https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-na-trech-kontinentech-nalezli-nekolik-druhu-doposud-neobjevenych-mravencu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci na třech kontinentech nalezli několik druhů doposud neobjevených mravenců

4.11.2023 01:08 (ČTK)
Tropičtí mravenci konzumují velkou rozmanitost potravy, kde se některé druhy specializují na lov hmyzu nebo naopak na cukry. Zde se mravenec rodu Crematogaster živí na cukerných výměšcích poskytované tropickou rostlinou. Papua Nová Guinea.
FOTO: Philipp Hoenle
Tropičtí mravenci konzumují velkou rozmanitost potravy, kde se některé druhy specializují na lov hmyzu nebo naopak na cukry. Zde se mravenec rodu Crematogaster živí na cukerných výměšcích poskytované tropickou rostlinou. Papua Nová Guinea. FOTO: Philipp Hoenle
Foto | Philipp Hoenle / ÚEB AV ČR
Vědci na třech místech na různých kontinentech nalezli několik druhů doposud neobjevených mravenců. Vyskytují se v Keni, Papui Nové Guineji a jižní Americe. Mezinárodní tým, který se projektu věnoval, vedli vědci z českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR.
 

Vědci zkoumali především oblasti hor a pralesů. Například v Papui šlo o vrchol Mt. Wilhelm a v Keni o Kilimandžáro. "Čím jsme se dostávali do vyšších poloh, tak výskyt doposud neobjevených druhů byl početnější," řekl Petr Klimeš z entomologického ústavu biologického centra..

Dodal, že projekt se zaměřil na několik bodů. Jedním z nich bylo například i to, jaké složky potravin jsou pro mravence ve vyšší nadmořské poloze atraktivnější. Na horách umístili několik tisíc lahviček s jednou ze šesti živin, mezi něž patří cukr, sůl, olivový olej, glutamin, medovici a vodu. Každou lahvičku vědci ponechali otevřenou, aby byla volně přístupná.

"V největší míře mravenci chodili na cukr a olej. Zřejmě se jedná o živiny, které jim v těch tropických podmínkách chybí. Jde o zásadní potravinové palivo pro mravence. Je to zajímavé v porovnání s Evropou a obecně severní polokoulí, protože tam třeba mravence olej vůbec neláká. Je možné, že ho pro svůj život v daných podmínkách vůbec nepotřebují hledat v přírodě," řekl Klimeš. Dodal, že skladba potravin mravenců na zkoumaných místech se měnila podle nadmořské výšky i podle toho, jaké panovalo počasí.

Na světě je známých kolem 15 000 druhů mravenců. Klimeš nevyloučil, že doposud neobjevené druhy, s nimiž se při výzkumu setkali, se vyskytují pouze na jednom místě na světě, a šlo by tedy o takzvané endemity.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist