne. A i to byl důvod, proč to v Afgánistánu dopadlo tak, jak to dopadlo
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.4.2022 15:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V tom A je otázka co berete za to podstatné. Ta korupce je samozřejmě pravdou, ale na druhou stranu jakékoli osobní svobody v prdeli. Aby holky směly do školy do šesté třídy a pak šlus, no to musí být fakt bájo. A před amíkama to bylo ještě horší. A šaríja je fakt něco. Dopadlo to tak jak dopadlo, protože velká část toho pronároda holt zamrzla někde v tom 14. století ... a i to opožděném.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.4.2022 16:06 Reaguje na Svatá Prostoto
Myslíte si, že v nějaké zapadlé vesnici místní obyvatelé ocenili nějaké svobody? Peníze, které Amíci nalili do Afgánitánu, skončily v kapsách korupčníků a obyčejní lidé utřeli hubu. A navíc viděli tu šílenou korupci. Tak proč by drželi u moci režim, který na ně kašlal? A co se týče žen, tak je to muslimská země, takže nějaká práva žen jsou tam skoro sprosté slovo.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.4.2022 13:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A to té poslední větě to je ... s Talibanem jsou zpátky ve středověkém tupém patriarchátu. Což je oproti tomu, co bylo dřív ... a ne že bych si to nějak maloval ... pro hodně velkou část populace tedy kua sešup.

Ale třeba vám to přijde jako detail, já nevím.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist