https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-starych-civicich-v-pardubicich-psi-utulek-nebude-ohradili-se-sousede
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Starých Čívicích v Pardubicích psí útulek nebude, ohradili se sousedé

13.10.2020 11:16 | PARDUBICE (ČTK)
"Musíme si uvědomit dvě potřeby, útulek musí být co nejblíže k lidem, na druhou stranu ruší okolí. Musí se najít vhodné místo, které nebude rušit sousedy. Co já mám informaci, hledá se takové místo skoro 20 let," řekl primátor.
"Musíme si uvědomit dvě potřeby, útulek musí být co nejblíže k lidem, na druhou stranu ruší okolí. Musí se najít vhodné místo, které nebude rušit sousedy. Co já mám informaci, hledá se takové místo skoro 20 let," řekl primátor.
Město Pardubice dál hledá vhodný pozemek pro útulek pro psy a jiná opuštěná zvířata. Lokalita ve Starých Čívicích se při projektování ukázala jako nevhodná. Dva sousedé byli proti. ČTK to řekl primátor Martin Charvát (ANO).
 

"Při přípravě územního řízení nastala závažná komplikace. Dva majitelé okolních pozemků vstoupili do řízení se svými připomínkami. Argument jednoho byl zásadní, vedle je obora daňků. Útulek by tam nebyl vhodný," řekl Charvát.

Útulek původně mohl být na konci průmyslové zóny, v lokalitě nikdo nebydlí. Město kvůli argumentům účastníků řízení ukončilo spolupráci s projekční kanceláří a hledá dál vhodné místo. Patrně už ho našlo, zatím ho ale radnice nechce zveřejňovat.

"Musíme si uvědomit dvě potřeby, útulek musí být co nejblíže k lidem, na druhou stranu ruší okolí. Musí se najít vhodné místo, které nebude rušit sousedy. Co já mám informaci, hledá se takové místo skoro 20 let," řekl Charvát.

Město hledá i místo pro Pohádkovou zahradu, která se u přírodní lokality Červeňák stará o opuštěná hospodářská zvířata. Kvůli plánované developerské výstavbě zařízení dostalo výpověď.

"Námi vytypovaná lokalita by pro zahradu a útulek byla vhodná, i když je trochu dál od města. Na Červeňáku naopak zařízení být nemohou, protože podmínka ministerstva vnitra je, aby do roku 2039 bylo území plně propustné, průchozí," řekl Charvát.

Psí útulek zřizuje město a je dlouhodobě ve Štrossově ulici, kde ho provozuje veterinární klinika. Ročně jím projde na 690 až 750 zvířat. Zhruba 40 procent financí hradí město, přispívá na dva týdny pobytu zvířete. Zbytek hradí útulek ze svého rozpočtu. Areál kliniky není dost velký, aby se tam vešel výběh pro zvířata.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist