https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vice-nez-polovina-energie-vyrobena-z-uhli-vloni-pripadla-na-cinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Více než polovina energie vyrobená z uhlí vloni připadla na Čínu

30.3.2021 01:55 | ŠANGHAJ (ČTK)
V únoru ústav Ember informoval, že v Číně byly otevřeny nové uhelné zdroje s instalovaným výkonem 38,4 gigawattu (GW). To byl třikrát vyšší přírůstek než ve zbytku světa. Roste ale také instalovaný výkon jiných typů elektráren, včetně těch využívajících obnovitelné zdroje.
V únoru ústav Ember informoval, že v Číně byly otevřeny nové uhelné zdroje s instalovaným výkonem 38,4 gigawattu (GW). To byl třikrát vyšší přírůstek než ve zbytku světa. Roste ale také instalovaný výkon jiných typů elektráren, včetně těch využívajících obnovitelné zdroje.
Více než polovina elektrické energie vyrobené z uhlí vloni připadla na Čínu. Informovala o tom agentura Reuters s odvolání na studii londýnského ústavu Ember. Výroba elektrické energie z uhlí v Číně vloni rostla, v tamním energetickém mixu ale váha uhelných elektráren postupně klesá.
 

Výroba elektrické energie z uhelných zdrojů vloni v Číně vzrostla o 1,7 procenta. V absolutních číslech se jednalo o růst o 77 terawatthodin (TWh). To je zhruba dvakrát tolik, co seza rok z hnědého uhlí vyrobí elektřiny v České republice. Tím se podíl Číny na světové výrobě elektrické energie z uhlí zvýšil na 53 procent, v roce 2015 to bylo 44 procent.

V únoru ústav Ember informoval, že v Číně byly otevřeny nové uhelné zdroje s instalovaným výkonem 38,4 gigawattu (GW). To byl třikrát vyšší přírůstek než ve zbytku světa. Roste ale také instalovaný výkon jiných typů elektráren, včetně těch využívajících obnovitelné zdroje. Váha uhlí v energetickém mixu se tak v průběhu deseti let snížila ze 70 na 57 procent. V roce 2019 uhlí představovalo 62 procent čínské výroby elektřiny. Celkový objem výroby mezi lety 2016 až 2020 ale vzrostl o zhruba pětinu, vypočítal ústav Ember.

V rámci opatření proti změnám klimatu si Čína vytyčila cíl dosáhnout uhlíkové neutrality v roce 2060. V pětiletém plánu na léta 2021 až 2025 čínské úřady uvádí, že chtějí racionálně kontrolovat rozvoj uhelných elektráren. Vrchol emisí oxidu uhličitého a dalších plynů, jež se podílí na skleníkovém efektu, by země měla dosáhnout v roce 2030. "Čína je jak velká loď, zabere jí nějaký čas, aby změnila směr," uvedl jeden z autorů zprávy Mu I-jang.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

30.3.2021 08:03
Čína působí hypermoderně ale mentálně je to zaostalá východní despocie, může do budoucna představovat největší nebezpečí pro celou Zeměkouli a to ne jen emisemi.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.3.2021 09:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Když byla v Pekingu v roce 2008 letní olympiáda, musela čínská vláda přímo v městě zastavit provoz asi pětiset firem, aby se pročistil v Pekingu vzduch a sportovci se neudusili. Tohle na mě moc moderně nepůsobí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.3.2021 11:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy překvapujete ... zatím jste tu furt tvrdil, jak jsou čongové in a jak do těch OZE šlapou co se dá a jak jen my jsme odpad lidstva:-).

Nicméně s tím, co jste TEĎ napsal, plný souhlas.
Odpovědět
li

30.3.2021 22:59 Reaguje na Svatá Prostoto
Přesně,píše si vždycky jen co se mu hodí.Kolik toho uhlí asi bylo spáleno při výrobě solárních panelů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.3.2021 09:02
Čína je snad největší znečišťovatel životního prostředí na Zeměkouli, což ale EU nepřekáží v tom, aby s ní obchodovala.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.3.2021 09:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
... a právě s komoditami, které jsou náročné na fosilní W. Zkrátka (_!_)...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.3.2021 09:29 Reaguje na Karel Zvářal
Přesně tak. Zlikvidujeme moderní hutě a nakoupíme ocel z Číny. Chvályhodný čin ekologizace EU. Nakonec všechnu energeticky náročnou výrobu přesuneme jinam a budeme hvězdami ve snižování CO2. I maso a zemědělské produkty nakoupíme, aby nám tu neprděly krávy a nevznikal metan.
Doporučuji vyvézt hlavně VOLY, kteří vyprděli ty nápady,
aby se pokusili o totéž i tam. Tam by je ale asi hnali svinským krokem pryč.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.3.2021 09:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Realita se nějak okecá, důležité je, že tabulkově jsme nejlepší... Celé je to pokrytecká hra, ať to vezmete přes průmysl či zemědělství. Půdu ničíme chemizací, nedostatkem hnoje a selského rozumu, s "vysvětlením", že chybějící (tradiční) produkty dovezeme. Takovou politiku může praktikovat jen totálně vypatlaná hlava, uvažující stylem Po nás potopa... To se nedá nazvat jinak, než globalizace stupidity.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

30.3.2021 20:12 Reaguje na Karel Zvářal
Nebo stupidita globalizace.
Odpovědět
li

30.3.2021 23:00 Reaguje na Jiří Daneš
Hanzl to miluje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist