https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-plzen-se-na-konci-roku-narodil-samecek-vzacneho-poddruhu-simpanze-cego
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zoo Plzeň se na konci roku narodil sameček vzácného poddruhu šimpanze čego

5.1.2024 10:40 | PLZEŇ (ČTK)
Šimpanz čego je  rozšířený v centrální Africe. Ilustrační foto
Šimpanz čego je rozšířený v centrální Africe. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V plzeňské zoologické a botanické zahradě se 28. prosince narodil geneticky a chovatelsky cenný sameček vzácného poddruhu šimpanze čego. Zoo se tak šimpanzího mláděte dočkala po čtyřech letech, posledním narozeným šimpanzem byla samice Caila, která přišla na svět 1. ledna 2020, řekl ČTK mluvčí zahrady Martin Vobruba.
 

Pro šestatřicetiletou Máriu, kterou zoo přivezla v roce 2016 z Tenerife, je mládě prvním potomkem. Otcem je stejně starý Siri, narozený v královédvorské zahradě, který v Plzni zatím žádné potomky neměl. V plzeňské tlupě tak nyní žije dospělý samec, čtyři samice, malá Caila a nejnovější mládě, které je Cailiným bratrancem. Samec Siri a samice Maria a starší Brigitte patří mezi vzácný a extrémně ohrožený poddruh šimpanze čego, kterých je ve 12 evropských zoo jen 26 jedinců. Na celém světě žije v chovech pouze na čtyři desítky čegů. Na nové mládě tohoto poddruhu proto chovatelé netrpělivě čekali. Dosud se v zoo podařilo odchovat jen dnes dvacetiletou samici Bamiu a malou Cailu, ty ale k vzácnému poddruhu nepatří.

"Pro mládě je kritický první rok života, vnitřní expozice bude dočasně po dobu nezbytně nutnou nepřístupná pro návštěvníky," řekl Vobruba.

Zoo loni v září modernizovala za 6,7 milionu korun venkovní výběh šimpanzů. Má širší a hlubší vodní příkop, elektrický ohradník v podobě pralesní liány i záchytnou síť do vody, zabraňující utonutí. Jsou v něm také nové kmeny, prolézačky a lana nebo velká nástěnná malba znázorňující africký prales. Zoo v roce 2000 zcela opustila klecový chov šimpanzů a otevřela pro ně venkovní přírodní výběh.

Začátek chovu šimpanzů v Plzni se datuje do roku 1964, kdy je začalo chovat několik zoo v Československu. Do roku 2000 žili šimpanzi v Plzni pouze v páru a jen v kleci. První mládě, pojmenované Alan, se narodilo v roce 1978, o dva roky později však uhynulo. V roce 2004 se narodila samice Bahatia. I ta ale po několika měsících uhynula.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist