https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-hodonin-chteji-obnovit-chov-poustnich-antilop-ziskali-samce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Hodonín chtějí obnovit chov pouštních antilop, získali samce

20.7.2024 23:50 | HODONÍN (ČTK)
Hodonínská zoo tento druh pouštní antilopy chová od 90. let minulého století. Za tu dobu odchovala řadu mláďat.
Hodonínská zoo tento druh pouštní antilopy chová od 90. let minulého století. Za tu dobu odchovala řadu mláďat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lenka Pinkavová / Zoo Hodonín
V Zoo Hodonín chtějí obnovit chov kriticky ohroženého druhu pouštní antilopy adaxe núbijského, k samici získali i samce. Dorazil z Berlína. ČTK to řekl mluvčí zahrady Ivo Cencinger. Samice byla několik měsíců ve výběhu sama.
 
Hodonínská zoo tento druh pouštní antilopy chová od 90. let minulého století. Za tu dobu odchovala řadu mláďat. Ve výběhu ale na začátku tohoto roku zbyly jen dvě samice, z nich jedna v únoru uhynula. "Na doporučení koordinátora chovu jsme získali dvouletého samce z Tierparku Berlín a vytvořili tak chovný pár s naší samicí. Zatím je všechno bez problémů, zvířata si na sebe rychle zvykají. Těžko ale říct, kdy by mohla být první mláďata," uvedl mluvčí.

Adax núbijský žije v menších stádech v afrických pouštích a polopouštích. V přírodě je kriticky ohrožený hlavně kvůli lovu a je zařazen v Evropském záchovném programu. V hodonínské zoo je k vidění vedle výběhu přímorožců jihoafrických a antilopy losí.

Dospělý adax může vážit přes 100 kilogramů, v kohoutku dosahovat výšky až jednoho metru a má až 70 centimetrům dlouhé kroužkované rohy. Pro snadný pohyb v poušti je vybaven širokými paznehty. Je také schopen přijímat vodu pouze z rostlinné potravy.

Zoo Hodonín patří k nejmenším a nejmladším v České republice i na Slovensku. Otevřena byla v roce 1977. Loni do zařízení zavítalo téměř 174.000 návštěvníků, což je meziročně zhruba o 6000 méně. I tak to byla třetí největší návštěvnost v historii zoo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist