https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vitejte-v-globalni-vesnici-americka-poptavka-cinskem-po-nabytku-vede-k-niceni-africkych-pralesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vítejte v globální vesnici: Americká poptávka po čínském nábytku vede k ničení afrických pralesů

5.10.2018 01:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Aktuální studie kalifornských badatelů názorně poukazuje na globalizaci environmentálních problémů. Propojuje poptávku USA po kvalitním nábytku z Číny s plundrováním pralesů v povodí Konga.
Aktuální studie kalifornských badatelů názorně poukazuje na globalizaci environmentálních problémů. Propojuje poptávku USA po kvalitním nábytku z Číny s plundrováním pralesů v povodí Konga.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Aktuální studie kalifornských badatelů názorně poukazuje na globalizaci environmentálních problémů. Jak? Propojuje poptávku USA po kvalitním nábytku z Číny s plundrováním pralesů v povodí Konga. Dokládá, že likvidace tropických deštných lesů se sice děje v Africe, ale původce tohoto je třeba hledat někde jinde. Píše o tom Alert-conservation.org.
 

Je to jako srocení zástupu nevinných. Těžko můžeme upírat obyvatelům Konga nebo Gabonu snahu o slušné živobytí. Nemůžeme ani čínským truhlářům upírat jejich poptávku po kvalitním dřevě a stejně tak je marné zlobit se na Američany, kteří chtějí sedět za kvalitním dřevěným stolem. Jenže právě tenhle řetězec nevinnosti a dobrých úmyslů vedl k tomu, že mezi lety 2001-2015 se objem těžby v povodí afrického Konga zvýšil o 50 %. Dokládá to Trevon Fuller, hlavní autor studie monitorující dopad mezinárodních zákazů a omezení těžby dřeva v Africe.

Hodný, zlý a ošklivý

Na území pěti středoafrických států se dřevo vždy těžilo. Část této těžby byla vždy nelegální, realizovaná s vydatnou pomocí korupce a úplatků. S tím, jak narůstala světová poptávka, se zvyšovalo i procento nelegální těžby. V roce 2013 ale jeden z největších vývozců afrického dřeva, geografický celek známý jako Evropská unie, změnil pravidla hry. Začal vyžadovat, aby těžba probíhala legálně, podle pravidel. Tedy třeba mimo území národních parků, udržitelně, za solidní mzdy dřevorubcům. A také to začal kontrolovat.

Od roku 2013 by se tedy mělo výrazně snížit zastoupení nelegální těžby, protože EU svým tlakem přiměje těžaře k napřímení vztahů v Africe, že? „Bohužel, nestalo se tak,“ přiznává Fuller. Evropské embargo na dřevo nejasného původu a dočasně snížená poptávka jen vytvořilo ekonomické vakuum, které pohotově obsadila už předtím dost výrazná Čína. A ta se rychle stala hlavním odběratelem a vývozcem. Proč? „Protože Čína se na původ dřeva moc nevyptává,“ shrnuje to Fuller.

Čína nechce cizí práce, jen surové dřevo

Okamžik, kdy se Čína ve větším měřítku (svůj vývoz zdvojnásobila) zapojila, lze vyčíst i ze satelitních map. Výrazně totiž přibylo těžených ploch, často na území s vyloučenou těžbou. Pokud si ale místní mysleli, že si s Čínou polepší, spletli se. Zatímco co Evropy dodávali již částečně zpracované dřevo ve formě hranolů a fošen, Čína má zájem jen o rovné masivy celistvých kmenů. Středoafrický dřevozpracující průmysl tedy vzal rychle za své, místo zpracování nastoupila nebývalou měrou těžba.

Zbrzdit se to pokusili například v Gabonu, kde i nadále chtěli potírat nelegální těžbu a upřednostňovali domácí zpracování dřevních surovin. Čína tedy začala raději podnikat s nedalekým Kamerunem, který si takové podmínky nekladl. Jediným výsledkem tedy bylo, že se Afrika stala silně těženou oblastí, bez možnosti se nějak výrazněji podílet na zhodnocení suroviny. A proč ten čínský zájem o celé kmeny?

Z pralesa až do obývacího pokoje

„Kromě toho, že jsou levnější, než zpracované dřevo, získává Čína komplexně zhodnotitelný materiál,“ vysvětluje Fuller. Ať už jako celistvý masiv, nebo dýha či překližka z odpadů, asijský výkonný dřevozpracující průmysl dokáže zhodnotit africké dřevo prakticky bez odpadů. A přitom velmi levně, což se projevuje na sympatických cenách. Kvalita a nízká cena je zase něco, na co Američané slyší. Od Číny tedy ve velkém nakupují hotový nábytek, který papírově na první pohled nemá nic společného s africkými pralesy nebo nelegální těžbou.

Na první pohled je to trochu krkolomné: čím více si Američané pořizují laciný a přitom kvalitní nábytek z Číny, tím více mizí stromy ve středoafrických pralesích. „Našli jsme vazbu mezi celkovým vývozem v Africe těženého dřeva pro Čínu, poklesem vegetačního krytu v povodí Konga a nárůstem poptávky USA po nábytku z Číny,“ shrnuje Fuller. A dodává, že už není dále možné oddělovat čistě environmentální jevy od globálních ekonomických her.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

5.10.2018 14:07
Nechci být zlý na kalifornské badatele nebo autora článku. ALE neblbněte už tak lidi, cit.:"Ať už jako celistvý masiv, nebo dýha či překližka z odpadů ..." Tak aby bylo jasno - PRK se vyrábí z dýhy, jež se loupe nebo krájí z těch nejkvalitnějších sortimentů! Určitě NEE z odpadu! Ty nekvalitní sortimenty - metry a odřezy jsou surovinou na VPM (DTD, DVD). Ale o tom v článku ani písmenko.
Co se týče odlesňování kontinentů - je to fakt problém - ale především, když ta půda nezůstane lesní, ale nastěhují se tam přelidnění místní s jejich civilizací. To jaksi autoři nenapsali. Ono totiž tam ta vykácená plocha nepotřebuje nic jiného, než aby jí dalo lidstvo tak na 150 - 200 let naprostý pokoj, a pak se může proces klidně opakovat.
A nakonec dám takovou nemravnou otázku: Co brání těm africkým zemím, aby do téj Emeriky posílali ten hotový nábytek za ty ceny samy??? A jestli mi někdo bude namítat, že nemají dřevo a lesodborníky, tak už dopředu avizuji, že se velmi hluboce mýlí. Už souzi jim od nás posílali kromě ryb i ty pověstné udice (byli tu afričtí studenti), že by z toho snad byla armáda ...
Odpovědět
JM

Josef Mozek

6.10.2018 14:05
Tak to bylo, je a bude i přes zbytečné studie přebytečných vědců. Není síly, která by to zastavila. Když můžu mít užitek ze dřeva dnes, nebudu přemýšlet, co bude zítra.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

11.10.2018 11:53
Je zajímavé, vidět že i v civilizováné zemi existují jedinci, kteří uvažují stylem "po nás potopa" a že se tím ještě chlubí.
Doporučoval bych se vám zamyslet, jestli nejste na špatném servru. Ochrana přírody a životního prostředí je právě ochranou dlouhodobých primárně nekomerčních hodnot.
Jinak prostorové zmapování výrobního cyklu (LCA), kteří autoři provedli, je extrémně náročná práce. A problém se dá začít řešit až po jeho identifikaci.
Tedy rozhodně provedli záslužnou vědeckou práci.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

11.10.2018 13:25 Reaguje na Martin Jasan
Pane jasan, jestli je to reakce na mě, tak jen potvrzujete, že přemýšlení není vaše silná stránka. Ta má poslední věta byla uvedena jako ukázka myšlení lidí na tom všem zainteresovaných. Myslím, že kromě vás všichni čtenáři pochopili, že to tak bylo myšleno.
Funguje to a ví se o tom tak již desítky let, takže vědci, kteří "na to teď přišli" jsou opravdu dobří, protože objevili Ameriku.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

11.10.2018 13:56 Reaguje na Josef Mozek
Viceméně vše co píšete je chybně.
Dávám jen příklady:
1. Vědci popisují stav mezi roky 2001-2015
https://rgs-ibg.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/area.12469
tedy tato věc mohla být těžko známá před 40 lety (jak píšete).
2. Vědci popisují právě to, že o tom spotřebitelé nevědí, že dýha a dřevo pochází z Afrického pralesa, takže není pravda co píšete/myslíte.
3. Pokud píšete "..když můžu mít užitek dnes.." používáte
první osobu, tedy mluvíte o sobě samém. Zkuste pravidle ČJ.
To že tím myslíte něco jiného z textu není vidět není moje chyba. Kdybyste se soustředil více na to co píšete, tak byste nemusel svoje postoje dodatečně vysvětlovat.

Odpovědět
JM

Josef Mozek

11.10.2018 14:19 Reaguje na Martin Jasan
Dobrá, dejme tomu, že spotřebitelé v USA jako jediní z celého řetězce o původu dřeva nevěděli. Jsem zvědav, zda zmínění vědci udělají nějakou veřejnou výzvu ke spotřebitelům a zda pak ti budou ochotni platit několikanásobek ceny za nábytek vyrobený v USA.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

11.10.2018 14:56 Reaguje na Josef Mozek
Dejme tomu, že jste uznal přínos práce. Dobře.
Vědci primárně nedělají výzvy. Opatření dělá vláda, výzvy zpravidla neziskové organizace nebo vláda.

K tomu ale potřebují relevantní vstup, ten mohou poskytnout vědci. Jako např. z této studie.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

11.10.2018 15:08 Reaguje na Martin Jasan
Snad v budoucnu se tedy objeví článek, zda se něco změnilo. Já osobně jsem skeptický. Na úrovni spotřebitele rozhoduje většinou cena, málokdo bude uvažovat v širších souvislostech. Na úrovni obchodu je velké provázání politiky s byznysem, tam těžko odhadovat, zda příslušné vlády a prezidenti přijdou s nějakým opatřením.
Odpovědět
DA

DAG

11.10.2018 21:38 Reaguje na Josef Mozek
Já jsem Vás tedy taky nepochopil. Navíc Vaše vyjadřování je hodno Novinek. Myslím, že kdyby jste psal na ně, tak budou šťastní naprosto všichni ;)
Odpovědět
JM

Josef Mozek

11.10.2018 22:56 Reaguje na DAG
Aha, taky jste mě nepochopil, myslel jste, že mluvím o sobě. Takže jste si myslel, že jsem africký lesní dělník, majitel čínské pily nebo manažer čínské firmy na nábytek?
Odpovědět
ig

11.10.2018 17:09
Já bych ještě nepanikařil. Celý problém má dokonce dvě možná řešení. Stačí, aby Afrika rychle a hodně zbohatla nebo USA rychle a hodně zchudly a vše se vyřeší samo.
Odpovědět
mr

11.10.2018 21:56 Reaguje na
Nechci být rýpavý, ale nevěřím, že vy jste myslel, aspoň z rychlíku, nějakou variantu vážně.
Odpovědět
ig

11.10.2018 22:15 Reaguje na
Myslíte, že to takhle nepůjde? Ani pak není vše ztraceno. Kongo (a další země zmíněné v článku) čeká dokončení masivního odlesnění, uvolnění miliónů hektarů půdy v nejúrodnějších oblastech světa pro zemědělství a cesta Afriky k úplné potravinové soběstačnosti a prosperitě. V podstatě jsou připravení urychleně udělat to, co Evropu během posledních dvou tisíc let změnilo z divočiny na kulturní krajinu zbavenou nebezpečných zvířat a nemocí.
Odpovědět

Jan Škrdla

11.10.2018 22:55 Reaguje na
V tropické Africe jsou zcela rozdílné podmínky než v západní a střední Evropě.
Obávám se, že masivní odlesnění povede ke zvýšené erozi a ke změně mikroklimatu. To co zažíváme posledních 5 let u nás je oproti tomu procházka růžovým sadem.
Ve finále to skončí nikoli prosperitou a potravinovou soběstačností, ale ještě větší bídou a závislostí na humanitární pomoci.
Odpovědět
ig

11.10.2018 23:08 Reaguje na Jan Škrdla
Bohužel netuším, jak to může dopadnout, vycházel jsem jen z analogie. Ale v JAR a Zimbabwe (ještě když tam měli rozum) jsem viděl úplně normálně fungující zemědělství, tak si říkám, že by to mohlo jít i jinde.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

11.10.2018 23:02 Reaguje na
Jestli je to myšleno jako vtip, tak se teda podařil :).
Odpovědět

Jan Škrdla

11.10.2018 22:05 Reaguje na
Připadá mi to přitažené za vlasy, něco jako - ono se to vyřeší samo nebo pomocí neviditelné ruky trhu.
Dříve než Afrika zbohatne nebo USA zchudne, se spíš dočkáme toho, že z deštných lesů rovníkové Afriky toho moc nezbyde.
Odpovědět
ig

11.10.2018 22:17 Reaguje na Jan Škrdla
Ano, skutečně to měl být takový sarkasmus. Trochu vážněji viz příspěvek výše :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist