https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-na-skotskem-ostrove-skye-objevili-unikatni-druh-pterosaura
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci na skotském ostrově Skye objevili unikátní druh pterosaura

11.2.2024 01:03 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Unikátní druh pterosaura - létajícího plaza - objevili paleontologové na skotském ostrově Skye. Pozůstatky, vetknuté do velkého balvanu na pláži, zahrnují část kostry včetně ramen, křídel, nohou a páteře. Lebka zvířete, které žilo před 168 až 166 miliony lety, chybí. Objev podle vědců nabízí nový pohled na rozmanitost pterosaurů střední jury a jejich evoluční historii, napsala agentura Reuters.
 

Nový druh získal jméno Ceoptera evansae. První z jmen vychází ze slova Cheò, které ve skotské gaelštině znamená mlhu a odkazuje na gaelský název ostrova Skye - Eilean a' Cheò neboli Ostrov mlhy. "Evansae" je poctou paleontoložce Susan E. Evansové, která se na ostrově u západního pobřeží Skotska dlouhodobě věnuje výzkumu.

"Ceoptera pomáhá zúžit časovou osu pro několik milníků ve vývoji létajících plazů. Jeho výskyt na území dnešní Británie v době střední jury byl opravu překvapující, většina jeho blízkých příbuzných pochází z Číny," uvedl britský paleontolog Paul Barrett.

"Ukazuje to, že se vyspělá skupina létajících plazů, ke kterým patří, objevila dříve, než jsme si mysleli, a rychle se rozšířila téměř po celém světě," dodal odborník.

Fosilie z doby střední jury jsou velmi vzácné, řekla serveru BBC odbornice z Bristolské univerzity Liz Martinová-Silverstoneová, která s pomocí počítačové tomografie (CT) vytvořila 3D digitální model zkamenělého pterosaura. "Najít z čehokoliv z tohoto období více než jednu kost je opravdu úchvatné," uvedla.

Nalezený pterosaurus měl pravděpodobně rozpětí křídel okolo jednoho až 1,5 metru. Podle odborníka Stevea Brusatteho, který se na výzkumu nepodílel, je fosilie pro Skotsko unikátním nálezem.

"Jde o období před ptáky, kdy pterosauři vládli obloze. Tento výzkum ukazuje, že se pterosauři, kteří létali nad hlavami dinosaurů, ve Skotsku běžně vyskytovali," doplnil Brusatte.

Skotsko bylo ve střední juře součástí ostrova uprostřed Atlantského oceánu, řekl Brusatte. Vládlo na něm subtropické klima a vyskytovaly se tam četné pláže a laguny, které pterosauři rádi obývali.

Své poznatky vědci zveřejnili v odborném časopise Journal of Vertebrate Paleontology.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

12.2.2024 21:02
Jak se mohl z dinosaura vyvinout pták? Darwin na to odpovědět neumí a nic jiného nemáme.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

13.2.2024 07:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Evolucí, která probíhá i v současné době. Tuším někde na nějakém izolovaném ostrově se evolucí změnil u nějakého ptačího druhu za relativně krátkou dobu zobák či co, běžel o tom dokument na ZOOM.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2024 11:31 Reaguje na pavel peregrin
To jsou Darwinovy pěnkavy. hezké, ale jí píšu o změnu druhu z plaza na ptáka (nebo savce nebo cokoliv jiného). Ty se dělají pouze genovou mutací (to ještě Darwin neznal), jenže ony nemůžou být pozitivní a ještě náhodné. Musí být cílené, jenže tohle je už práce silně inteligentní.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.2.2024 14:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi jste někdy viděl v dokumentu "plachtící ještěrky" - ze stromu na strom. Podobně u savců - poletuchy (s kožní řasou). Tak nějak to ZAČÍNALO u předchůdců ptáků či netopýrů. Časem se to zdokonalovalo, až začali aktivně létat. Jiní ptáci díky absenci predátorů schopnost létat ztratili - kiwi.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.2.2024 12:16 Reaguje na Pavel Hanzl
https://cs.wikipedia.org/wiki/Evoluce_pt%C3%A1k%C5%AF

… Vývojoví předchůdci ptáků byli malí opeření teropodi, kteří již byli teplokrevní a měli vysoký stupeň aktivity metabolismu. …

Významnou úlohu pro pochopení evolučních vazeb ptáků a jejich příbuznost s teropodními dinosaury sehrály zejména objevy kosterních exemplářů rodu Archaeopteryx, pozdně jurského maniraptorního teropoda, obývajícího území současného Bavorska v době před asi 151 až 148 miliony let…

Zatímco znaky, jako dýchání usnadňované vzdušnými vaky, duté obratle, endotermie nebo dokonce jednoduché vláknité peří byly přítomny u většiny dinosaurů a někdy dokonce i u jiných skupin (pterosauři), další rysy, jako revertovaný palec na noze, alula, aktivní let nebo karpometakarpus se nevyskytují ani u všech taxonů historicky pokládaných za ptáky. V takovéto situaci, kdy typické ptačí znaky přibývají postupně na velké časové škále, je těžké rozhodnout, co již může být považováno za ptáka a co ještě ne…
Odpovědět
JN

Jan Novák

15.2.2024 08:10 Reaguje na Pavel Hanzl
A zde máme výběh Trola internetového. Prosíme návštěvníky, nekrmit. :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist