https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-v-arktide-se-pripojili-k-protestum-za-ochranu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci v Arktidě se připojili k protestům za ochranu klimatu

15.9.2023 19:54 | Bremerhaven (Německo) (ČTK)
Artktida
Vědci zabývající se výzkumem klimatu, kteří jsou na expedici v Arktidě, se připojili k protestům za důraznější ochranu klimatu, informovala agentura DPA. Na dnešek byly na celém světě plánované demonstrace za ukončení spalování fosilních paliv v situaci, kdy se svět potýká s přírodními katastrofami vyvolanými změnou klimatu a rekordě vysokými teplotami.
 

Asi 40 členů výpravy na výzkumné lodi Polarstern na sociální síti X zveřejnilo svoji skupinovou fotografii, na které oblečení v červených kombinézách drží panel s nápisem "We deliver the facts. It´s time to act". (My dodáváme fakta. Je načase jednat). DPA píše, vědci z bremerhavenského Institutu Alfreda Wegenera (AWI) snímek pořídili kvůli těžko odhadnutelnému počasí už před několika dny. "Musíme skončit s fosilními palivy," vyzvali k ukončení využívání ropy, uhlí a zemního plynu.

Požadavek na konec spalování fosilních paliv už několik let zaznívá na demonstracích pořádaných hnutím Fridays for Future (Pátky za budoucnost). Fotografii vědců z AWI sdílely na sociálních sítích hlavní představitelky hnutí Greta Thunbergová a Luisa Neubauerová. "Klimatická stávka pokračuje, zahajuje ji severní pól," napsala Neubauerová.

Agentura AP napsala, že během dnešního protestu na Filipínách si aktivisté lehli před budovu ministerstva životního prostředí a přírodních zdrojů. Ke globální klimatické stávce se připojili také lidé v Ugandě nebo třeba Bangladéši.

OSN minulý týden varovala, že současné tempo snižování emisí skleníkových plynů nestačí na to, aby se podařilo dodržet cíl omezit globální oteplování na úrovni 1,5 stupně Celsia do konce století. Planeta Země v posledních měsících zažívá rekordně vysoké teploty. Červenec byl nejteplejší od začátku měření a severní polokoule zažívá léto s doposud nejvyššími teplotami. Vědci se domnívají, že k desítkám přírodních katastrof, které nedávno postihly různé části světa, přispěly globální změny klimatu způsobené člověkem, uvádí AP. V této souvislosti zmiňuje třeba hurikán Idalia, který napáchal škody na jihovýchodě Spojených států, nebo přívalové záplavy v Dillí v Indii.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimir Mertan

15.9.2023 22:07
Polarnici prišli do Arktidy na plachetniciach? Oni nepotrebujú fosilne paliva?
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

16.9.2023 07:03
jejich slusive oblecky jsou utkany z kopriv a barvene ranimi cervanky.
to je material ... melouni z venku zeleni uvnitr cerveni.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

16.9.2023 09:00 Reaguje na mara polasek
Jééé, kremlíkář. :D
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.9.2023 07:27
Též jsem chtěl vyzvat všechny k protestu proti lidstvu, aby se každý přilepil ke svému lejnu a vytrval, dokud klimakrize nepomine. Ale rozmyslel jsem si to, řešení vidím někde úplně jinde.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

16.9.2023 09:01
Tak to je dobře. :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.9.2023 11:09
Chtěl bych vidět uhlíkovou stopu jejich pobytu v Arktidě a porovnat ji
třeba s mojí uhlíkovou stopou. Už jen let letadlem a pak plavba lodí do
Arktidy, vytápění atd. Nazpět totéž a výsledek vědecké expedice? Lidstvo
tu žilo i bez zkoumání Arktidy a žilo by i dál, ale má na to ji zkoumat.
Ví oni vůbec kdo vyprodukoval ty prostředky na tu výpravu? Byl to průmysl
i s tím pálením fosilu a drancováním planety. Nic proti vědě, ale chce to taky sebereflexi si uvědomit, že sami přispívají k oteplování svojí dopravou a pobytem s velkou energetickou náročností.
Doporučuji se místo lepení k silnici přilepit vodou k ledu a být jednou předmětem zkoumání jiných vědců.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist