https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vajicka-s-prekvapenim-chrani-morske-zelvy-na-kostarice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vajíčka s překvapením chrání mořské želvy na Kostarice

16.10.2020 19:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jedná se o dokonalé napodobeniny vajíček, odpovídající originálu texturou i váhou. Uvnitř těchto exemplářů se neskrývá žloutek, ale GPS zařízení.
Jedná se o dokonalé napodobeniny vajíček, odpovídající originálu texturou i váhou. Uvnitř těchto exemplářů se neskrývá žloutek, ale GPS zařízení.
Foto | Laurie Minor-Penland (Smithsonian Institution) / Flickr.com
Jedna kareta zelenavá naklade do snůšky v písku pláže v průměru 107 vajíček, kareta mořská pak 170. Vzhledem k tomu, že přibližně z desetiny tohoto počtu nic nevzejde, jeví se biologická rezerva vcelku dostatečná. Na Kostariku to ale nestačí. Přes 90 % snůšek mořských želv je tu vyrabováno, vyhrabáno sběrači. A právě na ně teď cílí projekt InvestEGGator. Píše o něm ScienceAlert.
 

Proč by někdo vlastně vyhrabával vajíčka ohrožených mořských želv? Nejen ve střední Americe na to znají odpověď. Dají se snadno zpeněžit, prodat a sníst. Když se ochránci přírody začali sledování této „tradiční“ gastronomické události v roce 1987 věnovat, sbírali obyvatelé Kostariky na plážích kolem 3 milionů vajíček ročně. Nyní už je to kolem 27 milionů a prakticky se tím zastavila jakákoliv šance na úspěšné přežití populací mořských želv. Pro sezónní obchod s vajíčky tu existuje rozsáhlý trh, který dokáže za 36 hodin od první snůšky zdevastovat celý populační růst na celém pobřeží.

To, že jde o praxi nelegální a zakázanou, tu má zatím jen malý význam. Nestačí totiž jen přesvědčovat koncové konzumenty o závadnosti jejich počínání anebo vyhánět malé kluky, kteří si sběrem vajíček přivydělávají, z pláží. Potřebujete zmapovat a rozbít celý řetězec obchodníků, překupníků. Což je i v relativně řídce zasídlené pětimilionové Kostarice problém. Biologové z univerzity v Kentu tu proto v praxi ozkoušeli nekonvenční metodu, která dokáže detektivní práci zajistit velmi nenáročně a přitom maximálně efektivně. Pomáhají přitom vajíčka s překvapením uvnitř. Přesněji tedy, vajíčka-vějičky.

Jedná se o dokonalé napodobeniny vajíček, odpovídající originálu texturou i váhou. Prozatím 101 takových vytiskli na 3D tiskárnách lidé z týmu Helen Pheaseyové a ve spolupráci s ochranáři z organizace Paso Pacifico je jednotlivě přidali k čerstvým snůškám. Zhruba čtvrtina z nich záhy vyhřáté místo v písku opustila, aby zamířila – z ruky do ruky – sítí překupníků, obchodníků, skladů i tržnic – do restaurací a kuchyní. A tady asi strávníky čekalo pořádné překvapení, protože uvnitř těchto exemplářů se neskrýval žloutek, ale GPS zařízení.

GPS po celou dobu předávala informace o tom, kudy a jak vlastně uloupená vajíčka putovala. Pro ochránce sbírající data o sítích překupníků i policisty, kteří by takový přečin měli vyšetřovat, tím vznikl dokonalý podklad pro velký případ. Vajíčka InvestEGGator putovala z pláže na nejkratší vzdálenost do dva kilometry vzdáleného plážového bufetu, kde se stala součástí neoficiálního menu. Nejdále urazila 137 kilometrů, až do supermarketu ve středu státu. Ne, vajíčka mořských želv v kostarických supermarketech skutečně nejsou volně k dostání. Překupníci nejspíš využili zdejší sklad jako zástěrku pro neoficiální přivýdělek.

Otázkou je, jak s těmito velmi konkrétními daty kostaričtí vyšetřovatelé naloží. Znají konkrétní automobily, podniky, garáže, sklady i stánky, kudy vajíčka karet prošla. V Kostarice má ale zatím obchod s želvími vejci jen nízkou prioritu a není mu přikládána potřebná společenská závažnost. Za úspěch se dá ale považovat to, že ti, kteří na plážích želví snůšky nenávratně ničí, už budou vědět, že možná neunikají pozornosti a spravedlnost na ně může dopadnout kvůli překvapení ukrytém ve vajíčku.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist