https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-pripravili-on-line-mapy-zachycujici-promeny-lesu-behem-tisicu-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové on-line mapy zachycují proměny lesů během tisíců let

22.10.2021 01:53 | PRAHA (ČTK)
Vývoj pokryvnosti přirozeného zmlazení jedle (Abies alba) během druhé poloviny 20. století na vybraných územích v ČR. Mapa ukazuje snížení schopnosti regenerace na většině území, zřejmě vlivem okusu zvěře. Šedá výplň znamená absenci zmlazení v historickém i novém záznamu.
Vývoj pokryvnosti přirozeného zmlazení jedle (Abies alba) během druhé poloviny 20. století na vybraných územích v ČR. Mapa ukazuje snížení schopnosti regenerace na většině území, zřejmě vlivem okusu zvěře. Šedá výplň znamená absenci zmlazení v historickém i novém záznamu.
Zdroj | Akademie věd ČR
Čeští vědci vytvořili rozsáhlý on-line soubor map, který vypovídá o historii a stavu tuzemských lesů. Mapy zachytily vliv lidské činnosti od roku 5500 před naším letopočtem do současnosti. Na projektu spolupracovali vědci z Botanického ústavu Akademie věd ČR s odborníky z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů v Brandýse nad Labem. Za Botanický ústav o tom ČTK informovala Miroslava Dvořáková. Podle odborníků mohou nové volně přístupné mapy významně pomoci lesníkům i v ochraně přírody.
 

Zástupci Botanického ústavu zdůraznili, že v důsledku klimatických změn dnes lesnictví čelí dopadům, které vyvrcholily kůrovcovou kalamitou. "Více než kdy dříve je dnes třeba mít o lesích kvalitní informace, abychom byli schopni zavést účinná adaptační opatření. Znalost historie tak umožní lépe pochopit současnou situaci a lépe o les pečovat," uvedl řešitel projektu Ondřej Vild z Oddělení vegetační ekologie ústavu.

Podle jeho slov mohou shrnuté poznatky přispět k správnému plánování kroků v lesnictví na celostátní úrovni i v regionech. "Na místní úrovni pomohou lesním hospodářům k plánování dřevinné skladby či způsobu hospodaření. Díky informacím o změně lesního prostředí najdou využití i v ochraně přírody. Navíc je díky jejich přehlednému a srozumitelnému zpracování může využívat i široká veřejnost se zájmem o historii českých lesů," popsal.

Samotné přípravě map podle tvůrců předcházelo více než desetileté bádání v archivech, terénní práce v lese i analýzy dat. Údaje pak odborníci zpracovali do tří databází - archeologické, archivní a vegetační. Tým vytvořil 111 map uspořádaných do devíti tematických sad.

Archeologické mapy ukazují pravděpodobnosti lidského vlivu od roku 5500 před naším letopočtem do konce raného středověku. Podle vědců vycházejí z více než 18 000 archeologických komponent. Na tuto část navazují mapy z archivních materiálů založené na zhruba 52 000 záznamech. Zobrazují druhové složení dřevin a podíl různých postupů hospodaření v lesích v 18. a 19. století. Nejmladší zdroj tvoří asi 2500 párových záznamů vegetačních ploch přirozených lesů po celém Česku. Odborníci je poprvé zaznamenali v polovině 20. století a pak po dalších 50 letech. Tyto dokumenty mapují změny zastoupení různých dřevin či druhového složení bylinného patra.

Projekt podpořila Technologická agentura ČR z programu Zéta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

22.10.2021 08:11
Mapy mam rad - ale v tomhle clanku se nevyznam a cekam, pomoc nekoho znalejsiho, jak se v nem orientovat. Ziji v Podkrkonosi a zajima mne stav lesu v Krkonosich - nasem nejstarsim a nejvyznacnejsim narodnim parku - a jejich okoli. Nemuzu v tom souboru map zatim najit zadnou netrivialni informaci o tomto regionu, asi se divam nepozorne...
Odpovědět
ar

arbiczech

22.10.2021 09:14 Reaguje na Miloš Zahradník
Zdravím, podle informací v mapách (vlevo nahoře) je velká část zpracována jen pro Moravu a Slezsko. A ostatnídata jsou jen z některých částí ČR. Není to zpracované pro celou republiku. Pokud jsem to tedy správně pochopil...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist