https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vetrny-park-u-frydlantu-muze-mit-vliv-na-zivotni-prostredi-ceka-ho-eia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Větrný park u Frýdlantu může mít vliv na životní prostředí, čeká ho EIA

12.1.2023 00:58 | FRÝDLANT (ČTK)
V EIA budou muset mimo jiné experti vyhodnotit, jaký vliv by mohly mít elektrárny na okolí minimálně v okruhu pěti kilometrů a měli by zpracovat detailní migrační studii zaměřenou především na ptáky v okolí plánované výstavby elektráren.
V EIA budou muset mimo jiné experti vyhodnotit, jaký vliv by mohly mít elektrárny na okolí minimálně v okruhu pěti kilometrů a měli by zpracovat detailní migrační studii zaměřenou především na ptáky v okolí plánované výstavby elektráren.
Foto | EssjayNZ / Flickr
Chystaná výstavba větrného parku u Frýdlantu na Liberecku může mít významný vliv na životní prostředí, a bude tedy nutné vypracovat dokumentaci vlivů na životní prostředí (EIA). Takový je závěr úředníků z ministerstva životního prostředí, kteří v zjišťovacím řízení posuzovali záměr soukromé firmy postavit nedaleko hranice s Polskem větrné elektrárny.
 

Podle záměru plánuje společnost W.E.B Větrná energie postavit nad údolím s obcemi Horní Řasnice, Dolní Řasnice a Krásný Les 11 elektráren o celkovém výkonu 46,2 až 68,2 megawatt (MW), položit do země zhruba deset kilometrů elektrického vedení k rozvodné stanici Větrov a vybudovat trafostanici u této rozvodny. V EIA budou muset mimo jiné experti vyhodnotit, jaký vliv by mohly mít elektrárny na okolí minimálně v okruhu pěti kilometrů a měli by zpracovat detailní migrační studii zaměřenou především na ptáky v okolí plánované výstavby elektráren.

Podle jednatelky společnosti W.E.B Větrná energie Michaely Lužové s takovým rozhodnutím úřadu počítali. "Ministerští úředníci požadují zpřesnit dokumenty o podrobnější zoologický průzkum, hlukovou studii či více vizualizací, což jsme očekávali a počítáme s tím. Sami jsme požádali ministerstvo o přísnější proces EIA, než nám ukládá zákon, protože jsme si naším projektem větrného parku velmi jistí. Naším cílem je ukázat místním lidem i široké veřejnosti kvalitu a bezpečnost našeho projektu, čemuž nezávislá oponentura pomůže. Zároveň bychom byli rádi, kdyby i další investoři větrných parků dobrovolně přísnějším posouzením ukázali, že se lidé nemusí větrníků obávat," uvedla Lužová. Projekt soukromé firmy od zveřejnění záměru doznal už některých změn. Lužová už dříve ČTK řekla, že firma aktuálně počítá s výstavbou devíti větrných elektráren, což je o dvě méně než uvedla v záměru.

Proti chystané výstavbě větrného parku u Frýdlantu je část místních. Mají obavy z přílišné blízkosti elektráren u domů, hluku, negativního vlivu na krajinu i velikosti elektráren. V Horní Řasnici o pokračování projektu v katastru této obce budou místní dokonce rozhodovat v referendu. Bude se konat tento týden souběžně s prezidentskými volbami. Návrh na uspořádání referenda podepsalo přes 30 procent oprávněných voličů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

12.1.2023 05:38
Detaily viz CENIA https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_LBK067?lang=cs
Výška základny 166 metrů, průměr rotoru 150 m.
Fotbalové hriště má délku jen 100 m.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

12.1.2023 09:05 Reaguje na Katka Pazderů
ono je rozdíl, postavit větrník na moři, kde nikomu nevadí neb platí, že co srdce nevidí, to nikoho netrápí...ale to neznamená, že tohle obludárium někoho baví a ještě se na to koukat!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.1.2023 11:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No na moři ty ptáky a netopýry nikdo nenajde. Tak co oči nevidí, srdce nebolí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 11:34 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tyhle rotory mají velmi nízké otáčky i při velkém výkonu...
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.1.2023 11:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Nízké otáčky ale velkou obvodovou rychlost, takže spolehlivě likvidují vše co se jim připlete do cesty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 13:32 Reaguje na Emil Novák
Dejme tomu, ale pořád se vymýšlí nátěry, které ptáky plaší.
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.1.2023 13:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Nátěry to opravdu nezachráníte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.1.2023 13:27 Reaguje na Emil Novák
Možná jo. Šikovné odrazky na patnících odráží světlo do lesa při průjezdu auta a plaší zvěř celkem spolehlivě.
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.1.2023 14:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže už stačí jenom přidělat ptákům na hlavy čelovky - problem solved by Hanzl...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.1.2023 09:32 Reaguje na Emil Novák
Cha cha, zase naopak. Vy jste to fakt nepochopil? To světlo jde z reflektorů auta a ty odrazky ho směřují do lesa tak, že plaší tvora, který by chtěl přeběhnout silnici.
Ptáci reagují jinak a proto vyvíjí nátěry, který by ptákovi vytvářely bariéru.
Odpovědět
EN

Emil Novák

14.1.2023 09:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepochopil jste to asi spíš vy, vy "zase naopak". Není to nic než placebo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.1.2023 19:48 Reaguje na Emil Novák
Jak to víte?
Maká na tom nějaký výzkumák a tvrdí, že to nějak napůl funguje, ale není to hotový. Co jsem čatl naposled.
Vy víte kulový, jen to, že to NIKDY fungovat nemůže, šlus.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.1.2023 20:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase jen Hanzlovy dojmy a plky aby řeč nestála. "nějaký", "tvrdí", "napůl"...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.1.2023 11:42 Reaguje na Slavomil Vinkler
Kočky, vysoké budovy, auta, elektrická vedení, ztráta habitatu, znečištění, atd. zabijí ročně XXXX krát víc ptáků. ;) Ale co, raději budeme tupě žvatlat o tom, jak špatné jsou turbíny. :D
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.1.2023 11:52 Reaguje na Petr Eliáš
Takže nevadí, když to bude díky větrníkům ještě víc, chcete říct? Zvlášť když je to v místech kde to pro ně doteď bylo relativně bezpečné. A není pták jako pták, třeba takových orlů moc kočky nezabijí, za to větrníky jejich populace ohrožují leckde dost výrazně, zdrojů je k tomu spousta.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.1.2023 12:14 Reaguje na Emil Novák
I kdybyste zvýšil počet turbín stokrát, nedostal byste se ani na pět procent celkového počtu zabitých ptáků. ;-) A u orlů to asi také nebude hlavní příčina úmrtí:
Orel skalní v USA
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35080801/
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.1.2023 12:46 Reaguje na Petr Eliáš
A na to jste přišel jak, že "kdybyste zvýšil počet turbín stokrát, nedostal byste se ani na pět procent celkového počtu zabitých ptáků"?
"Asi také nebude hlavní příčina úmrtí" - v tom vašem zdroji je to zmíněno jako jedna ze dvou příčin, přičemž ta druhá (sloupy elektrického vedení) se staví i kvůli větrným turbínám, ale ta se dá celkem efektivně řešit a úmrtí omezit. U větrníků těžko.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.1.2023 13:27 Reaguje na Emil Novák
1) Doporučuji projít si odhadované počty usmrcených ptáků třeba z USA. Jen u kočky domácí se jedná o miliardy ptáků ročně. U turbín se odhaduje něco kolem milionu.

Kočky
https://www.nature.com/articles/ncomms2380

2) Doporučuji přečíst celý abstrakt, nejen první dvě věty.
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.1.2023 13:34 Reaguje na Petr Eliáš
A já vám zase doporučuji si uvědomit, že není pták jako pták, kočka těžko zabije dravce ale větrníky to dělají spolehlivě, takže na populace dravců mají dost podstatný vliv, na rozdíl od koček.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

12.1.2023 11:02
Radeji bych se dival na chladici vez jaderne elektrarny, nez na takoveto obludy stavene za mym dvorkem. V tom prvnim pripade bych citil respekt k vedeckotechnickemu umu schopnemu vyrobit takto mocny zdroj energie nepostradatelne pro moderni spolecnost. V tom druhem pripade monstrozniho zabijece ptaku, neprijemne houkajiciho ve vetru vidim do betonu vteleny symbol silene "zelene" ideologie
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 11:33 Reaguje na Miloš Zahradník
Vy byste byl první, kdo by šel protestovat, kdyby se mělo úložiště radioaktivního odpadu stavět u vás za barákem.
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.1.2023 11:55 Reaguje na Pavel Hanzl
A na to jste zase přišel jak, Hanzle? Nikdo nikomu nestaví úložiště přímo za barákem, od obydlí bude vzdálené několik kilometrů. Mám asi kilometr přes kopec kamenolom, klidně by tam mohlo být to hlubinné úložiště, nemám s tím vůbec žádný problém.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 12:36 Reaguje na Emil Novák
Vy ne, ale ropáci určitě. Důležitá je doblbnost místních občanů, pokud jsou většinou lidé ANTi, což je u nás v různé míře snad až 80% ovčanů, ti budou ZÁSADNĚ proti všemu.

Podle STEM u nás 37% lidí neví, kdo rozpoutal válku na Ukrajině (Rusko nebo NATO), 17% ví jasně, že NATO a 46% že Rusko. Respekt 24.10.2022

Nemáte pocit, že tohle je reakce národa, který je totálně zblbý?
Dovedete si představit, že v roce 1940 by půl českého národa nevědělo, kdo útočí na Británii? Jestli to nejsou náhodou USA a 17% by vědělo jistě, že jsou to USA?
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.1.2023 12:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenomže zatímco úložiště stačí bohatě jedno na celou ČR, větrné elektrárny by musely být rozeseté po celém území ČR, aby měly nějaký význam v energetickém mixu. Takže je evidentní, že se to jedno místo najde a postaví daleko snáz, u větrných elektráren v potřebném množství je to utopie.
Zrovna vy nejste někdo kdo by mohl objektivně hodnotit kdo je "totálně zblblý".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 13:34 Reaguje na Emil Novák
Pokud polovina národa neví vůbec nic o ničem, tak já jsem rozhodně v té druhé.
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.1.2023 13:56 Reaguje na Pavel Hanzl
To si myslí i ta polovina národa, že je "rozhodně v té druhé".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.1.2023 13:29 Reaguje na Emil Novák
Jistě. pokud ale neví, kdo napadlu Ukrajinu (Rusko nebo NATo), těžko se může počítat do té chytřejší půlky. Ale určitě se počítá.
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.1.2023 14:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Podobně jako vy u X základních věcí v energetice.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.1.2023 09:35 Reaguje na Emil Novák
Já vím, doposud jsem nepochopil, že za tuhle krizi může grýndýl a vždy jsem plácal nesmysly, že když z ruska nepůjde ani kubík, tak půjde cena dolů.
Odpovědět
EN

Emil Novák

14.1.2023 09:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevíte, Hanzle. Dala by se z toho napsat kniha, v čem všem jste se už mýlil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.1.2023 19:50 Reaguje na Emil Novák
To si mě pletete s Vinklerem.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.1.2023 20:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepletu, pletete se tu hlavně vy.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

12.1.2023 14:21 Reaguje na Emil Novák
Presne tak

Pricemz ale ani pritomnost (jina vec je samotne budovani, jak pisi vedle) takoveho jaderneho uloziste naprosto nemusi nejak znehodnocovat krajinu pobliz.

Chybi osveta ktera by lidem vysvetlila, ze pravdepodobnost nebezpeci ujmy na zdravi nebo i smrti pro lidi zijici v bezprostredni blizkosti uloziste jadernych odpadu je nejspis
mnohem mensi nez pravdepodobnost tehoz pro lidi zijici napr. v Praze v nedostatecne vysce, mene nez rekneme cca 25 metru, nad hladinou Vltavy. Pro pripad protrzeni Vltavska kaskady pri utoku nepritele
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

12.1.2023 14:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Odkud berete tu jistotu, proti cemu bych ja protestoval? Samozrejme, u podzemniho uloziste jaderneho odpadu by mi velmi vadilo - kdyby to bylo v tesnem sousedstvi naseho domu - to same co mi vadi jiz pres 50 let v nasem meste - provoz tezkych nakladaku vozicich drcene kamenivo z celekho cedicoveho lomu na blizke nahorni planine. Cili upresnuji.
Stavba uloziste, velke tovarny, lomu, velkeho sidliste nebo cehokoliv co zby znamenalo silne zatizeni silnic/ulic v mem okoli tezkou nakladni dopravou by mi samozrejme - dle universalniho principu "nimby" vadila. Chtel jsem jen sdelit ze hotove uloziste by ani o chlup nezhorsilo hodnotu me krajiny, kde ziji v mych ocich. Spis naopak. Do takove ostre sledovane stavby obvykle pritecou i penize na zvelebeni okoli. Neocekavam, ze by vedle vrat do podzemniho uloziste jaderneho odpadu vznikla nejake "vykricena" lokalita plna nezvladnutelneho ne/prizpusobiveho obyvatelstva atd.
Zrovna tak jako ja osobne nemam predsudky treba vuci stavbe
dolu na uran pod Snezkou ci v Labskem dole. Lepsi ubytovna pro horniky na Miseckach (ktera tam take kdysi byla) nez apartmanove sidliste ktere tu lucni lokalitu nici daleko vic
Samozrejme trochu prehanim v tom, ze promenit Obri ci Labsky
dul v rejdiste mohutnych nakladaku nechci a ni ja, to da rozum
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 11:32
Tyhle obludy krajině skutečně neprosívají, ovšem energie je potřeba a kde ji vzít? Kdysi si lidé stěžovali na zadrátovanou krajinu a dnes někleré lokality hustě pokryté sloupy VN i VVN jsou skutečně děsivé. A nikomu to nevadí, všichni si zvykli. A tyhle rozvody zabíjí ptáky skutečně ve velkým. Dnes se to dává už do země.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist