https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-vyvinuli-nahradu-antibiotik-pro-zvirata-je-na-bazi-prirodnich-latek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci vyvinuli náhradu antibiotik pro zvířata, je na bázi přírodních látek

27.4.2023 17:47 | BRNO (ČTK)
Nejlepší účinky na zdraví zvířat měla nakonec kombinace několika éterických olejů a dalších látek. Co přesně finální doplněk stravy obsahuje, ale vědci z důvodu výrobního tajemství říct nesmí.
Nejlepší účinky na zdraví zvířat měla nakonec kombinace několika éterických olejů a dalších látek. Co přesně finální doplněk stravy obsahuje, ale vědci z důvodu výrobního tajemství říct nesmí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně spolu s komerčním partnerem vyvinuli náhradu antibiotik pro odstavená selata, která je založená na derivátech mastných kyselin a dalších přírodních látek. Reagují na omezení Evropské unie, která před několika lety používání antibiotik v tomto případě zakázala, informovala mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová. Výsledný produkt by se brzy mohl dostat na trh.
 

Evropská unie zakázala používání antibiotik v krmivech pro odstavená selata v roce 2006, jejich funkci následně zastoupil zinek v medikačních dávkách. Selata ale tuto dávku nedokázala plně využít a značné množství zinku končilo v životním prostředí. V přírodě pak minerál narušoval půdní mikrobiom a toxicky působil třeba i na vodní organismy. Od loňského roku se proto do krmiv nesmí přidávat ani zinek.

"Byl to pro nás jeden z impulsů, kdy jsme si řekli, že zkusíme něco nového," uvedl Pavel Horký z Ústavu výživy zvířat a pícninářství univerzity. S kolegy se dříve věnoval právě zinkovým nanočásticím, před pěti lety se ale spolu s týmem přesunul k výzkumu takzvaných fytoaditiv. Náhradu antibiotik začal hledat mezi éterickými oleji.

"Měli jsme před sebou nepřeberné množství vzorků a variant. Zajímavé například bylo, že česnek z Číny vůbec nefungoval. I když se o něm říká, že má antimikrobiální účinky, ve výsledku obsahuje velmi málo silic. S českým česnekem se to nedá vůbec srovnat," popsal vědec.

Nejlepší účinky na zdraví zvířat měla nakonec kombinace několika éterických olejů a dalších látek. Co přesně finální doplněk stravy obsahuje, ale vědci z důvodu výrobního tajemství říct nesmí. Účinné látky se do krmiva budou přidávat ve formě transportních částic. Ty si vědci navrhli sami, aktuálně si je nechávají patentovat. "Víme, že přírodní látky jsou do určité míry degradovány v rámci zažívacího traktu. Naším cílem proto bylo vyvinout pro ně ochranu," vysvětlil Horký. V částici mohou odborníci poslat látky přesně tam, kam potřebují. "V našem případě je to tenké střevo, kde nám největší problém dělají například bakterie enterotoxigení Escherichia coli," doplnil expert.

Při výzkumu se odborníci soustředili na chovy prasat. "Z hlediska života prasete je nejrizikovějším obdobím odstav selat. Ten patří k velice stresujícímu období, kdy současně dochází ke stresu enviromentálnímu a sociálnímu. Mluvíme o situaci, kdy jsou selata oddělena od matky a následně přesunuta do nového prostředí. Ve stejnou dobu přecházejí z mléka na převážně pevnou rostlinnou stravu, a to vše s nevyvinutým trávícím traktem a střevní bariérou. Selata, pod tímto tlakem, jsou tak více náchylná na onemocnění různého bakteriálního původu. Někteří chovatelé mají v tomto období ztráty až 40 procent," přiblížil Horký. Nově vyvinutý produkt by měl právě v těchto případech zdraví zvířat podpořit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.4.2023 18:10
Některé rostliny mají baktericidní účinky, tak bych típnul na nějaký mix bylin ("čajíček").
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.4.2023 18:17
Ať se moc neradují. EU jim to taky zakáže.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.4.2023 18:54 Reaguje na Richard Vacek
Aj tak možno.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.4.2023 19:15
No heslo "čistě přírodní" mi smrdí. On ten penicilín je taky po nějaké přírodní plísni.
Odpovědět
LB

Lukas B.

28.4.2023 09:34 Reaguje na Slavomil Vinkler
přesně tak. většina "chemie" nebo "éček" nebo jak se všelijak tomu ze strany biověrozvěstů hanlivě říká, je extrahována z rostlinných či živočišných tkání, nebo z takových látek vychází. čistě syntetických látek je minimum. a kupodivu to všechno obsahuje těch 94 přirozeně se na zemi vyskytujících prvků, které jsou úplně stejné. (pokud nezabředneme do problematiky izotopů a prvků se přirozeně nevyskytujících).

antibiotikem svého druhu je třeba úplně obyčejný česnek (resp. smradlavé sloučeniny síry v něm).
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

23.12.2023 07:00
A co česnek? Nejlepší přírodní antibiotikum a další bylinky a potraviny? Na ty se ale v dnešní době bohužel hodně zapomíná a pak se není čemu divit, že jsou lidé tak "zanešení". Já se snažím svoje tělo průběžně pročišťovat, užívám zelený ječmen a Krupa Kratom, který mám z https://www.adamkrupa.cz/ a každý rok si na jaře dělám 3 týdenní kopřivovou kůru :-) .
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist