https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zlinske-zoo-se-narodilo-dalsi-mlade-chvostana-beloliciho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zlínské zoo se narodilo další mládě chvostana bělolícího

28.12.2021 00:48 | ZLÍN (ČTK)
Domovinou chvostanů jsou pralesy Venezuely, Surinamu, Guayany a severní Brazílie.
Domovinou chvostanů jsou pralesy Venezuely, Surinamu, Guayany a severní Brazílie.
Ve zlínské zoologické zahradě se na podzim narodilo další mládě chvostana bělolícího. Opice pocházející z jižní Ameriky v zoo obývají tropickou halu Yucatan. Devítiletá samice Oliv porodila své třetí mládě, s největší pravděpodobností je to samička. S péčí o potomka pomáhají matce také další členové tlupy chvostanů, pětiletý samec Rasty a předchozí mládě, patnáctiměsíční samička Adélka, řekla dnes novinářům mluvčí zoo Romana Mikešová.
 
p>Podle chovatelky Andrey Hájkové mládě prospívá výborně. "Teď už jde trochu lépe vidět, protože první dny i týdny po narození je schované v srsti matky natolik, že je velmi těžce viditelné. Momentálně už trošku povyrostlo, takže ze srsti vykukuje. Pravděpodobně se jedná o samičku," uvedla Hájková. Zatímco první měsíc svého života bylo mládě schované v matčině náručí, nyní již tráví veškerý čas na jejích zádech.

Domovinou chvostanů jsou pralesy Venezuely, Surinamu, Guayany a severní Brazílie. Přednost dávají nižším patrům pralesa, jen výjimečně sestupují až na zem. Projevuje se u nich pohlavní dimorfismus. "Samec má obličej zbarvený v bílé barvě, kdežto samice toto zbarvení nemá," řekl zoolog Václav Štraub.

Chvostanům se podle něj v jejich domovině říká létající opice, protože jsou velmi dobrými skokany. "V přírodě žijí v rodinných klanech, většinou je to rodičovský pár a různě stará mláďata, která vypomáhají s výchovou mláďat mladších," uvedl zoolog. Mláďata se osamostatňují ve věku šesti měsíců, s rodinou však zůstávají i v dalších letech.

Ve svém přirozeném prostředí se chvostani živí různými plody, semeny a listy stromů. Ve zlínské zoo tvoří jídelníček těchto primátů především ovoce a zelenina. "Je to trochu doplněné o oříšky a i nějakou živočišnou bílkovinu, jako je vařené maso a vařené vejce. Občas jim to zpestříme, třeba dostanou piškoty, to je spíš taková pochoutka za odměnu, když s nimi potřebujeme nějakým způsobem spolupracovat," řekla Hájková. Potravu jim chovatelé podávají třikrát denně.

Chvostany bělolící chová zlínská zoo od roku 2006, kdy otevřela tropickou halu Yucatan. Současnou skupinu tvoří samec Rasty, který pochází ze zoo v Dánsku, samice Oliv odchovaná ve Zlíně, jejich druhý potomek Adélka a letošní dvouměsíční mládě. První mládě zlínského chovného páru přišlo na svět v prosinci 2019. Sameček Mikuláš zoo letos v září opustil, nový domov našel v zoo v Belgii. Kromě chvostanů žijí v tropické hale vydry obrovské, lenochodi, řada ptáků, žab a ve velkých akváriích piraně a další jihoamerické ryby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist