https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedkyne-zkoumala-jako-velkou-uhlikovou-stopu-ma-kriminalita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědkyně zkoumala, jako velkou uhlíkovou stopu má kriminalita

21.7.2016 01:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jménem zákona: ruce vzhůru. Víte, kolik emisí uhlíku za vaším zatčením stojí?
Jménem zákona: ruce vzhůru. Víte, kolik emisí uhlíku za vaším zatčením stojí?
Výzkumnice Univerzity v Surrey Helen Skudderová nabídla svou aktuální vědeckou prací neotřelý pohled na poněkud netušený rozměr boje proti klimatickým změnám. Namísto konvenčního přístupu k vyčíslování uhlíkové stopy, například emisní bilance energetického průmyslu, se rozhodla vyčíslit uhlíkovou stopu kriminality. Její práce byla zveřejněna v časopise Journal of Industrial Ecology.
 

Skudderová, stejně jako kolegové z vědecké obce, se shodují na dvou věcech: použitá metodologie prezentovaného výzkumu má ještě svá slabá místa a za druhé, prakticky nikdo se dosud nepodíval na vliv kriminality, coby faktoru ovlivňujícího stav životního prostředí. Centrum environmentálních strategií, kde výše jmenovaná výzkumnice pracuje a bádá, už hloubalo nad nejrůznějšími sociálními a ekonomickými vlivy a jejich dopadem na životní prostředí. Ale kriminalita?

Autorka sáhla po komplexních metodách hodnocení, od ocenění emisních faktorů po rozšířené analýzy vstupů a výstupů. Jako výchozí data využila údaje o trestných činech spáchaných na území Anglie a Walesu v roce 2011. Z výsledku poněkud mrazí: kriminální činnost se jen v tomto roce projevila ekvivalentní produkcí 4 milionů tun oxidu uhličitého. Tedy zhruba tolik, kolik činí bilance 900 000 britských domácností. Jak je to možné?

Skudderová totiž nezahrnula do výpočtu uhlíkové stopy kriminality jen samotný trestný čin (například vloupání do bytu), ale i jevy s tímto spojené. Například to, že si majitelé bytu budou muset do vybíleného obydlí znovu nakoupit vybavení a elektroniku, čímž znovu roztočí počítadlo emisní stopy. Z tohoto úhlu pohledu jsou pak vloupání a krádeže majetku odpovědné za 30 % z uvedeného úhrnu emisí. Není to ale jen o kriminálnících. Celý justiční, policejní a vězeňský systém jsou také jednou velkou emisní dírou (21 % bilance). I ta dosud unikala pozornosti.

Z toho rovněž vyplývá i jedno zásadní zjištění: snížení či omezení kriminality se nutně neodrazí v menší uhlíkové stopě zločinnosti. Posílení policejních složek sice na jedné straně povede k částečnému potlačení kriminality, ale tím se zvýší uhlíková stopa policejního aparátu. „I když má celá metodologie své mezery, pořád odráží několik zajímavých informací,“ říká Skudderová. „Příklad vloupání ukazuje na komplexnost celého systému, s jakou instituce i společnost tvarují ekonomickou aktivitu a tím vliv na životní prostředí.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

21.7.2016 07:46
Co je horší vědecký komunismus nebo environmentalismus?
Odpovědět
KP

Karel Padevet

21.7.2016 10:03
Nepochybně vědecký environmentalismus
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist