https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zlinske-zoo-se-vylihly-rekordni-dve-desitky-mladat-zelvy-ostruhate
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zlínské zoo se vylíhly rekordní dvě desítky mláďat želvy ostruhaté

12.3.2023 00:14 | ZLÍN (ČTK)
Zlínská zoo chová tyto největší africké suchozemské želvy od roku 2017, první mláďata se zde vylíhla v roce 2019.
Zlínská zoo chová tyto největší africké suchozemské želvy od roku 2017, první mláďata se zde vylíhla v roce 2019.
Ve zlínské zoologické zahradě se vylíhnul rekordní počet mláďat želvy ostruhaté. "Měli jsme 24 oplozených vajec a 22 je zcela vylíhlých a dvě jsou na cestě," řekla chovatelka Kristýna Polášková. Podle chovatelů se u želv projevily lepší podmínky, želvy obývají novou expozici, která byla otevřena loni.
 

Dvě dospělé samice a jednoho samce želvy ostruhaté mohou návštěvníci vidět v expozici damanů a želv v africké oblasti. Všechna vejce nesly samice přímo v expozici. "Pro želvy jsme zde připravili kladiště se šedesáticentimetrovou vrstvou písku, kterou doplnily dvě výkonné UV lampy. Díky těmto zářičům jsme v expozici zajistili teplotu vyšší než 30 stupňů, pod zdroji tepla se želvy mohou nahřát až na téměř 45 stupňů. A především tato skutečnost zajistila, že poprvé v historii chovu byla všechna snesená vejce oplozena," uvedl zoolog Václav Štraub. Díky podmínkám se zlepšila kondice želv, jsou také aktivnější.

Chovatelé vejce podobná menšímu kulatému míčku ihned po snesení odebrali a umístili do líhně. "Dokážeme zde vytvořit optimální podmínky pro líhnutí, navíc zamezíme případnému nechtěnému poškození vajec samicemi," uvedl Štraub.

Čerstvě vylíhnuté mládě váží kolem 40 gramů, je samostatné a nepotřebuje péči rodičů. "Želvička, když se vylíhne, má na spodní straně krunýře žloutkový háček, který je primární prvotní výživou mláděte. Zatahuje se dva až pět dní. Po zatáhnutí váčku přemístíme želvičku z inkubátoru do terária, kde už fungují běžným způsobem života," uvedla Polášková. Mláďata dostávají několik druhů salátů, strouhanou zeleninu, mrkev, cuketu a vitaminy.

Zlínská zoo chová tyto největší africké suchozemské želvy od roku 2017, první mláďata se zde vylíhla v roce 2019. Domovinou želv ostruhatých jsou suché savany a polopouště jižního okraje Sahary, od Senegalu až po Etiopii. "I tento druh je však nyní vzácný a ohrožený vyhynutím. Tyto velké teplomilné želvy mají na každé straně u ocasu dva až tři silné výrůstky, které připomínají ostruhy. Odtud pochází jejich české druhové jméno. Hmotnost samců se v dospělosti pohybuje kolem 90 kilogramů, délka krunýře bývá 80 centimetrů. Samci mohou být o třetinu větší než samice. Jsou to dlouhověká zvířata, dožívají se 50 až 70 let," uvedla mluvčí zahrady Romana Mikešová. Zlínská zoo chová pět druhů suchozemských želv. Asii zastupují želvy mohutné a podlouhlé, Afriku želvy ostruhaté a pardálí, Jižní Ameriku želvy pralesní.

Na expozici želv a damanů letos naváže velká průletová supí voliéra, kde budou mimo supů i další druhy ptáků. Otevřít by se měla v létě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist