https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-varsave-stali-lide-frontu-na-odporne-pachnouci-zmijovec-titansky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Varšavě stáli lidé frontu na odporně páchnoucí zmijovec titánský

15.6.2021 09:47 | VARŠAVA (ČTK)
Po botanických zahradách ve světě je jen kolem sta exemplářů této ohrožené rostliny, jeden z nich také v Liberci.
Po botanických zahradách ve světě je jen kolem sta exemplářů této ohrožené rostliny, jeden z nich také v Liberci.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Obří a odporně páchnoucí květ ohrožené rostliny zvané zmijovec titánský přilákal davy lidí do botanické zahrady ve Varšavě. Ti stáli několikahodinovou frontu, jen aby mohli projít kolem květu vydávajícího mrtvolný puch a vyfotit si ho, informoval server stanice Sky News. Bylo totiž nutné si pospíšit - rostlina vykvetla v neděli a v pondělí ráno už květ uvadal.
reklama

 

Zmijovci titánskému se někdy také přezdívá mrtvolná květina. Rostlina totiž kolem sebe šíří zápach rozkládajícího se těla, aby nalákala hmyz, který se živí mršinami, a zajistila si tak opylení. Ti, kdo se chtěli nepříjemnému aromatu vyhnout, mohli květ pozorovat prostřednictvím živého přenosu z Botanické zahrady Varšavské univerzity.

Pozoruhodná rostlina má také největší nerozvětvené květenství na světě, které může dosahovat až tří metrů. Vykvétá však zřídkakdy a nepředvídatelně. Drobné květy spočívají na vysoké palici, která vyrůstá z rozměrného toulce. Ten je zvenčí zelený a zevnitř vínový a tvarem připomíná vázu.

Zmijovec titánský roste divoce pouze v deštných pralesích Sumatry. Kvůli odlesňování je však ohrožen a ve volné přírodě už téměř není. Po botanických zahradách ve světě je jen kolem sta exemplářů, jeden z nich také v Liberci.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

15.6.2021 11:43
Taky bych se postavil do fronty, protože v Liberci jsem to prošvihl. Jenom by mě moc zajímala intenzita zápachu, když obyčejný Amorphophallus rivieri dokázal vysmradit jedno velké květinářství. :)))
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist