https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-svete-loni-ubylo-37.000-km2-tropickych-pralesu-mene-nez-predloni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve světě loni ubylo 37 000 km2 tropických pralesů, méně než předloni

5.4.2024 01:10 (ČTK)
bytek tropických pralesů je z menší části způsoben požáry a z větší dalšími okolnostmi, především kácením. O největší plochu tropických pralesů loni přišla znovu Brazílie.
bytek tropických pralesů je z menší části způsoben požáry a z větší dalšími okolnostmi, především kácením. O největší plochu tropických pralesů loni přišla znovu Brazílie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve světě bylo loni zničeno zhruba 37 000 kilometrů čtverečních tropických pralesů, které hrají důležitou roli při ukládání oxidu uhličitého (CO2). I když je to rozloha jako Tchaj-wan, je to o přibližně 4000 kilometrů čtverečních méně než v roce 2022. S odkazem na studii Ústavu světových zdrojů (WRI) o tom informují agentura DPA a server BBC News.
 
"Svět udělal dva kroky vpřed a dva kroky vzad," zhodnotila vývoj Mikaela Weisseová z ekologické organizace Global Forest Watch.

Úbytek tropických pralesů je z menší části způsoben požáry a z větší dalšími okolnostmi, především kácením. O největší plochu tropických pralesů loni přišla znovu Brazílie, i když úbytek se v meziročním srovnání snížil po volbě nového prezidenta o 39 procent. Kolumbii se ztráty tropických pralesů také díky politickým změnách podařilo omezit, a to dokonce o polovinu, napsal server BBC.

"Výrazný pokles v brazilské Amazonii a v Kolumbii ukazuje, že je možné dosáhnout pokroku," míní Weisseová. "Rostoucí úbytek lesů v jiných oblastech však tento pokrok do značné míry zmařil." Velmi utrpěly zvláště tropické lesy v Kongu a Indonésii.

Celkově podle BBC loni svět přišel každou minutu v průměru o tropický les o ploše deseti fotbalových hřišť.

Při pohledu na jiné než tropické lesy je na předních příčkách ztrátových oblastí i Kanada, kde loni zuřilo velké množství lesních požárů, které zničily pětkrát tolik porostu než rok předtím.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.4.2024 09:13
To se máte čím chlubit ! Rozloha ČR 78tkm2, tedy skoro polovina ČR se vykácela. Veliká gratulace!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.4.2024 09:39
"Ve světě loni ubylo 37 000 km2 tropických pralesů, méně než předloni."
Pořád je to o 37 000km2 více než je přijatelné.
Odpovědět
Sl

Slovan

5.4.2024 09:43
Ideální to není, ale:
- Indonésie si nadále držela nejnižší úroveň za dlouhé roky.
- V Amazonii došlo k nemalému snížení nejenom v Brazílii a Kolumbii, ale i v ostatních zemích regionu.
- Nová Guinea zůstává i nadále téměř netknutá.
- Do Kambodžských pralesů by se letos měl vrátit řev tygrů. Země se loni totiž dohodla s Indií, že jim zvířata poskytne. Právě probíhá rozsáhlý monitoring hustoty kořisti.

Negativní tendence byli tedy hlavně v Konžském pralese. Na druhou stranu se tam nadále více a více etablovali různé ochranářské organizace a ta situace rozhodně není ztracená!
Ostatně komu záleží na Konžském pralese, ale nemůže tam být osobně, může těm lidem tam pracujícím alespoň přispět pár korun. Třeba Čechům ze Save Elephants, kteří třeba už letos převezmou správu nad jednou Konžskou rezervací, kde je právě prales hlavním biotopem. Už teď tam ale dělají parádní práci.

https://www.donio.cz/elephangelist

Já jim přispívám pravidelně každý měsíc.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

5.4.2024 09:53
v evropě už pořádné lesy nejsou, tak evropani hlídají kácení stromů jinde ve světě.
Odpovědět
HH

Honza Honza

6.4.2024 08:00
a to není vše, ještě k tomu celosvětově přibývá zástavby, dálnice, u nás nejsou odstraněny vysušující meliorace, jsou stále napřímeny řeky, jejich břehy zpevněny, voda se nemůže rozlévat po loukách, nejsou slepá ramena atd. Alespoň že se situace zlepšuje!
Ale jak škodlivé jsou tyto změny pro přírodu, klima směrem k oteplování.
Co je proti tomu naše sukcese, zarůstání luk!
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.4.2024 15:38
Celkem velké ničení pralesů zato nastane v Peru, kde budou vytlačení a novou byrokracií zlikvidováni malí lokální farmáři, a velké firmy, které začnou vyvážet produkty do EU s evropskými certifikáty, likvidačními pro ty malé jednoduché farmičky, dostanou možnost skupovat a zcelovat pralesní pozemky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist