https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-chce-do-dunaje-vratit-ohrozenou-rybu.zakladnou-bude-prestavena-nakladni-lod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň chce do Dunaje vrátit ohroženou rybu. Základnou bude přestavěná nákladní loď

23.10.2022 05:30 | VÍDEŇ (Ekolist.cz)
Jeseteři do Dunaje již vypuštění.
Jeseteři do Dunaje již vypuštění.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | BOKU Wien
Do tří let zakotví ve Vídni speciálně přestavěná nákladní loď, která se stane hlavní základnou evropského projektu usilujícího o návrat jeseterovitých ryb do Dunaje. Do roku 2029 by do řeky mělo být vypuštěno přes 1,6 milionu silně ohrožených jeseterů. Je to náprava situace, kdy původní populaci těchto sladkovodních ryb zdecimovaly lidské zásahy. Akce navazuje na předchozí úspěšné vypuštění 240 000 jeseterů malých do Dunaje a jeho přítoků včetně řeky Moravy.
 

Jeseterovití patří mezi největší sladkovodní ryby na světě. Některé z druhů jeseterů mohou přesahovat délku dvou metrů a váhu jedné tuny. Díky své velikosti, očekávané délce života přesahující i 100 let, pozdní pohlavní vyspělosti, různorodým požadavkům na místa výskytu a migračnímu životnímu cyklu jsou také dobrými indikátory pro ekologicky prospívající řeky a moře. Mezinárodní svaz ochrany přírody IUCN klasifikuje jesetery jako celosvětově nejohroženější skupinu zvířat, a to kvůli nadměrnému rybolovu pro maso a kaviár, ale také migračním bariérám a ztrátě přirozeného prostředí, například v důsledku stavby přehrad či úprav břehů.

Dva ze šesti druhů jeseterovitých v Dunaji již zcela vymřely. Tři se vyskytují pouze izolovaně na dolním toku. Jejich přirozené rozmnožování však probíhá zcela sporadicky, uvádí vídeňská univerzita BOKU. Extrémně malé populace již ztratily schopnost obnovy a potřebují systematickou podporu. A právě to slibuje nová iniciativa LIFE Boat4Sturgeon, na níž se pod vedením BOKU bude podílet město Vídeň i další instituce z Rakouska, Maďarska, Slovinska, Rumunska, Bulharska, Slovenska a Ukrajiny.

Celkem by se měly do řeky vypustit čtyři druhy jeseterovitých
Celkem by se měly do řeky vypustit čtyři druhy jeseterovitých
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Phyllis Rachler / WWF

Hlavní centrálou pro znovuosazení jeseterovitých ryb v Dunaji se stane speciálně přestavěná nákladní loď, která zakotví u Dunajského ostrova ve Vídni. V ní budou experti chovat a rozmnožovat mateřské ryby a starat se o odchov mláďat. Další stanice vyrostou i v ostatních zemích. Pracovníci zároveň v nadcházejících letech vytvoří genovou databázi s cílem zajistit co největší diverzitu populace. Celkem půjde o čtyři druhy jeseterovitých: vyzu velkou, jesetera ruského, hvězdnatého a malého.

Právě na odchovu jesetera malého nasbírali pracovníci v uplynulých letech řadu cenných zkušeností. Od roku 2016 totiž ve Vídni fungovala speciální kontejnerová líheň pro tento druh. Během pěti let se podařilo odchovat a do Dunaje a jeho přítoků včetně řeky Moravy vysadit na 240 000 jedinců. Na předchozím projektu se podílelo i Povodí Moravy.

Navazující iniciativa si klade výrazně ambicióznější cíle. Odborníci totiž chtějí do roku 2029 do různých úseků Dunaje v součtu vypustit na 1,6 milionu mláďat všech čtyř druhů. Následovat bude pečlivý monitoring rybí populace. Univerzita BOKU a další zapojené instituce se také zaměří na osvětovou činnost na sociálních sítích, při různých akcích nebo prohlídkách pro školy. Celkový rozpočet dosahuje 11,8 milionu eur, z toho dvě třetiny plynou z EU programu LIFE, zbytek financování zajistili jednotliví partneři.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

23.10.2022 10:17
Tak třeba se ono obnovení populace silou, neustálým přidáváním uměle odchovaného potěru do Dunaje podaří.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.10.2022 10:21 Reaguje na Radim Polášek
Je jim přáno.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

24.10.2022 07:44 Reaguje na smějící se bestie
tak přesně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.10.2022 11:50
Doufám, že u Dunaje nemá nějakou chemičku náš soudruh estébák, to by byl celý projekt silně ohrožený.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.10.2022 14:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Za tam může být dost jiných, co zbohatli za 2odpoledne.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.10.2022 16:42 Reaguje na smějící se bestie
V Rakousku právo přece jenom funguje. Tam by se taková věc, jako otrava Bečvy, určitě neřešila dva roky s nulovým výsledkem.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

24.10.2022 07:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte smůlu , Agrofert v Rakousku kupuje rakouského producenta hnojiv. Pokud mu to rakušáci nezablokovali, protože se jim nechce prodat národní hnojárnu cizozemci.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

24.10.2022 12:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Zamotat i do takového článku českou politiku? Je vidět, jaké máte široké obzory. Celý svět je zaneřáděný obrovkou ekologickou zátěží, druhy vymírají na všech kontinentech a vy jedete jako kolovrátek antibabiš.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.10.2022 12:16
No pokud vím, Bečva teče do Moravy a Morava do Dunaje.
Odpovědět
ji

28.10.2022 00:15
To se budou vydry olizovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist